De energietransitie

Klimaatveranderingen en de stijgende zeespiegel zijn enkele voorbeelden waarom duurzaamheid al jaren een belangrijk onderwerp is. Het is belangrijk om te verduurzamen om van onze woonomgeving te kunnen blijven genieten. Kort samengevat gaat de energietransitie over de omschakeling van fossiele brandstoffen, zoals olie, aardgas en steenkolen, naar duurzame energie, zoals zon, aardwarmte en wind. Doordat fossiele brandstoffen veel schade aan het milieu verzaken, moeten we omschakelen naar duurzame alternatieven. Het grootste probleem is de uitstoot van CO2. Particulieren, bedrijven, woningbouwverenigingen, aannemers, overheden en andere betrokkenen, moeten allemaal stappen zetten in de energietransitie. Wanneer we met elkaar overstappen op duurzame energie, bijvoorbeeld met een zonneboiler, kunnen we de CO2 uitstoot flink terugdringen.

Duurzaam verwarmen met een zonneboiler; hoe werkt het?

Laten we wat dieper ingaan op de werking van zo’n zonneboiler. Met een zonneboiler installatie kunt u op een duurzame manier voorzien in uw warm water behoefte. De installatie bestaat uit een 120 liter, 200 liter of 300 liter boilervat welke gekoppeld is aan zonnecollectoren op uw dak. Deze zonnecollectoren vangen zonlicht op en zetten dit om in warmte. Hierbij gaat het om zonlicht en dus niet om de warmte van de zon. Daardoor kunt u met een zonneboiler ook in de winter – wanneer de zon maar een paar uur schijnt – water verwarmen. Bij fel zonlicht kan het water maar liefst 90°C worden. In onze praktijk zien we dat zonneboilers vooral worden ingezet voor warm tapwater. Echter, zijn er ook voorbeelden te noemen waarbij de zonneboiler ingezet kan worden ter ondersteuning van de centrale verwarming. Kan de zonneboiler het water niet voldoende verwarmen met zonlicht? Dan wordt het verder op temperatuur gebracht met bijvoorbeeld een cv-ketel, warmtepomp of geiser.

Zonnecollectoren en zonnepanelen combineren

Een zonneboiler is toepasbaar in zowel bestaande bouw als nieuwbouw. Bovendien bestaan er voor verschillende soorten daken, diverse montagesystemen. Daardoor passen zonnecollectoren bijna altijd op uw dak. Daarnaast is het formaat van een zonnecollector vrijwel gelijk aan het formaat van een zonnepaneel. Een installatie waarbij een zonneboiler en zonnepanelen zijn gecombineerd, geeft een mooie uitstraling op het dak. Bovendien kunt u hierdoor zowel op gaskosten als stroomkosten flink besparen.

“Wij zochten een bedrijf dat zowel de zonnepanelen als zonneboiler kon plaatsen. Ook wilden we dat de zonnecollectoren vrijwel dezelfde afmeting zouden hebben als de panelen. Daarnaast moesten ze op dezelfde rails worden gemonteerd. De Saman Groep was de eerste installateur die dit kon. Na het adviesgesprek hebben we prijzen gecheckt bij andere aanbieders, maar al snel was de keuze gemaakt.”
Familie Luijten, Stampersgat

Klantervaring | Stampersgat | Zonneboiler en zonnepanelen | De heer Luijten

Wat levert een zonneboilerinstallatie op?

Wanneer u een HRSolar zonneboiler wilt kopen, kunt u tot 60% van de energiekosten besparen die anders nodig zijn om uw water te verwarmen. Dat betekent dat een gemiddeld huishouden jaarlijks ongeveer 200 m³ aardgas, of € 150 bespaart. Wanneer de zonneboiler geen gasketel, maar een elektrische boiler vervangt, is de besparing zelfs groter. In dit geval kunt u namelijk zo’n 800 kWh – of ruim € 200 – besparen per jaar. Naast de financiële besparing draagt u met een HRSolar zonneboiler ook bij aan een schoner milieu, doordat de installatie duurzame energie gebruikt om te verwarmen. Daardoor reduceert uw CO2-uitstoot aanzienlijk. Hoeveel u precies kunt besparen thuis is afhankelijk van verschillende factoren. Denk bijvoorbeeld aan het aantal personen dat in het huis woont, maar ook aan hoe lang en hoe vaak er wordt gedoucht. Eén ding is zeker: met een goed gemonteerde zonneboiler bespaart u altijd. En door de steeds verder stijgende kosten voor gas, wordt het kopen van een zonneboiler steeds interessanter.

Wellicht denkt u nu; interessant verhaal, maar voor de productie van een zonneboiler zijn toch ook fossiele brandstoffen nodig? Ja. Echter produceert en gemiddelde zonneboiler installatie in één jaar tijd net zoveel energie als er nodig is om één zonneboiler te maken. Tijdens de rest van de levensduur van de installatie is daardoor iedere m³ aan gas- en CO2-besparing, 100% winst voor het milieu. Een zonneboiler is dus ontzettend duurzaam.

