Onze geschiedenis

Smederij en rijwielhandel

Ruim honderd jaar kennis en ervaring. Dat onderscheid de Saman Groep van de andere duurzame installateurs. Het is 1921 wanneer Saman wordt opgericht als smederij en rijwielhandel aan de Sint Domusstraat in Zierikzee. Jarenlang hielp de organisatie de mosselvisserij en landbouw bij hun mechanisatie.

De opkomst van aardgas

In de jaren zestig werd aardgas geïntroduceerd en ontstond er steeds meer vraag naar gelaste stalen cv-leidingen en verwarmingstoestellen. Dat betekende kansen voor Saman. Naast constructiewerk ging de organisatie ook aan de slag met het installeren van cv-toestellen en leidingwerk. Zo breidde Saman uit met de afdeling installatie. Door continu in te spelen op marktontwikkelingen en deze te voorspellen, groeien we. We sprongen als eerste in op de introductie van het aardgas door het leveren en monteren van verwarmingstoestellen en verkochten als een van de eerste bedrijven in Zeeland HR ketels.

Totaalinstallateur

In het begin van de jaren negentig werd Saman overgenomen door de familie Bin. Met de overname werd ook de afdeling elektra opgezet. Deze nieuwe afdeling kon de andere twee afdelingen op een juiste manier te ondersteunen, waardoor Saman groeide tot totaalinstallateur voor zowel de particuliere als zakelijke markt. Ook steeg het aantal gerealiseerde installaties sterk. Dit betekende ook dat de behoefte groeide naar een professionele partner voor service en onderhoud, waarmee het bedrijf zich verder ontwikkelde en uitbreidde.

Focus op duurzaamheid

In 2004 nam de organisatie een belangrijke beslissing. De focus werd gezet op duurzaamheid. Door al vroeg in te spelen op de energietransitie, werd een enorme groei voor Saman mogelijk. Hierdoor is er door de jaren heen veel kennis opgedaan en een voorsprong genomen op de markt. Daarnaast nam het bedrijf in 2004 de naam Saman Groep aan om de diversiteit aan productgroepen aan te geven.

Zonnepark en tweede vestiging

Inmiddels heeft de Saman Groep in Zeeland met haar duurzame producten al 70% tot 80% marktaandeel. Ook opende de Saman Groep in 2018 haar eerste zonnepark in Zierikzee met 40.000 zonnepanelen. De laatste jaren groeit de organisatie ook sterk in de regio West-Brabant. Daardoor startte de Saman Groep in 2019 een tweede vestiging in Oosterhout. Hierdoor kunnen we ook in deze regio beter en sneller bereikbaar zijn. In 2020 verhuist Saman Groep vanuit Oosterhout naar de Neerloopweg in Breda. De groei in deze regio gaat zo hard dat Saman Groep in 2021 al een nieuw pand betrekt aan het Minervum in Breda. Dit pand is groter en klaar voor de toekomst.

Saman Academie

In heel Nederland is er ondertussen krapte op de arbeidsmarkt. Als antwoord hierop startte de Saman Groep in 2019 haar eigen praktijkopleiding via de Saman Academie. De opleiding is gericht op schoolverlaters. In samenwerking met Scalda wordt een volwaardige mbo opleiding (niveau 2 of 3) aangeboden tot elektromonteur, installatiemonteur of constructiewerker. In tegenstelling tot een standaard mbo opleiding, laat de Saman Academie leerlingen direct kennismaken met de praktijk. De opleiding biedt uitzicht op een erkend diploma. Leerlingen die na twee jaar slagen, hebben een vaste baan bij de Saman Groep in het vooruitzicht. Ondertussen verwelkomt de Saman Academie ook zij-instromers die behoefte hebben aan een carrièreswitch.

Sinds 2023 in Barendrecht

Ook in Zuid-Holland bedient de Saman Groep al flink wat klanten. Door de groeiende vraag ontstond de wens om een vestiging in dit gebied te openen. Het doel hiervan is om de klanten in de regio nog sneller en beter te kunnen bedienen. In 2021 opent de Saman Groep dan ook haar derde vestiging en daarmee de eerste vestiging in Zuid-Holland. Deze vestiging komt voort uit de overname van Sunaware in Oud-Beijerland.

Door de onwijze groei in de markt van duurzame installaties groeit de Saman Groep in Oud-Beijerland uit haar jasje. Daarom wordt in 2023 de keuze gemaakt om te verhuizen naar een mooi pand in Barendrecht wat klaar is voor de toekomst.

Ook voor de generatie na ons

In de komende jaren blijft de Saman Groep groeien en continu innoveren door nieuwe oplossingen te bieden die bijdragen aan een duurzame energievoorziening voor ons allemaal. Vanaf het eerste contact tot de installatie, oplevering en het service & onderhoud. Wij vertalen vanuit positieve energie onze specialistische kennis naar praktische oplossingen. Zo zorgen we met elkaar voor een comfortabele en duurzame woon- en werkomgeving. Ook voor de generatie na ons.