Familie van de Panne, Goes

Met de warmtepomp en zonneboiler is ons gasverbruik gehalveerd.

Fossiele brandstoffen raken op den duur uitgeput. Dat is reden genoeg voor familie van de Panne uit Goes om milieuvriendelijker te leven en te verduurzamen. In 2018 installeerde de Saman Groep al zonnepanelen en een warmtepomp bij de familie. In 2020 verduurzaamden ze verder met een HRSolar zonneboiler. Ook plaatsten we een Delta waterontharder.

Energiebesparende installatie

“Nadat we andere energiebesparende installaties hadden aangeschaft, kwam een zonneboiler in beeld. In de zomer wordt er bij ons thuis veel gedoucht door bijvoorbeeld de kinderen en hun aanhang. Met een zonneboiler kunnen we op een duurzame manier het benodigde water verwarmen. Dat scheelt behoorlijk. Of er in de toekomst andere duurzame installaties bijkomen weten we nog niet. Misschien willen we ooit elektrisch gaan rijden.”, geeft familie van de Panne aan.

Zacht water en minder kalkaanslag

In dezelfde periode installeerde de Saman Groep ook een waterontharder bij de familie in Goes. “We hoorden dat een waterontharder echt meerwaarde heeft. Toen de waterontharder geïnstalleerd was, merkten we meteen dat er nauwelijks nog kalkaanslag ontstond. Bovendien is het water ook daadwerkelijk zachter voor je haar.”

Bekende installateur

Voor familie van de Panne is de Saman Groep een bekende speler op de markt. “De Saman Groep timmert goed aan de weg. Die naamsbekendheid heeft meegeholpen in onze keuze voor een installateur. Het contact met de medewerkers verloopt altijd goed. Iedereen doet zijn best. Toch merkten we soms een verschil in de ervaring en kennis van de verschillende technici. De zonnepanelen, warmtepomp en waterontharder werden probleemloos geïnstalleerd. Met de zonneboiler hebben we problemen gehad door een lekkage op het dak. Uiteindelijk kwam het allemaal goed, maar konden we wel pas later van de zonneboiler profiteren.”

Lage energierekening

“Met de installatie van de warmtepomp en zonneboiler is ons gasverbruik gehalveerd. Wel nam het stroomverbruik toe, omdat de verschillende installaties elektriciteit verbruiken. Tegelijkertijd wekken we met de zonnepanelen meer stroom op dan we nodig hebben, dus dat compenseert. Uiteindelijk moeten we een keer een besluit nemen over hoe we in de toekomst met de extra opgewekte stroom omgaan, maar al met al is het een bevredigend resultaat.”, sluit familie van de Panne af.