Lees ook: Stimuleringsregelingen om uw woning te verduurzamen

Saman Groep | Zonneboiler | Duurzame energie | Wat is een zonneboiler | Hoe werkt een zonneboiler | Zonneboiler in combinatie met warmtepomp

Kosten, subsidie en terugverdientijd zonneboiler

Een zonneboilerinstallatie gaat gemiddeld 25 jaar mee en de terugverdientijd ligt tussen de 10 en 15 jaar. Maar, wat kost een zonneboiler eigenlijk? Wanneer u een HRSolar Ella of Ella Nero zonneboiler koopt bij de Saman Groep, kost de investering u tussen de € 2.000 en € 6.500, afhankelijk van het type installatie. Verschillende factoren, zoals de gewenste watercapaciteit en het aantal benodigde zonnecollectoren bepalen de uiteindelijke prijs. Ook het type zonneboiler, benodigd aansluitmateriaal en eventuele aanpassingen aan de woning beïnvloeden de totale kosten voor de installatie.

Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) op zonneboiler

Wanneer u nu nog een zonneboiler koopt, profiteert u onder voorwaarden van een interessante subsidie: de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE). De overheid stimuleert hiermee dat Nederlandse woningen en bedrijven minder gas gebruiken om te verwarmen. Met de ISDE ontvangt u tussen de € 500 en € 2.300 subsidie op de zonneboiler. Zowel zakelijke als particuliere gebruikers kunnen gebruikmaken van deze financiële regeling. In onze webshop kunt u eenvoudig bekijken hoeveel subsidie u ontvangt wanneer u een zonneboiler koopt bij de Saman Groep. Bovendien nemen wij de subsidieaanvraag volledig uit handen. Daardoor hoeft u zich geen zorgen te maken om financiële rompslomp. Dat is wel zo prettig.

Lees ook: ISDE – per 1 januari 2020 geen subsidie meer bij nieuwbouw voor warmtepomp en zonneboiler

Saman Groep | Zonneboiler | Duurzame energie | Zonneboiler of warmtepompboiler

Welke zonneboiler installatie moet ik kopen?

Om zelf te bepalen welke zonneboiler installatie bij u past en u moet kopen, kijkt u eerst naar het aantal bewoners bij u thuis. Per vierkante meter zonnecollectoren is namelijk een opslagcapaciteit van 40 à 60 liter vereist. Per bewoner moet u rekenen op 1 à 1,4 m2 collectorenoppervlakte. Gemiddeld genomen is dit voldoende om per persoon te voorzien in ongeveer 75 liter water. Vervolgens kijkt u naar het dagelijks verbruik van warm water. We raden hierbij aan om uw gebruik te meten in liters. Enkele richtlijnen voor het berekenen van uw warmwatergebruik zijn als volgt:

  • Een bad nemen: ± 200 liter per keer
  • Een douche nemen: ± 120 liter per keer
  • De wasmachine laten draaien: ± 50 liter per keer
  • De vaatwasser laten draaien: ± 12 liter per keer
  • Eten & drinken: ± 11 liter per persoon per dag.

Tot slot kijkt u naar uw dakoriëntatie. Is uw dak op het zuiden gericht, dan profiteert u van meer zonlicht dan wanneer uw dak bijvoorbeeld op het oosten of westen is gericht. Meer zonlicht betekent een hogere opbrengst per m².

Wist u dat zonneboilers niet alleen interessant zijn voor woningeigenaren? Ook grootwaterverbruikers, zoals boerderijen, zwembaden of campings kunnen flink besparen met zonneboilers.

Rekenvoorbeeld

Stel, uw huis heeft vier bewoners en een gemiddeld warmwaterverbuik van 75 liter per persoon. Dit betekent dat het zonneboilervat een inhoud moet hebben van 75 x 4 = 300 liter. Uw dak is op het zuiden gericht, waardoor u profiteert van het meeste zonlicht. U heeft ongeveer 4 m² aan zonnecollectoren nodig om het water te verwarmen. Let op! Kies altijd een zonneboilervat dat iets groter is dan uw effectieve waterverbruik. U kunt beter te veel warm water hebben dan ineens onder een koude douche staan.

Onderhoud van een zonneboiler

Wanneer u een HRSolar zonneboiler koopt bij de Saman Groep, dan snappen wij dat u wilt dat deze jarenlang zonder problemen functioneert. Door goed onderhoud bent u verzekerd van een veilige en betrouwbare installatie. Met een onderhoudscontract voor uw zonneboiler profiteert u van jaarlijks onderhoud aan uw installatie. Bovendien is het bij ons mogelijk om uw zonnecollectoren periodiek te laten reinigen. Door jaarlijks onderhoud uit te laten voeren, vermijdt u achterstallig onderhoud, worden kleine problemen niet groter en de kans op storingen kleiner. De Saman Groep is InstallQ gecertificeerd en onze gespecialiseerde servicemonteurs staan 24 uur per dag, 7 dagen in de week tot uw beschikking. Dus ook in het weekend en op feestdagen!

Zonneboiler kopen bij de SamaN Groep

De Saman Groep maakt vanuit haar vestigingen in Zierikzee en Breda duurzaam en comfortabel wonen, leven en werken voor iedereen in Zeeland, Zuid-Holland en West-Brabant bereikbaar. Wilt u ook bijdragen aan de energietransitie met een zonneboiler of een andere duurzame oplossingen voor uw woning of bedrijf? Vraag een vrijblijvend adviesgesprek aan met een adviseur bij u thuis.

Vrijblijvende offerte aanvragen