18 februari 2021

Wat is een hybride warmtepomp en hoe werkt het?

De hybride warmtepomp is vanaf 2026 verplicht wanneer jouw cv-ketel toe is aan vervanging. Gelukkig is de hybride warmtepomp wel voor veel woningen geschikt. Veel mensen die nu met een cv-ketel verwarmen, vragen zich af wat er allemaal verandert als ze overstappen van een cv-ketel naar een hybride warmtepomp. We zetten het voor je op een rijtje.

  • De werking van een hybride warmtepomp

  • Een hybride warmtepomp in jouw woning

  • Wat verandert er ten opzichte van een cv-ketel

  • Een hybride warmtepomp van de Saman Groep

De werking van een hybride warmtepomp

Laten we bij het begin beginnen, hoe werkt die hybride warmtepomp nu precies? Een hybride warmtepomp werkt samen met een bestaande cv-ketel of een geïntegreerde cv-ketel.

Het warmtepompdeel voorziet volledig elektrisch in de verwarming van jouw huis. De (geïntegreerde) cv-ketel verwarmt het tapwater en ondersteunt de warmtepomp wanneer je meer warmte vraagt dan de warmtepomp aankan. In de praktijk zien we dit laatste voornamelijk op erg koude winterdagen. Maar, omdat de cv-ketel de warmtepomp kan ondersteunen, zit je met een hybride warmtepomp nooit in de kou!

De verdeling tussen verwarming en tapwater

Je gebruikt in jouw woning warm water om mee te verwarmen en warm tapwater. Tapwater is water om mee te douchen, maar tapwater is ook het water wat bijvoorbeeld uit jouw kraan in de keuken komt. Van al het warme water wat je gebruikt, gebruik je circa 75% voor de verwarming van jouw woning.

Als je overstapt naar een hybride warmtepomp zorgt de warmtepomp voor de verwarming van je woning via radiatoren en/of vloerverwarming. Heeft de warmtepomp niet voldoende capaciteit? Dan springt de cv-ketel bij. Verder zorgt de bestaande- of geïntegreerde cv-ketel voor het warme tapwater.

Een binnen- en buitendeel

Met een cv-ketel ben je gewend om alleen een binnendeel te hebben. Een warmtepomp heeft een binnen- en een buitendeel. Er komt dus een deel bij wat je buiten plaatst. Je plaatst dit doorgaans op de grond of op een platdak. Aan de gevel bevestigen is ook mogelijk, echter hoor je dan meer van het geluid wat het buitendeel produceert. Het buitendeel kan niet geplaatst worden aan een schuin dak of op een dakkapel. Wil je meer weten over het geluid van een warmtepomp? Dat lees je in deze blog.

Vraag je bij ons een adviesgesprek en offerte aan? Dan kijkt onze adviseur samen met jou naar de beste plaats voor het buitendeel.

Jouw woning en een hybride warmtepomp

We geven aan dat er veel woningen geschikt zijn voor een hybride warmtepomp. Er zijn een aantal dingen waar je op moet letten.

  • De meterkast; je meterkast moet vaak een drie-fase aansluiting hebben om een warmtepomp aan te sluiten. Als je dit nog niet hebt, is dit gemakkelijk te realiseren.

  • Jouw verwarmingssysteem; een hybride warmtepomp werkt met vloerverwarming en/of radiatoren op hoge of lage temperatuur. Eigenlijk is de bestaande situatie dus vrijwel altijd geschikt.

  • Jouw isolatieniveau; een hybride warmtepomp vereist geen extreem goede isolatie. Wel geldt; hoe meer isolatie, hoe hoger het rendement van jouw hybride warmtepomp.

Zo ervaar je een hybride warmtepomp

Verwarmen met een hybride warmtepomp

Met een cv-ketel ben je waarschijnlijk gewend om de thermostaat een aantal graden lager te zetten als je gaat slapen, een slimme keuze. Jouw woning is in de ochtend als je de thermostaat weer hoger zet, ook snel weer warm. Een warmtepomp werkt net iets anders. Met een warmtepomp zet je de thermostaat maximaal een graad naar beneden als je naar bed gaat. Dit verschil mag niet te groot zijn omdat een warmtepomp er langer over doet om op te starten. Als je elke dag de thermostaat terug zou zetten zoals bij een cv-ketel, verbruik je veel meer energie.

