Dhr. Westveer - PWG Veiligheidskleding Goes

De warmtepomp bespaart veel gas en zal het werken in de bedrijfshal veel comfortabeler maken

Duurzaamheid is een belangrijk speerpunt voor PWG Veiligheidskleding te Goes. Al sinds 2010 worden er flinke stappen van verduurzaming gezet. Zo kan men de elektrische auto opladen bij PWG, is het hele pand voorzien van LED verlichting en worden vele materialen hergebruikt. Ook doet PWG nog steeds onderzoek hoe het proces nog duurzamer kan worden ingericht. De Saman Groep was partner voor een aantal grote stappen van verduurzaming. Zo plaatste de Saman Groep 396 Canadian Solar zonnepanelen en een Daikin warmtepomp.

Duurzame stappen voor PWG

“Zoals zoveel Zeeuwen denk ik bij verduurzaming meteen aan de Saman Groep. Na ontvangst van de offerte begon het aanvraagtraject van de SDE subsidie. Dit traject ging we samen met adviseur Werner in. De warmtepomp kozen we om het gasverbruik te verminderen, naar verwachting neemt ons gasverbruik circa 55% af. Onze bedrijfshal is voorzien van vloerverwarming, een ideale combinatie met een warmtepomp. Met de warmtepomp daalt ons gasverbruik, maar stijgt ons stroomverbruik. Mede daarom kozen wij ook voor zonnepanelen.” vertelt de heer Westveer.

De warmtepomp kan koelen en verwarmen

“De Daikin warmtepomp heeft ook een koelfunctie. Daarmee vervangt de warmtepomp ook de koeler die wij in ons pand hadden staan. Bovendien heeft de warmtepomp veel meer koelvermogen dan onze oude koeler. De warmtepomp zal het werken in de bedrijfshal veel comfortabeler maken. Het duurde even voordat wij de warmtepomp juist hadden ingeregeld, maar ook dit is nu gelukt.” licht de heer Westveer toe.

Hoge opbrengst van de zonnepanelen

“De zonnepanelen werken naar volle tevredenheid. Ze zouden circa 90.000 kWh per jaar opleveren, in de praktijk is dit al meer. De geplande opbrengst van de zonnepanelen was circa 80% van ons totale stroomverbruik. Nu wij een warmtepomp hebben, zal dit getal iets veranderen.” legt de heer Westveer uit.

Een prachtige besparing

“Tot nu toe zijn wij erg tevreden over beide installaties. De beoogde besparing ten opzichte van 2019 is circa 50.000 kWh stroom en 14.000 m3 gas per jaar. Ook in onze eigen processen kijken we naar duurzaamheid. Zo proberen we de levensduur van onze producten te verlengen en gebruiken we zoveel mogelijk herbruikbare grondstoffen. PWG neemt graag deel aan initiatieven in de markt die duurzaamheid stimuleren.” aldus de heer Westveer.

Samen met de Saman groep van offerte tot onderhoud

“De samenwerking met de Saman Groep verliep erg goed. Er waren af en toe wat praktische punten in de uitvoering, maar dit is altijd soepel opgelost. Op dit moment zijn we nog onderling in gesprek over het onderhoud van de installaties. Dan hebben we geen zorgen of onze installaties in goede handen zijn.” sluit de heer Westveer af.