De energietransitie

Klimaatveranderingen en de stijgende zeespiegel zijn enkele voorbeelden waarom duurzaamheid al jaren een belangrijk onderwerp is. Het is belangrijk om te verduurzamen om van onze woonomgeving te kunnen blijven genieten. Kort samengevat: de energietransitie gaat over de omschakeling van fossiele brandstoffen naar duurzame energie. Van bijvoorbeeld olie en aardgas, naar zon, aardwarmte en wind.

Doordat fossiele brandstoffen veel schade aan het milieu verzaken, moeten we omschakelen naar duurzame alternatieven. Het grootste probleem is de uitstoot van CO2. Particulieren, bedrijven, woningbouwverenigingen, aannemers, overheden en andere betrokkenen, moeten allemaal stappen zetten in de energietransitie. Wanneer we met elkaar overstappen op duurzame energie kunnen we de CO2 uitstoot flink terugdringen.

Duurzaam verwarmen; hoe werkt een zonneboiler?

Laten we wat dieper ingaan op de hoe een zonneboiler werkt. Wanneer je een zonneboiler laat installeren, verwarm je op een duurzame manier water voor in huis.

De installatie bestaat uit een 120 liter, 200 liter of 300 liter boilervat. Deze is gekoppeld aan zonnecollectoren op jouw dak. Deze zonnecollectoren vangen zonlicht op en zetten dit om in warmte. Hierbij gaat het om zonlicht en dus niet om de warmte van de zon.

Daardoor kun je met een zonneboiler zelfs in de winter water verwarmen. Ook wanneer de zon maar een paar uur schijnt.

Bij fel zonlicht kan het water maar liefst 90°C worden. In onze praktijk zien we dat zonneboilers vooral worden ingezet voor warm tapwater. Echter, er zijn ook voorbeelden waarbij de zonneboiler ingezet wordt ter ondersteuning van de centrale verwarming.

Kan de zonneboiler het water niet voldoende verwarmen met zonlicht? Dan wordt het verder op temperatuur gebracht met bijvoorbeeld een cv-ketel, warmtepomp of geiser.

Zonnecollectoren en zonnepanelen combineren

Een zonneboiler is toepasbaar in zowel bestaande bouw als nieuwbouw. Bovendien bestaan er voor verschillende soorten daken, diverse montagesystemen. Daardoor passen zonnecollectoren bijna altijd op jouw dak. Daarnaast is het formaat van een zonnecollector vrijwel gelijk aan het formaat van een zonnepaneel.

Een installatie waarbij een zonneboiler en zonnepanelen zijn gecombineerd, geeft een mooie uitstraling op het dak. Bovendien kun je hierdoor zowel op gaskosten als stroomkosten flink besparen.

“Wij zochten een bedrijf dat zowel de zonnepanelen als zonneboiler kon plaatsen. Ook wilden we dat de zonnecollectoren vrijwel dezelfde afmeting zouden hebben als de panelen.

Daarnaast moesten ze op dezelfde rails worden gemonteerd. De Saman Groep was de eerste installateur die dit kon. Na het adviesgesprek hebben we prijzen gecheckt bij andere aanbieders, maar al snel was de keuze gemaakt.”

Familie Luijten, Stampersgat

Klantervaring | Stampersgat | Zonneboiler en zonnepanelen | De heer Luijten

Wat levert een zonneboiler installeren op?

Laat je een HRSolar zonneboiler installeren? Dan bespaar je tot 60% van de energiekosten die anders nodig zijn om jouw water te verwarmen. Dat betekent dat een gemiddeld huishouden jaarlijks ongeveer 200 m³ aardgas, of € 150 bespaart.

Wanneer de zonneboiler geen gasketel, maar een elektrische boiler vervangt, is de besparing zelfs groter. In dit geval kun je namelijk zo’n 800 kWh – of ruim € 200 – besparen per jaar.

Naast de financiële besparing, draag je met een HRSolar zonneboiler ook bij aan een schoner milieu. Dit komt doordat de installatie duurzame energie gebruikt om te verwarmen. Daardoor reduceert jouw CO2-uitstoot aanzienlijk.

Hoeveel je precies kunt besparen thuis is afhankelijk van verschillende factoren. Denk bijvoorbeeld aan het aantal personen dat in het huis woont. Maar, ook aan hoe lang en hoe vaak er wordt gedoucht.

Eén ding is zeker: met een goed gemonteerde zonneboiler bespaar je altijd. En door de steeds verder stijgende kosten voor gas, wordt het kopen van een zonneboiler steeds interessanter.

Wellicht denkt je nu; maar voor de productie van een zonneboiler zijn toch ook fossiele brandstoffen nodig? Ja. Echter produceert en gemiddelde zonneboiler installatie in één jaar tijd net zoveel energie als er nodig is om één zonneboiler te maken. De rest van de levensduur is iedere m³ aan gas- en CO2-besparing, 100% winst voor het milieu.

Lees ook: Stimuleringsregelingen om jouw woning te verduurzamen

Saman Groep | Zonneboiler | Duurzame energie | Wat is een zonneboiler | Hoe werkt een zonneboiler | Zonneboiler in combinatie met warmtepomp

Kosten, subsidie en terugverdientijd zonneboiler

Een zonneboilerinstallatie gaat gemiddeld 25 jaar mee en de terugverdientijd ligt tussen de 10 en 15 jaar. Maar, wat kost een zonneboiler eigenlijk? Koop je een HRSolar Ella of Ella Nero zonneboiler koopt bij de Saman Groep?

