12 april 2023

Is mijn omvormer wel veilig voor Hackers?

Waarom zouden ze mijn omvormer hacken?

Wanneer jouw omvormer gehackt wordt, biedt dit de mogelijkheid om deze van afstand uit te schakelen of in te zetten voor DDoS-aanvallen. Ook kunnen er via de omvormers persoons- en gebruiksgegevens worden gestolen. De kans dat dit gebeurt is erg klein.

Hoe kan ik hacken van mijn omvormer voorkomen?

Om het hacken van je omvormer te voorkomen is het erg belangrijk dat je een sterk wachtwoord kiest en dit regelmatig wijzigt. Een sterk wachtwoord is minimaal tien tekens en bestaat uit letters, cijfers en speciale tekens. Je wijzigt jouw wachtwoord in de app van de omvormer.

Welke omvormers zijn veilig tegen hacken?

De omvormers met CE markering wordt geadviseerd door de overheid. Alle omvormers die de Saman Groep levert, zijn voorzien van de CE markering.

Ook worden er eisen doorgevoerd voor cyberveiligheid waardoor alle omvormers vanaf augustus 2024 veilig moeten zijn.

Kan ik mijn omvormer ontkoppelen met het internet?

Dat kan door de LAN kabel of Wi-Fi stick te verwijderen. De omvormer is dan niet meer verbonden met het internet en kan dus ook niet meer gehackt worden. De consequentie is dan wel dat je ook geen monitoring via de app meer hebt. De data kan immers niet meer worden verzonden door de omvormer naar de app.

Let op; bovenstaande is alleen mogelijk bij omvormers van Solis en SolarEdge. Bij Enphase micro-omvormers is bovenstaande niet mogelijk.

Een oplossing hiervoor is Saman SunData. Met Saman SunData meten we niet de omvormer, maar alleen de opwek van stroom. Deze wordt via een beveiligde verbinding naar een website gestuurd. Zo zie je de prestaties van jouw zonnepanelen nog wel, maar is jouw omvormer niet meer direct verbonden met internet.

Duurzaam comfort, zo geregeld!

De energietransitie is één van de grootste maatschappelijke opgaven, maar wij begrijpen dat jouw wooncomfort net zo belangrijk is. Bij de Saman Groep combineren wij beide aspecten in ons aanbod en zijn ze ook op de lange termijn voordeliger. De slimme keuze dus! Een persoonlijke aanpak is voor ons de sleutel van een succesvolle samenwerking. Of het nu gaat om een warmtepomp, airco of zonnepanelen, het begint met het juiste advies. Geen situatie is hetzelfde en daarom bieden we persoonlijke begeleiding die aansluit bij jouw behoeften. Met onze A-merk producten en vakkundige installateurs is duurzaam comfort ook voor jou zo geregeld!

  • Al ruim 100 jaar ervaring

  • Al 60.000 klanten gingen jou voor

  • 24/7 support en storingsdienst

  • Altijd een vestiging bij jou in de buurt