In oktober 2021 plaatste de Saman Groep 12 zonnepanelen op het dak van Vogel- en egelopvang De Houtsnip in Hoek van Holland. Genoeg om jaarlijks 2.500 kWh aan duurzame stroom op te wekken. Omdat het zorgcentrum zo actief bezig is met de energietransitie, vroegen we of ze hun groene verhaal wilde delen. Bestuursvoorzitter Sabrina vertelt: 

De Houtsnip: een begrip in het Westland

“De Houtsnip is al ruim 38 jaar een begrip in Hoek van Holland. Onze oprichter Piet Rensen heeft zijn passie voor vogels op deze manier vormgegeven. Hij wilde iets goeds doen voor de inheemse vogels. Met zijn kennis als Ornitholoog (vogeldeskundige) heeft hij een goede start kunnen maken met Vogelzorgcentrum De Houtsnip.

Voordat Piet de beschikking had over de gebouwen die wij vandaag de dag nog in beheer hebben, was hij al ruim 14 jaar dagelijks bezig met het opvangen van gewonde en zieke vogels bij hem thuis. Toen dit uiteindelijk te veel werd, kon hij voor het symbolische bedrag van één gulden de barakken van de toenmalige scouting overnemen. De oprichting van een stichting was een feit en Piet heeft nog tot 2018 actief deelgenomen aan de perikelen rondom De Houtsnip. Zijn jarenlange inzet heeft ervoor gezorgd dat de vogelopvang is wat het nu is. Vandaag de dag vangen wij jaarlijks ca. 500 vogels op. Variërend van zwanen en andere watervogels tot kleine vogels, zoals kraaien, eksters, roodborsten en mereltjes.

We zijn een begrip in het Westland. Iedere dag krijgen we veel telefoontjes met vragen over zieke of gewonde vogels. Wij geven advies of rijden uit om de desbetreffende vogel op te halen en naar ons zorgcentrum brengen als er verdere zorg nodig is. Ook kunnen mensen gewonde en zieke vogels bij ons langsbrengen. Dit gebeurt regelmatig. Daarom zijn wij 24/7 te bereiken voor een dier in nood.”

vogelzorgcentrum "De Houtsnip" | Saman Groep zonnepanelen

Grote verstappen om te verduurzamen

“Het is belangrijk dat ‘De Houtsnip’ over 50 jaar nog steeds bestaat. Daarom is het bestuur op allerlei manieren bezig met verduurzamen. Gezien de energietransitie is ons nieuwe bestuur gaan nadenken over hoe wij De Houtsnip voor de toekomst klaar kunnen stomen. Zoals iedereen weet is het klimaat aan het veranderen. De belangrijkste effecten van klimaatverandering zijn hitte, droogte, meer neerslag en een hogere zeespiegel. Wanneer je jezelf goed voorbereid, krijg je uiteindelijk minder last van deze effecten.

Bekend is dat het weer een stuk extremer wordt in de toekomst. De drogere periodes worden langer en komen steeds vaker voor. Ook zal er meer neerslag vallen in korte tijd, wat weer resulteert in extremere buien. Riolering is daar vaak niet op berekend. Dat kan leiden tot wateroverlast. Helaas lossen deze heftigere buien de droogte niet op. Het water kan namelijk niet infiltreren in de grond, waardoor dus alles direct wegspoelt in het riool. Een enorme verspilling van het water, wat we allemaal zo hard nodig hebben. Om deze reden hebben wij een wateropslag weten te realiseren waarmee wij tot nu toe ruim 2000 liter water kunnen opvangen. In de toekomst willen wij deze uitbreiden tot maar liefst 4000 liter.

Als non-profit stichting zijn de stijgende energiekosten in de toekomst minder goed te overzien. Daarom wilden wij ook gaan inzetten op duurzame energie. Het was onze grote droom om zonnepanelen op onze gebouwen te installeren. Dat zorgt er namelijk voor dat wij meer geld overhouden voor de zorg voor de vogels. Ons zorgcentrum draait namelijk 24/7 en daarbij wordt er aardig wat stroom verbruikt. Denk bijvoorbeeld aan warmtelampen en onze wasmachine die dagelijks draait. Daarnaast helpen zonnepanelen ook voor minder uitstoot. Wij zijn van mening dat elk klein stapje richting verduurzaming een kleine bijdrage levert voor het grotere geheel.

Een donateur ging zijn zonnepanelen vervangen en dacht direct aan ons. Hij kwam langs op het zorgcentrum met het prachtige nieuws dat hij graag 12 zonnepanelen wilde doneren. We waren dolblij, maar moesten nog wel op zoek naar een goede installateur om deze te plaatsen. Via wat zoekwerk kwamen we uit bij de Saman Groep. Na een telefonisch gesprek mocht ik de gegevens van onze gedoneerde zonnepanelen opsturen en ging de Saman Groep kijken wat zij voor ons konden doen. Hierop kwam het geweldige antwoord dat zij de zonnepanelen dolgraag voor ons zorgcentrum wilden installeren. Inmiddels liggen de zonnepanelen op het dak. Binnenkort plaatsen we een mooi bord over de duurzame energie van de zonnepanelen bij de ingang van ons zorgcentrum. Zo kunnen we aan iedereen die langskomt trots onze mooie samenwerking laten zien. Wij zijn dolenthousiast en zouden iedereen de Saman Groep aanbevelen vanwege hun enthousiasme, deskundigheid en transparante samenwerking.”

vogelzorgcentrum "De Houtsnip" | Saman Groep zonnepanelen

De ecologische cirkel rond

“Een wateropslag en zonnepanelen zijn slechts het begin van de duurzame plannen van De Houtsnip. Volgend jaar willen wij ons zorgcentrum verder verduurzamen. De eerste stap is kijken naar de mogelijkheden van sedumdakbedekking op de daken waar geen zonnepanelen liggen. Hierdoor wordt de wateroverlast drastisch verminderd en krijgen de daken een natuurlijke uitstraling. Bovendien heeft een sedumdak een verkoelend effect tijdens warmere dagen en een isolerend effect tijdens koudere dagen. Ook geluid wordt verminderd, zodat we een nog rustiger quarantaineverblijf krijgen voor de meest zieke dieren. Daarnaast neemt de biodiversiteit van insecten toe. Daar hebben alle vogels rondom de vogelopvang profijt van. Zo is er meer voedsel tijdens de broedtijd en kunnen ze even rusten op een verkoelende ondergrond tijdens warmere dagen.

Volgend jaar willen wij ook onze zwanentuin vergroenen, door bijvoorbeeld ingezaaide wilde bloemen en vlinderstruiken. Dat is bovendien goed voor de bijen en vlinders. Verder in de toekomst gaan we kijken of we onze gebouwen kunnen aanpassen. We willen bijvoorbeeld geen hout meer gebruiken, maar gerecyclede materialen, zoals zeecontainers. Bijkomend voordeel daarvan is dat het ook minder onderhoud vergt. Door de zeecontainers te voorzien van klimopplanten, willen we ervoor zorgen dat het gebouw een natuurlijke uitstraling krijgt.”, sluit Sabrina af.

vogelzorgcentrum "De Houtsnip" | Saman Groep zonnepanelen