Klantervaring

Dhr. de Koning

Ik werd vakkundig geholpen en mijn contactpersoon stond altijd klaar

Duurzaamheid is momenteel ‘hot topic’, maar voor de heer De Koning uit Koudekerke betekent het vooral zuinig en bewust omgaan met alles om hem heen. Daarom besloot hij te investeren in een hybride warmtepomp en zonnepanelen. 

Daikin Altherma Hybride warmtepomp

De heer De Koning liet eerst een Daikin Altherma Hybride warmtepomp plaatsen. “Onze cv-ketel was al meer dan 20 jaar oud. We wilden niet het risico lopen dat we snel een vervanger moesten aanschaffen wanneer de cv-ketel kapot ging. Daarom zochten we naar een duurzame oplossing. Het was onze wens om zo weinig mogelijk gas te verbruiken. We koken namelijk ook op inductie. Uiteindelijk kozen we voor een Daikin Altherma Hybride warmtepomp. Dit was gezien de leeftijd van ons huis voor ons de beste duurzame oplossing. Ook hoefden we zo geen andere grote investeringen te doen in bijvoorbeeld lage temperatuur radiatoren.”

Ja Solar zonnepanelen

Vervolgens plaatste de Saman Groep 17 JA Solar Percium zonnepanelen. Deels op een plat dak, deels op een schuin dak. “Samen met een adviseur van de Saman Groep hebben we gekeken naar de huidige situatie. Vervolgens zijn we gaan rekenen. Deze zonnepanelen boden ons de juiste balans tussen opbrengst en kosten.”, geeft de heer De Koning aan. De Saman Groep leerde hij via via kennen. “Kortgeleden heeft mijn vader ook zonnepanelen via de Saman Groep laten installeren. Hij was erg tevreden. Daarom wilde ik ook de warmtepomp en zonnepanelen via de Saman Groep laten plaatsen. Ik werd vakkundig geholpen en mijn contactpersoon stond altijd klaar om mijn vragen te beantwoorden.”

Installaties

“Door de grote vraag naar zonnepanelen is de warmtepomp eerder gemonteerd. Op dat moment kon ik de extra energievraag niet compenseren met de zonnepanelen, maar omdat het winter was en de zonnepanelen dan minder opleveren, maakte dit geen enorm verschil. In maart zijn de zonnepanelen geïnstalleerd, in twee etappes, omdat er op de geplande dag te veel wind stond. Het was toen niet verantwoord om het dak op te gaan, dus hebben de monteurs al het binnenwerk gedaan: het trekken van leidingen en het maken van aansluitingen. Op de tweede dag hoefden toen alleen nog de panelen het dak op.”, geeft de heer De Koning aan.

Goede opbrengst

De duurzame installaties leveren de heer De Koning veel voordeel op. “De hybride warmtepomp levert een enorme gasbesparing op. Ik maak zelf maandelijks inzichtelijk wat we verbruiken aan gas en elektra en wat de zonnepanelen opbrengen. Hoewel in de wintermaanden ons elektraverbruik verdubbelde, verbruikten we in dezelfde periode significant minder gas. Bovendien maken we het extra elektraverbruik nu in de zomer weer ruimschoots goed door de extra productie van zonne-energie. Het was even wennen om de panelen op het dak te zien, maar uiteindelijk gaat het om de opbrengst!”

Stimuleringsfonds volkshuisvesting

De financiering van de hybride warmtepomp en zonnepanelen heeft de heer De Koning via gemeente Veere geregeld. “Via het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn) konden we een lening tegen 1% rente afsluiten. Hierdoor zijn onze maandelijkse lasten ongeveer € 30 lager, inclusief afbetaling. Ik kan het iedereen aanraden om op deze manier een woning te verduurzamen”, sluit de heer De Koning af.