Koelen met een hybride warmtepomp

Overweeg je de optie koelen met de hybride warmtepomp? Lees dan hier ons uitgebreide artikel over koelen met een warmtepomp.

Met een hybride warmtepomp verandert de manier waarop jij jouw woning verwarmt, maar eventueel ook koelt. We zetten ze voor jou op een rij:

  • Constante verwarming: Een warmtepomp werkt optimaal als de temperatuur niet teveel schommelt.

  • Je gebruikt (vaak) geen gas meer om te verwarmen, maar elektriciteit. Heb je zonnepanelen? Dan kan je ook nog eens jouw eigen opgewekte energie gebruiken om jouw huis te verwarmen.

  • Je hebt ook een buitenunit aan jouw installatie. De naam zegt het al, dit is het deel wat buiten komt te staan.

  • Cv-ketel als plan B: Dalen de temperaturen onder nul? Dan kan de cv-ketel bijspringen! Als de warmtepomp dus niet genoeg warmte kan voorzien, springt de cv-ketel aan. Je verbruikt op deze dagen dan wel gas, maar je weet zeker dat je nooit in de kou zit. In de praktijk komt dit maar enkele dagen per jaar voor.

  • Optionele vloerkoeling: De warmtepomp kan ook andersom werken, je koelt dan via jouw vloerverwarming. Op warme zomerdagen maakt dit jouw huis een stuk aangenamer en je hebt geen airco meer nodig.

ALTIJD EEN OPLOSSING VOOR JOU

Verschillende mogelijkheden

Een hybride warmtepomp is verkrijgbaar in twee varianten. Allereerst de hybride warmtepomp met een nieuwe cv-ketel. Dit is een vervanging van de bestaande cv-ketel. De tweede variant is de hybride warmtepomp die werkt met jouw bestaande cv-ketel. Dit is een hybride warmtepomp die naast jouw huidige cv-ketel komt te hangen. We leggen de voordelen van beide varianten uit.

Hybride warmtepomp met nieuwe cv-ketel

Warmtepomp en cv-ketel in één

check

Vervangt de bestaande cv-ketel

check

De beste optie als jouw cv-ketel ouders dan vijf jaar is

check

Compact, de cv-ketel en warmtepomp in één kast

check

Geschikt voor zowel radiatoren als vloerverwarming

Vanaf5.785,-
incl. btw, montage en subsidie.

Hybride warmtepomp met bestaande cv-ketel

Toevoeging op jouw bestaande cv-ketel.

check

Werkt samen met de bestaande cv-ketel

check

De beste optie als jouw cv-ketel jonger dan vijf jaar is

check

Voordeliger in aanschaf

check

Geschikt voor zowel radiatoren als vloerverwarming

Vanaf4.475,-4.175,-
incl. btw, montage en subsidie

Vraag jouw vrijblijvende adviesgesprek aan

Hopelijk heeft dit blog meer duidelijkheid gegeven over de werking en mogelijkheden van een hybride warmtepomp. We begrijpen dat jouw situatie vaak uniek is en dat jij vast nog meer vragen hebt. Wil jij een persoonlijk advies over jouw situatie en welke (hybride) warmtepomp geschikt is voor jouw situatie? Vraag via onderstaand formulier een vrijblijvend adviesgesprek aan!

Duurzaam comfort, zo geregeld!

De energietransitie is één van de grootste maatschappelijke opgaven, maar wij begrijpen dat jouw wooncomfort net zo belangrijk is. Bij de Saman Groep combineren wij beide aspecten in ons aanbod en zijn ze ook op de lange termijn voordeliger. De slimme keuze dus! Een persoonlijke aanpak is voor ons de sleutel van een succesvolle samenwerking. Of het nu gaat om een warmtepomp, airco of zonnepanelen, het begint met het juiste advies. Geen situatie is hetzelfde en daarom bieden we persoonlijke begeleiding die aansluit bij jouw behoeften. Met onze A-merk producten en vakkundige installateurs is duurzaam comfort ook voor jou zo geregeld!

  • Al ruim 100 jaar ervaring

  • Al 60.000 klanten gingen jou voor

  • 24/7 support en storingsdienst

  • Altijd een vestiging bij jou in de buurt

Binnen twee werkdagen reactie!

Offerte of vrijblijvend advies aanvragen

Aanhef *

Voornaam *

Achternaam *

E-mailadres *

Telefoonnummer *

Postcode en huisnummer *

Over welke product(en) wil je meer informatie ontvangen? *