Klantervaring

Dhr. Swens

We besloten over te gaan op een volledig nieuwe duurzame verwarmingsinstallatie

Duurzame projecten; wij krijgen er energie van! Helemaal als we onze klanten daarbij kunnen helpen. Zo ook het project van de heer Swens uit Rotterdam. “Het begon bij het falen van de thermostaat van onze 25 jaar oude cv-ketel. Omdat de cv-ketel bijzonder onzuinig en het hele verwarmingssysteem sterk verouderd waren, besloten wij over te gaan op een volledig nieuwe duurzame verwarmingsinstallatie. Maar, met ons huis uit  1911 met een woonoppervlakte van ongeveer 400 m², was dat nog niet zo eenvoudig. Na een zoektocht van twee jaar heb ik besloten het project samen met een vriend in eigen regie uit te voeren. In de uitvoering werken we samen met de Saman Groep.”

Van A tot Z gerenoveerd en verduurzaamd

Het project bestaat uit onder andere het vervangen van alle ramen door HR++ glas, het vervangen en isoleren van het dak en twee balkons, het installeren van lage temperatuur radiatoren, verwarmingsleidingen vervangen, een warmtepomp en een mechanisch ventilatiesysteem installeren en het vervangen en bijplaatsen van een meterkast. “We zijn begonnen met het verwijderen van de oude verwarmingsleidingen en radiatoren aan de voorzijde van het huis. Aansluitend installeerden we de nieuwe verwarmingsleidingen en radiatoren. Daarna werd het dak vervangen en geïsoleerd en werden de nieuwe meterkasten geplaatst. Onlangs is de warmtepomp in bedrijf gesteld. Daarmee worden nu de radiatoren aan de voorzijde en het tapwater verwarmd. Momenteel zijn we bezig om de oude verwarmingsleidingen en radiatoren aan de achterzijde te vervangen. Binnenkort beginnen we ook met de realisatie van het ventilatiesysteem.”, geeft de heer Swens aan.

Duurzame projecten

Als adviseur duurzame energie zet de heer Swens zich al 25 jaar in voor het reduceren van CO₂-uitstoot. “Ons vorige huis hebben wij in 2004, als een van de eersten in Nederland, ook al volledig verduurzaamd en gerenoveerd. De ervaringen van de afgelopen jaren neem ik mee in dit project. Ik maak mij grote zorgen over de opwarming van de aarde en de daardoor veroorzaakte klimaatverandering. Daarom is verduurzaming voor mij belangrijk. Met een goede vriend, Martin de Brouwer, heb ik al veel duurzame energieprojecten gerealiseerd. Na zijn overstap naar de Saman Groep heb ik contact gezocht met deze organisatie. De Saman Groep kwam gunstig naar voren. Niet alleen prijstechnisch, maar ook technisch inhoudelijk. Er werd goed meegedacht en goede alternatieve oplossingen geboden door de adviseur Werner Kafoe.”

Positief uitdagende samenwerking

Het team van de Saman Groep werkt intensief samen met de heer Swens in de realisatie van zijn duurzame project. “Het is een zeer boeiend en uitdagend proces. Zo is het bijvoorbeeld een ware zoektocht naar waar de leidingen lopen en waar nieuwe leidingen het best aangelegd kunnen worden. We werken hierin met name samen met Saman Groep collega’s Marien, Folkert en Tobias. De grootste uitdaging is dat het vorige verwarmingssysteem gevoed werd vanuit de kelder, terwijl het nieuwe systeem gevoed wordt vanuit de bovenste verdieping. Ook moeten er tussen verdiepingen – soms zelfs in plafonds – bochten in het leidingsysteem gemaakt worden. Het is erg leuk dat wij die zoektocht samen met de Saman Groep maken. Naast het leidingwerk en de technische installaties, zijn we ook met elkaar in gesprek over zonnepanelen om zelf te voorzien in onze stroombehoefte. Deze worden waarschijnlijk in 2021 geïnstalleerd. Wél op een drie meter hoge pergola op het dak, want het huis naast ons neemt nagenoeg alle zon weg.”, sluit de heer Swens af.