14 april 2023

Beste zonneboiler kiezen

Lang niet iedereen denkt aan een zonneboiler wanneer zij denken aan verduurzaming. Dat is jammer, omdat bijna iedereen kan hiermee energie besparen. Ook werkt deze installatie goed samen met andere installaties.

Een zonneboiler bespaart tot 60% gas voor het verwarmen van jouw tapwater. Een interessante installatie dus! We gaan kijken naar de beste zonneboiler voor jou.

Hoe werkt een zonneboiler?

Laten wat dieper ingaan op de hoe een zonneboiler werkt. Wanneer je ervoor kiest een zonneboiler te kopen, verwarm je op een duurzame manier water voor in huis.

De zonneboiler installatie bestaat uit een 120 liter, 200 liter of 300 liter boilervat. Deze is gekoppeld aan een zonnecollector op het dak. Deze zonnecollectoren vangen zonlicht op en zetten dit om in warmte. Hierbij gaat het om zonlicht en dus niet om de warmte van de zon.

Daardoor kun je met een zonneboiler zelfs in de winter water verwarmen. Ook wanneer de zon maar een paar uur schijnt.

Bij fel zonlicht kan het water maar liefst 90°C worden. In onze praktijk zien we dat zonneboilers vooral worden ingezet voor warm tapwater. Echter, er zijn ook voorbeelden waarbij deze installatie ingezet wordt ter ondersteuning van de centrale verwarming.

Kan de zonneboiler het water niet voldoende verwarmen met zonlicht? Dan wordt het verder op temperatuur gebracht met bijvoorbeeld een cv-ketelwarmtepomp of geiser. Nu je meer weet over de werking van een zonneboiler, vertellen we je meer waarop je moet letten als je een zonneboiler gaat kopen.

Welk soort zonneboiler installatie moet ik kopen?

Wil je zelf bepalen welke soort zonneboiler installatie je moet kopen? Dan kijk je eerst naar het aantal bewoners bij je thuis. Per vierkante meter zonnecollectoren is namelijk een opslagcapaciteit van 40 à 60 liter vereist.

Per bewoner moet je rekenen op 1 à 1,4 m2 collectorenoppervlakte. Gemiddeld genomen is dit voldoende om per persoon te voorzien in ongeveer 75 liter water. Vervolgens kijk je naar het dagelijks verbruik van warm water. We raden hierbij aan om jouw gebruik te meten in liters.

Enkele richtlijnen voor het berekenen van jouw warmwatergebruik zijn als volgt:

  • Een bad nemen: ± 200 liter per keer

  • Een douche nemen: ± 120 liter per keer

  • De wasmachine laten draaien: ± 50 liter per keer

  • De vaatwasser laten draaien: ± 12 liter per keer

  • Eten & drinken: ± 11 liter per persoon per dag.

Tot slot kijk je naar jouw dakoriëntatie. Is jouw dak op het zuiden gericht? Dan profiteer je van meer zonlicht dan wanneer jouw dak bijvoorbeeld op het oosten is gericht. Meer zonlicht betekent een hogere opbrengst per m².

Wist je dat zonneboilers niet alleen interessant zijn voor woningeigenaren? Ook grootwaterverbruikers, zoals boerderijen, zwembaden of campings kunnen er flink mee besparen.

Rekenvoorbeeld

Stel, jouw huis heeft vier bewoners en een gemiddeld warmwaterverbuik van 75 liter per persoon. Dit betekent dat het boilervat een inhoud moet hebben van 75 x 4 = 300 liter. Jouw dak is op het zuiden gericht, waardoor je profiteert van het meeste zonlicht. Je hebt ongeveer een zonnecollector van 4 m² nodig om het water te verwarmen.

Let op! Kies altijd een boilervat dat iets groter is dan jouw effectieve waterverbruik. Je kunt beter te veel warm water hebben dan ineens onder een koude douche staan.

Duurzaam comfort, zo geregeld!

De energietransitie is één van de grootste maatschappelijke opgaven, maar wij begrijpen dat jouw wooncomfort net zo belangrijk is. Bij de Saman Groep combineren wij beide aspecten in ons aanbod en zijn ze ook op de lange termijn voordeliger. De slimme keuze dus! Een persoonlijke aanpak is voor ons de sleutel van een succesvolle samenwerking. Of het nu gaat om een warmtepomp, airco of zonnepanelen, het begint met het juiste advies. Geen situatie is hetzelfde en daarom bieden we persoonlijke begeleiding die aansluit bij jouw behoeften. Met onze A-merk producten en vakkundige installateurs is duurzaam comfort ook voor jou zo geregeld!

  • Al ruim 100 jaar ervaring

  • Al 60.000 klanten gingen jou voor

  • 24/7 support en storingsdienst

  • Altijd een vestiging bij jou in de buurt

Binnen twee werkdagen reactie!

Offerte of vrijblijvend advies aanvragen

Aanhef *

Voornaam *

Achternaam *

E-mailadres *

Telefoonnummer *

Postcode en huisnummer *

Over welke product(en) wil je meer informatie ontvangen? *