Klantervaringen

Dhr. Cuelenaere

Het installatieteam en de elektricien waren professionals die hun vak kenden.

Zonne-energie gebruiken voor duurzame verwarming en energie opwekking? De heer Cuelenaere uit Woensdrecht realiseerde dit met zonnecollectoren en zonnepanelen.

Zonnecollectoren met boilervat voor warm water

“Tijdens de verbouwing van ons huis in 2009 hebben we twee zonnecollectoren met een 130 liter boilervat geplaatst voor het verwarmen van tapwater. De afgelopen jaren waren er steeds meer vrienden en collega’s die zonnepanelen installeerden. Zelf heb ik destijds ook al her en der een paar keer gekeken hiernaar. Maar, al het gedoe om de BTW terug te krijgen en om de elektriciteitskabel op een goede manier van de zolder tot de meterkast te krijgen, hield mij altijd tegen. Toen ik tijdens de eerste coronagolf thuis moest werken en geen buitenlandse werkreizen kon maken, had ik tijd over om mezelf opnieuw te verdiepen in zonnepanelen.”, geeft de heer Cuelenaere aan.

Samenwerking

De heer Cuelenaere duikt vaak in Zeeland en onderweg naar duikstek De Zeelandbrug, kwam hij langs de Saman Groep in Zierikzee. “Toen begin juni vervolgens een folder in de bus viel, herkende ik de organisatie en heb ik contact opgenomen. Het contact over de zonnepanelen is positief verlopen. Na enkele mailwisseling is adviseur Mark van Leeuwen bij mij thuis langsgekomen. Hij bekeek het dak, de ruimte voor de omvormer en de meterkast. Vervolgens spraken we af welke werkzaamheden de Saman Groep zou uitvoeren en welke werkzaamheden in zelf ging uitvoeren. Afgesproken was dat ik zelf de aanpassingen in de groepenkast zou doen en de elektriciteitskabel en datakabel van de meterkast naar de zolder zou aanleggen.”

In een ochtend gerealiseerd

Daarna is er een team van de Saman Groep ’s ochtends om 8 uur begonnen met het installeren van de Sunpower zonnepanelen en omvormer. “Rond 11 uur was alles aangesloten en opgeruimd. Helaas sneuvelde er één dakpan tijdens de montage, maar gelukkig werd dit gemeld en is er een reserve dakpan geplaatst. Het installatieteam en de elektricien waren professionals die hun vak kenden. Zeker de elektricien heeft echt net werk afgeleverd. Daarom zou ik de Saman Groep zeker aanraden.”

Opslag van duurzame energie

“Ik heb zonnepanelen gelegd om een heel klein beetje bij te dragen aan de verduurzaming en om mijn CO2 footprint van het vele vliegen voor het werk en het hobbymatig rijden in een Amerikaanse oldtimer met een benzine slurpende V8 te compenseren. De opbrengsten fluctueren teveel zolang je thuis of lokaal de duurzame energie niet kunt opslaan voor ’s nachts en in de winter. Dat is ook terug te zien in de opbrengsten. Oktober was de eerste volle maand dat de zonnepanelen op het dak lagen. In deze maand was de opbrengst ver beneden verwachting. Echter hoorde ik van anderen dat dit de slechtste oktober van de afgelopen vijf jaar was. November was zonniger. Toen brachten de zonnepanelen meer op dan verwacht en werd het ‘verlies’ van oktober weer goedgemaakt. Omdat het weersafhankelijk is, verschilt de opbrengst veel per dag. Kijkend naar de toekomst zou ik denk ik ook een kleine windmolen willen installeren om naast zonne-energie, gebruik te maken van windenergie.”, sluit de heer Cuelenaere af.