Klantervaringen

Dhr. den Dekker

De Saman Groep paste ook slimme gebouwautomatisering toe.

Het gebouw van Zeelandia in het centrum van Zierikzee werd al vele jaren eerder grondig verbouwd. Zo onderging de voormalige productiehal een metamorfose toen de fabriek een kantoorfunctie kreeg. Net als destijds stelde Zeelandia – een succesvolle speler op de internationale markt van bakkerijgrondstoffen – ook bij de meest recente opknapbeurt hoge eisen.

De Saman Groep is onze huisinstallateur

Projectleider Cees den Dekker van Zeelandia: “Dan is het handig om met vaste partijen te werken, zoals onze ‘huisaannemer’ MECO en ‘huisinstallateur’ de Saman Groep. Ook de architect en het schildersbedrijf zijn allemaal op elkaar ingespeeld. Ze weten hoe wij het willen. Daarnaast beschikt de Saman Groep bovendien over de installatietekeningen. Ze weten precies waar wat zit.”

Installatie, constructie, elektra en duurzame energie

De Saman Groep kon bij deze opdracht de veelzijdigheid van de dienstverlening tonen door alle bedrijfsactiviteiten in te zetten: installatie, constructie, elektra en duurzame energie. Zo kreeg niet alleen de gevel en de entree een eigentijdse uitstraling. Ook de techniek in de technische ruimte werd vernieuwd. Voor het restaurant plaatste de Saman Groep een nieuwe luchtbehandelingskast. Daarnaast werd de bijbehorende koelinstallatie  vervangen. Cv-ketels, dakbedekking, airconditioning, sanitair, etc., de Saman Groep pakte het tot grote tevredenheid van Zeelandia allemaal op.

Slimme duurzame oplossingen

Verder werd alle elektra vervangen en energiezuinige verlichting gemonteerd. Ook paste de Saman Groep slimme gebouwautomatisering toe. “De receptionisten kunnen bijvoorbeeld via een iPad de verlichting regelen en deuren openen of sluiten.”, aldus Den Dekker. Een grote milieutechnische verbetering verzorgde de Saman Groep met een nieuwe warmtepompinstallatie voor het koelen en verwarmen van de kantoren. Dit energiezuinige VRV-systeem maakt het mogelijk om meerdere ruimtes individueel te koelen en te verwarmen.

Zonnepanelen bij Zeelandia

Ook plaatste de Saman Groep 765 zonnepanelen op het dak van Zeelandia op het industrieterrein in Zierikzee. “Zeelandia is een familiebedrijf en wij geloven in continuïteit. Daar is duurzaamheid onlosmakelijk mee verbonden. Duurzaamheid is voor ons het nemen van onze normale verantwoordelijkheid naar de maatschappij. Zo zijn we ook lid van de coöperatie ‘Energie Werkt op Schouwen-Duiveland’. Het doel van deze coöperatie is om windenergie, zonne-energie én menselijke energie op Schouwen-Duiveland maximaal te benutten en om op die manier zo duurzaam mogelijk te ondernemen”, legt projectleider Cees den Dekker van Zeelandia uit.

Dakconstructie

Enige tijd geleden was de vorige dakconstructie aan vervanging toe. Den Dekker: “Toen hebben we gekozen voor een compleet stalen constructie, zodat het nieuwe dak zonnepanelen kon dragen.” Als ‘vaste huisinstallateur’ leek het op voorhand een uitgemaakte zaak dat de Saman Groep de panelen zou leggen, maar niets was minder waar. “We hebben meerdere offertes opgevraagd. Het ging immers om een aanzienlijk bedrag. De Saman Groep deed ons het beste aanbod.”

De Saman Groep is vaste partner van Zeelandia

Behalve de prijs had de keuze voor Saman Groep nog een groot voordeel voor Zeelandia. “Dit project konden we moeiteloos geheel aan ze overlaten. Dat is het voordeel van een vaste partner, ze zijn bekend met hoe we het willen, kennen onze regels, et cetera. Anders moet je nog wel eens iemand aanspraken of waarschuwen, maar bij Saman hoef je er niet naar om te kijken.” En zo lagen er binnen twee weken meer dan 750 panelen op het dak en waren de benodigde aansluitingen gerealiseerd. Den Dekker: “Dat is allemaal heel vloeiend verlopen.” Bij de ingang van het Zeelandia-terrein staat prominent een weergavescherm waarop de CO2-reductie en de energieopbrengst van de panelen ‘live’ staan vermeld.