7 februari 2023

Sinds 2023 energielabel C verplicht voor jouw kantoor

Vanaf 1 januari 2023 zijn kantoorgebouwen verplicht om ten minste energielabel C te hebben. Dit heeft voor vele ondernemers gevolgen. Naar schatting gaat het om zeker 52% van de ondernemers die nog een verbeterslag moeten maken voordat de maatregel van kracht wordt. En deze maatregel is nog maar het voorproefje. In 2030 moeten alle kantoorgebouwen zelfs op energielabel A zitten. Dit kan veel vragen van u als ondernemer. De Saman Groep begrijpt dit als geen ander. Wij helpen je graag verder, zodat je geen omkijken meer naar jouw duurzame installaties hebt.

Voor welke ondernemingen wordt energielabel C verplicht?

Deze maatregel is niet voor iedere onderneming van toepassing. Bijvoorbeeld omdat je al in het bezit bent van energielabel C. Dan hoef je nu nog niets te doen. Als je nog niet in het bezit bent van energielabel C en alle vragen met ja kunt beantwoorden, dan is de energielabel C verplichting voor je van toepassing als je aan onderstaande punten voldoet;

 1. Het kantoorgebouw is jouw eigendom;

 2. Tenminste 50% van het gebruiksoppervlak van het gebouw bestaat uit kantoorfunctie;

 3. De oppervlakte van de kantoorfunctie is tenminste 100m2.

Uitzonderingen daarop zijn; monumentale panden en gebouwen die binnen twee jaar gesloopt worden. Kijk op de volgende link om stapsgewijs uit te vinden of jouw kantoorgebouw binnen de regel valt. Wat kan ik doen om een verbeterslag te maken?

 • Niet iedere stap van verbetering is even rigoureus. Bijvoorbeeld het vervangen van jouw TL verlichting voor LED verlichting. Dit heeft een positieve invloed op je energielabel maar vereist nog geen complete verbouwing.

 • Ga na welk type glas je in de kozijnen heeft. HR++ glas heeft ook een isolerende werking voor jouw pand. Bovendien is dit type glas erg comfortabel voor de medewerkers die bij het raam zitten.

 • Een belangrijke stap is de isolatie van het kantoorgebouw. Isoleren kan door jouw hele pand; vloeren, gevels, daken. Aan alle kanten kan je warmte verliezen en koude lucht binnen laten. Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Al helemaal niet als je bijvoorbeeld ook gasloos wilt verwarmen.

 • Duurzame installaties helpen enorm bij de verbetering van jouw energielabel. Denk aan zonnepanelen om je eigen stroom op te wekken of een warmtepomp om jouw bedrijfspand te verwarmen en in de zomer ook te koelen. De Saman Groep is specialist in dit soort duurzame zakelijke installaties.

Stap voor stap naar een beter energielabel

Zodra je er klaar voor bent, volg je vier stappen om een energielabel te ontvangen;

 1. Vraag een advies aan. Een energieadviseur stelt je op de hoogte van de huidige stand van zaken en geeft je advies om dit te verbeteren indien nodig.

 2. Bekijk de financiële regelingen die er zijn om jouw bedrijf te verduurzamen. Er zijn diverse regelingen waar je gebruik van kan maken. Klik hier om verder te lezen over subsidies voor verduurzaming voor bedrijven.

 3. Voer het advies uit wat je van de energieadviseur heeft gekregen. Indien er nog verbeteringen nodig zijn geeft de adviseur je een advies. Dit advies kan je in één keer uitvoeren maar mag natuurlijk ook in kleine stapjes verdeeld over een langere termijn.

 4. Laat jouw energielabel opstellen en registeren. Dit moet dus vóór 1 januari 2023 energielabel C of beter zijn indien jouw kantoorgebouw binnen de regel valt. Je kunt hiervoor bijvoorbeeld terecht bij woninglabel.nl.

Hoe help de Saman Groep jou?

De Saman Groep levert en monteert installaties waarmee je kan verduurzamen. Zowel zakelijk als particulier. Wij zijn op de hoogte van alle mogelijkheden, subsidies en regelingen omtrent zakelijke duurzame installaties. Op onze zakelijke website vind je diverse whitepapers die je in alle informatie voorzien. Liever niet lezen? Maak direct een afspraak met één van onze adviseurs. Zo zet je direct de eerste stap om vóór 2023 het juiste niveau te bereiken.

Wij begrijpen dat het lastig is om keuzes te maken om te verduurzamen. Geen zorgen, onze adviseur komt graag ter plekke om de mogelijkheden met je te bespreken. Ook nemen wij de volledige aanvraag van de subsidie uithanden voor je. Zo helpt de Saman Groep jou van A tot Z. Neem direct contact met ons op om een vrijblijvende afspraak in te plannen. Samen gaan we voor een duurzame toekomst.

Duurzaam comfort, zo geregeld!

De energietransitie is één van de grootste maatschappelijke opgaven, maar wij begrijpen dat jouw wooncomfort net zo belangrijk is. Bij de Saman Groep combineren wij beide aspecten in ons aanbod en zijn ze ook op de lange termijn voordeliger. De slimme keuze dus! Een persoonlijke aanpak is voor ons de sleutel van een succesvolle samenwerking. Of het nu gaat om een warmtepomp, airco of zonnepanelen, het begint met het juiste advies. Geen situatie is hetzelfde en daarom bieden we persoonlijke begeleiding die aansluit bij jouw behoeften. Met onze A-merk producten en vakkundige installateurs is duurzaam comfort ook voor jou zo geregeld!

 • Al ruim 100 jaar ervaring

 • Al 60.000 klanten gingen jou voor

 • 24/7 support en storingsdienst

 • Altijd een vestiging bij jou in de buurt

Binnen twee werkdagen reactie!

Offerte of advies aanvragen

Bedrijfsnaam *

Aanhef *

Voornaam *

Achternaam *

E-mailadres *

Telefoonnummer *

Postcode en huisnummer *

Kies je product(en) *

Bericht