14 september 2023

Koelen met een warmtepomp, hoe werkt dat precies?

Wist je dat vele warmtepompen niet alleen kunnen verwarmen, maar ook kunnen koelen? Zo geniet je in de zomer van aangename koeling via het systeem van jouw vloerverwarming. Bovendien is het erg comfortabel, in dit artikel leggen we je uit hoe dit werkt.

Precies andersom dan verwarmen met een warmtepomp! Een warmtepomp kan de cyclus namelijk ook omgedraaid uitvoeren en dan is de uitkomst geen warmte, maar verkoeling. De warmtepomp kan het water in jouw vloerverwarming terugkoelen naar circa 18 graden. Dit is vaak de laagst mogelijke temperatuur die je kunt instellen. De meeste gebruikers stellen de temperatuur in op circa 20 graden, afhankelijk van het weer buiten en jouw gevoeligheid voor kou.

Wanneer is koelen via een warmtepomp mogelijk?

Er zijn twee dingen belangrijk om te kunnen beoordelen of jij kunt (gaan) koelen met een warmtepomp;

Je koopt de optie koeling

Bij aankoop van een nieuwe warmtepomp is koelen een optie die je extra kiest. De optie wordt zowel aangeboden bij hybride als bij all-electric warmtepompen.

Je verwarmt via vloerverwarming

Koeling op je warmtepomp werkt alleen met vloerverwarming. Verwarm je momenteel met radiatoren? De warmtepomp kan helaas niet koelen via radiatoren.

Verkoeling via de warmtepomp of een airco?

Er zijn meerdere manieren om te zorgen voor een koele woning. De meest gebruikte manier is een airco, maar koelen via een warmtepomp is ook een goede optie. Beide zorgen voor een koele woning, maar voelen heel anders. We zetten het voor je op een rijtje.

Koelen met een airco; wat ervaar je?

Een airco heeft één of meerdere binnendelen die koude lucht uitblazen. Je voelt dus een koude luchtstroom door de ruimte blazen. De koude luchtstroom is voornamelijk aanwezig in de ruimte waar het binnendeel hangt en niet in andere ruimtes.

Koelen met een warmtepomp; wat ervaar je?

Een warmtepomp koelt via het systeem van de vloerverwarming. Hierdoor bereikt de verkoeling jouw hele woning. Je voelt dat de vloer koud aan je voeten is. Doordat je voeten koud worden, voelt je hele lichaam koeler.

Hoeveel energie verbruikt koelen met een warmtepomp?

Net zoals een airco gebruikt een warmtepomp stroom om de koeling te laten functioneren. In Nederland verkoelen we onze woning gemiddeld 400 uur per jaar. Gemiddeld genomen kost het koelen via vloerkoeling je € 200 per jaar extra aan stroomverbruik. Dit bedrag is vergelijkbaar met de kosten om een airco deze uren te laten koelen.

Ervaring met vloerkoeling via een hybride warmtepomp

“De adviseur van de Saman Groep gaf in het adviesgesprek aan dat vloerkoeling via de warmtepomp een optie was met een meerprijs. Zelf was ik op dat moment nog sceptisch of vloerkoeling toegevoegde waarde had, maar mijn partner wilde er graag de meerprijs voor betalen. We kozen dus voor de optie koeling bij onze Daikin warmtepomp. Wij hebben vloerverwarming door het hele huis. Beneden hebben wij een tegelvloer en boven een PVC-vloer.

Toen de temperaturen opliepen, probeerden wij de vloerkoeling in te schakelen. Het was erg gemakkelijk, met enkele drukken op de thermostaat stond de vloerkoeling aan. Op de tegelvloer voelden wij al snel verschil. Op de PVC-vloer duurde het langer, maar ook daar ging de vloerkoeling zijn werk doen.

We merkten dat wij zelf al snel afkoelden. Als je voeten koud zijn, lijkt het of de rest van je lichaam ook afkoelt. Bovendien bleef de temperatuur in de dagen die volgden buiten hoog, maar binnen aangenaam. Uiteraard sloten we ook de gordijnen om de warmte zoveel mogelijk buiten te houden.

Het fijne is dat wij ook zonnepanelen op ons dak hebben liggen. Op de dagen dat de zon vol schijnt, leveren onze zonnepanelen veel stroom op en dat is precies het moment dat we de vloerkoeling gebruiken. De vloerkoeling werd op dat moment volledig aangedreven door onze eigen zonnestroom en dat voelt erg goed en duurzaam. Al met al zijn we erg blij dat we de optie vloerkoeling hebben gekozen voor onze hybride warmtepomp en hebben we er veel comfort van op warme dagen.”

Duurzaam comfort, zo geregeld!

De energietransitie is één van de grootste maatschappelijke opgaven, maar wij begrijpen dat jouw wooncomfort net zo belangrijk is. Bij de Saman Groep combineren wij beide aspecten in ons aanbod en zijn ze ook op de lange termijn voordeliger. De slimme keuze dus! Een persoonlijke aanpak is voor ons de sleutel van een succesvolle samenwerking. Of het nu gaat om een warmtepomp, airco of zonnepanelen, het begint met het juiste advies. Geen situatie is hetzelfde en daarom bieden we persoonlijke begeleiding die aansluit bij jouw behoeften. Met onze A-merk producten en vakkundige installateurs is duurzaam comfort ook voor jou zo geregeld!

  • Al ruim 100 jaar ervaring

  • Al 60.000 klanten gingen jou voor

  • 24/7 support en storingsdienst

  • Altijd een vestiging bij jou in de buurt

Binnen twee werkdagen reactie!

Offerte of vrijblijvend advies aanvragen

Aanhef *

Voornaam *

Achternaam *

E-mailadres *

Telefoonnummer *

Postcode en huisnummer *

Over welke product(en) wil je meer informatie ontvangen? *