13 september 2023

Zo voorkom je koolmonoxidevergiftiging

Koolmonoxide is een echte sluipmoordenaar. Je ziet, proeft of ruikt het namelijk niet. Als je koolmonoxide inademt kan dit ernstige gevolgen hebben. Jaarlijks overlijden er gemiddeld 10 tot 15 personen aan koolmonoxidevergiftiging. Daarnaast komen er jaarlijks ook nog eens tientallen mensen in het ziekenhuis terecht. Hoe herken je koolmonoxidevergiftiging, wat kun je dan doen en hoe voorkom je koolmonoxidevergiftiging?

Hoe ontstaat koolmonoxide?

Koolmonoxide is een gas dat ontstaat als je gas of hout verbrandt. Dit gebeurt in cv-ketels, gaskachels, geisers, gasfornuizen en haarden. In elk verwarmingstoestel is het zo dat een klein beetje van de verbranding onvolledig blijft. De ontstane gassen worden dan direct naar buiten afgevoerd door de rookafvoer van het toestel. Als deze afvoer niet meer goed functioneert, door bijvoorbeeld een verkeerde installatie of slijtage, lekt de koolmonoxide naar buiten en ontstaat er kans op koolmonoxidevergiftiging.

Hoe herken je koolmonoxide?

Omdat we koolmonoxide niet zien of ruiken hebben we pas laat door dat er iets fout is. Wanneer je een korte periode een kleine hoeveelheid koolmonoxide inademt, merk je daar weinig van. Als het langer duurt, lijken de eerste symptomen op griep. Je kan dan last krijgen van misselijkheid, braken, hoofdpijn en moeheid. Als de hoeveelheid koolmonoxide toeneemt, is de kans groot dat je bewusteloos raakt of ernstige en blijvende schade oploopt aan jouw gezondheid. In het ergste geval kun je zelfs overlijden.

Koolmonoxidemelders plaatsen

Het is bij een koolmonoxidevergiftiging belangrijk dat je snel handelt. Om koolmonoxide snel te ontdekken, is het verstandig om koolmonoxidemelders te plaatsen. Hang koolmonoxidemelders op in de buurt van slaapkamers en van jouw verwarmingstoestel. De melders kun je het beste plaatsen op 1,5 meter hoogte. Bovendien is het ook verstandig om de melders maandelijks te testen. Op jouw melder zit een testknop. Als je deze knop indrukt, hoor je een pieptoon. Als je dit niet hoort, is de melder kapot of werken de batterijen niet meer. Heb je nog geen koolmonoxide melder? Dan kun je deze kopen bij de meeste bouwmarkten.

Wat moet je doen bij koolmonoxidevergiftiging?

Als je een koolmonoxidevergiftiging vermoedt of als de koolmonoxidemelder afgaat moet je direct alle ramen en deuren open zetten. Er moet namelijk zo snel mogelijk frisse lucht binnenkomen. Vervolgens waarschuw je de andere mensen in huis en zorg je ervoor dat je en jouw huisgenoten zo snel mogelijk buiten komen. Daarna bel je 112.

Hoe voorkom je koolmonoxidevergiftiging?

Je kunt koolmonoxidevergiftiging voorkomen door jouw installaties te laten installeren door een erkend installateur, zoals de Saman Groep. Laat bijvoorbeeld jouw cv-ketel ook jaarlijks controleren. Dat is niet alleen veilig, maar zorgt er ook voor dat jouw cv optimaal blijft werken. Daarnaast moet je zorgen voor voldoende ventilatie. Zet dus regelmatig even een raam open om het huis door te luchten. En heb je een schoorsteen? Dan is het verstandig om deze jaarlijks te laten vegen. Zo voorkom je verstopping en zorgt je voor een goede afvoer van schadelijke stoffen.

Voordelen van een nieuwe cv-ketel

Wanneer jouw cv-ketel 15 jaar of ouder is, loont het om te kijken naar een vervanger. Hoe ouder jouw cv-ketel wordt, hoe meer risico je namelijk loopt op gaslekkage of het vrijkomen van koolmonoxide. Met een nieuwe cv-ketel bespaar je bovendien al snel 15% op jouw energiekosten, doordat cv-ketels steeds zuiniger worden.

Duurzaam comfort, zo geregeld!

De energietransitie is één van de grootste maatschappelijke opgaven, maar wij begrijpen dat jouw wooncomfort net zo belangrijk is. Bij de Saman Groep combineren wij beide aspecten in ons aanbod en zijn ze ook op de lange termijn voordeliger. De slimme keuze dus! Een persoonlijke aanpak is voor ons de sleutel van een succesvolle samenwerking. Of het nu gaat om een warmtepomp, airco of zonnepanelen, het begint met het juiste advies. Geen situatie is hetzelfde en daarom bieden we persoonlijke begeleiding die aansluit bij jouw behoeften. Met onze A-merk producten en vakkundige installateurs is duurzaam comfort ook voor jou zo geregeld!

  • Al ruim 100 jaar ervaring

  • Al 60.000 klanten gingen jou voor

  • 24/7 support en storingsdienst

  • Altijd een vestiging bij jou in de buurt

Binnen twee werkdagen reactie!

Offerte of vrijblijvend advies aanvragen

Aanhef *

Voornaam *

Achternaam *

E-mailadres *

Telefoonnummer *

Postcode en huisnummer *

Over welke product(en) wil je meer informatie ontvangen? *