De prijzen van onze zonneboilers liggen tussen de € 2.000 en € 6.500. De prijs van een zonneboiler is afhankelijk van het type installatie.

Verschillende factoren, zoals de gewenste watercapaciteit en het aantal benodigde zonnecollectoren bepalen de uiteindelijke zonneboiler prijzen. Daarnaast bepalen het type zonneboiler en het benodigd benodigd aansluitmateriaal de totale kosten voor de installatie. Vergeet ook niet eventuele aanpassingen aan je woning.

Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) op zonneboiler

Wanneer je een zonneboiler koopt voor thuis krijg je nu nog een interessante subsidie. Dit is de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE). De overheid stimuleert hiermee dat Nederlandse woningen en bedrijven minder gas gebruiken om te verwarmen.

Met de ISDE ontvang je tussen de € 500 en € 2.300 subsidie op de zonneboiler. Zowel zakelijke als particuliere gebruikers kunnen gebruikmaken van deze financiële regeling.

In onze webshop kun je eenvoudig bekijken hoeveel subsidie je ontvangt als je een zonneboiler koopt. Bovendien nemen wij de subsidieaanvraag volledig uit handen. Daardoor hoef je zich geen zorgen te maken om financiële rompslomp. Dat is wel zo prettig.

Saman Groep | Zonneboiler | Duurzame energie | Zonneboiler of warmtepompboiler

Welke zonneboiler installatie moet ik kopen?

Wil je zelf bepalen welke zonneboiler installatie je moet kopen? Dan kijk je eerst naar het aantal bewoners bij je thuis. Per vierkante meter zonnecollectoren is namelijk een opslagcapaciteit van 40 à 60 liter vereist.

Per bewoner moet je rekenen op 1 à 1,4 m2 collectorenoppervlakte. Gemiddeld genomen is dit voldoende om per persoon te voorzien in ongeveer 75 liter water. Vervolgens kijk je naar het dagelijks verbruik van warm water. We raden hierbij aan om jouw gebruik te meten in liters.

Enkele richtlijnen voor het berekenen van jouw warmwatergebruik zijn als volgt:

  • Een bad nemen: ± 200 liter per keer
  • Een douche nemen: ± 120 liter per keer
  • De wasmachine laten draaien: ± 50 liter per keer
  • De vaatwasser laten draaien: ± 12 liter per keer
  • Eten & drinken: ± 11 liter per persoon per dag.

Tot slot kijk je naar jouw dakoriëntatie. Is jouw dak op het zuiden gericht? Dan profiteer je van meer zonlicht dan wanneer jouw dak bijvoorbeeld op het oosten is gericht. Meer zonlicht betekent een hogere opbrengst per m².

Wist je dat zonneboilers niet alleen interessant zijn voor woningeigenaren? Ook grootwaterverbruikers, zoals boerderijen, zwembaden of campings kunnen flink besparen met zonneboilers.

Rekenvoorbeeld

Stel, jouw huis heeft vier bewoners en een gemiddeld warmwaterverbuik van 75 liter per persoon. Dit betekent dat het zonneboilervat een inhoud moet hebben van 75 x 4 = 300 liter. Jouw dak is op het zuiden gericht, waardoor je profiteert van het meeste zonlicht. Je hebt ongeveer 4 m² aan zonnecollectoren nodig om het water te verwarmen.

Let op! Kies altijd een zonneboilervat dat iets groter is dan jouw effectieve waterverbruik. Je kunt beter te veel warm water hebben dan ineens onder een koude douche staan.

Onderhoud van een zonneboiler

Koop je een HRSolar zonneboiler bij de Saman Groep? Dan snappen wij dat je wil dat deze jarenlang zonder problemen functioneert. Door goed onderhoud ben je verzekerd van een veilige en betrouwbare installatie.

Met een onderhoudscontract voor jouw zonneboiler profiteer je van jaarlijks onderhoud aan jouw installatie. Bovendien is het bij ons mogelijk om jouw zonnecollectoren periodiek te laten reinigen. Door jaarlijks onderhoud uit te laten voeren, vermijd je achterstallig onderhoud. Ook worden kleine problemen niet groter en de kans op storingen kleiner.

De Saman Groep is InstallQ gecertificeerd. Onze gespecialiseerde servicemonteurs staan 24 uur per dag, 7 dagen in de week tot jouw beschikking. Dus ook in het weekend en op feestdagen!

Zonneboiler kopen bij de Saman Groep

De Saman Groep maakt duurzaam en comfortabel wonen, leven en werken voor iedereen bereikbaar. Of je nu woont in Zeeland, Zuid-Holland of Noord-Brabant.

Wil je ook bijdragen aan de energietransitie? Laat dan een zonneboiler installeren of kijk naar duurzame oplossingen. Vraag een vrijblijvend adviesgesprek aan met een adviseur bij jou thuis. Vraag een vrijblijvend adviesgesprek aan met een adviseur bij jou thuis.

Tijdelijke zonneboiler klantenstop

Vanwege de overweldigende drukte nemen wij momenteel geen nieuwe zonneboileraanvragen aan. Klik hier voor meer informatie over deze tijdelijke klantenstop. Meld jezelf ook aan voor de wachtlijst. Je krijgt dan voorrang wanneer onze planning weer ruimte geeft voor nieuwe afspraken met onze adviseurs.

Vrijblijvende offerte aanvragen