12 december 2023

Verwarmen met een airco, hoe werkt dat nou eigenlijk?

Wist je dat alle airco’s die de Saman Groep verkoopt zowel kunnen koelen als verwarmen? Met de huidige energietarieven is dat een interessante optie. Een airco gebruikt namelijk geen gas om te verwarmen, maar zorgt wel snel voor een warme ruimte. Bovendien verwarm je met een airco één ruimte tegelijk indien gewenst en dus niet de ruimtes waar je niet bent.

Hoe werkt verwarmen met een airco?

Een airco werkt in principe hetzelfde als een warmtepomp en bestaat uit een buitendeel en een binnendeel. Het buitendeel van de airco onttrekt warmte uit de omgeving en de warmtewisselaar zet deze warmte met behulp van koudemiddel om in energie waarmee jouw airco koelt. Dit proces werkt ook andersom. De airco keert zijn koudemiddelcyclus dan om. De lucht in de woning zal dan worden verwarmd en de kou zal naar buiten worden gebracht. Een airco wordt dan ook wel een lucht-lucht warmtepomp genoemd.

Profiteer nu van € 300 korting op de Daikin Sensira airco, op=op!

Hoeveel energie verbruikt een airco?

Het vermogen van de airco is niet bepalend voor het energieverbruik. Vaste airco’s voor particuliere woningen hebben veelal een vermogen van 2,0 kW tot 5,0 kW. Hiermee wordt het koelvermogen aangegeven en dus niet het verbruik. Bovendien gebruikt een airco zelden 100% van zijn capaciteit. Zodra een ruimte eenmaal gekoeld of verwarmt is, draait de compressor op een heel laag niveau.

Een gemiddelde split-unit airco neemt 1,0 kW stroom op per uur. Vaak zal dit in de praktijk zelfs lager uitvallen, maar het kan ook wat hoger uitvallen wanneer je de airco op vol vermogen in een koude ruimte laat opwarmen. Stel dat deze airco 40 dagen per jaar acht uur per dag laat draaien. Dan kom je uit op totaal 320 uur. 320 keer 1,0 (kW) is in totaal 320 kWh stroom.

Is verwarmen met een airco voordeliger dan verwarmen met gas?

Met een airco verwarm je de woning met stroom in plaats van gas. Elektriciteit is een stuk goedkoper dan gas en tevens kan je de stroom zelf opwekken met zonnepanelen. Onderstaande figuren geven het vergelijk weer tussen verwarmen via de reguliere weg of met een airco en de bijbehorende energiekosten.

Besparen met een airco

Zoals je in de modellen kan zien bespaar je tot wel € 900.- per jaar op jouw stookkosten. Dit is mooi meegenomen! Heb je zonnepanelen? Dan is deze besparing nog veel hoger, gezien je jouw eigen energie gebruikt.

Airco in combinatie met zonnepanelen

Heb jij zonnepanelen op je dak of ben je van plan deze aan te schaffen? Dit is een hele goede combinatie met een airco! Je gebruikt dan jouw eigen groene stroom om jouw woning met een airco te verwarmen. De energie uit de zonnepanelen wordt dan direct door jouw airco gebruikt. Je hoeft dan geen energie van jouw energieleverancier af te nemen. Wist je dat drie zonnepanelen gemiddeld al genoeg is om een airco met 1 binnenunit te laten draaien? Een airco is dus niet alleen comfortabel, je kan er ook flink mee besparen op jouw energierekening.

Duurzaam comfort, zo geregeld!

De energietransitie is één van de grootste maatschappelijke opgaven, maar wij begrijpen dat jouw wooncomfort net zo belangrijk is. Bij de Saman Groep combineren wij beide aspecten in ons aanbod en zijn ze ook op de lange termijn voordeliger. De slimme keuze dus! Een persoonlijke aanpak is voor ons de sleutel van een succesvolle samenwerking. Of het nu gaat om een warmtepomp, airco of zonnepanelen, het begint met het juiste advies. Geen situatie is hetzelfde en daarom bieden we persoonlijke begeleiding die aansluit bij jouw behoeften. Met onze A-merk producten en vakkundige installateurs is duurzaam comfort ook voor jou zo geregeld!

  • Al ruim 100 jaar ervaring

  • Al 60.000 klanten gingen jou voor

  • 24/7 support en storingsdienst

  • Altijd een vestiging bij jou in de buurt

Binnen twee werkdagen reactie!

Offerte of vrijblijvend advies aanvragen

Aanhef *

Voornaam *

Achternaam *

E-mailadres *

Telefoonnummer *

Postcode en huisnummer *

Over welke product(en) wil je meer informatie ontvangen? *