30 december 2022

De energietransitie; dit is het en dit kun jij bijdragen

We horen het hele dagen om ons heen ‘de energietransitie’. Maar, wat is dat nu eigenlijk, wat zijn de doelen voor het klimaat en wat voor bijdrage kun jij leveren? In dit artikel vertellen we je alles over de energietransitie.

Hoe zien onze energiebronnen eruit?

In het huidige energiesysteem in Europa gebruiken we nog allerlei soorten energiebronnen. Denk hierbij aan gas, kernenergie en steenkolen. Deze bronnen van fossiele energie zorgen voor uitstoot van broeikasgassen en dat zorgt voor de opwarming van de aarde. Daarom moeten we zoveel mogelijk overstappen op hernieuwbare bronnen zoals zonne- en windenergie. De energietransitie staat voor de overgang van fossiele brandstoffen naar duurzame energiebronnen.

Wat is de energietransitie?

We horen de term vaak, maar wat houdt het precies in? De energietransitie is de overgang van fossiele brandstoffen zoals gas en steenkolen naar duurzame energiebronnen. Duurzame energie komt uit onder andere zon, wind en water. De Europese Unie en Nederland hebben ambitieuze doelen gesteld om het klimaat te helpen.

Welke klimaatdoelen zijn er gesteld?

Nederland heeft diverse klimaatdoelen voor zichzelf gesteld ten opzichte van het klimaat. Zo moeten we in 2030 55% minder broeikasgassen uitstoten dan in 1990. In 2050 wil Nederland zelfs klimaatneutraal zijn. Ieder jaar geeft de overheid een update hoe het staat met de klimaatdoelen. In de komende jaren zie je vooral ontwikkeling om energiebronnen zoals gas uit te bannen en om te wisselen voor hernieuwbare energiebronnen. Dit kan door bijvoorbeeld te gaan verwarmen op stroom in plaats van gas. Die stroom kan op basis van zon of wind worden opgewekt.

Welke bijdrage kun jij leveren?

Zelfs als gewone Nederlander kun jij een grote bijdrage leveren aan de energietransitie. Bijvoorbeeld door zelf energie op te wekken of niet meer te verwarmen met fossiele energie zoals gas. Gebruik je toch nog gas? Kies dan voor de duurzame optie; groen gas. Ook de fossiele brandstoffen worden langzaamaan vervangen voor zonne-energie. Zo kun je jouw elektrische auto al helemaal opladen met duurzame bronnen. De gebruikte energie in Nederland bestaat steeds meer uit hernieuwbare energie en dat is een goede ontwikkeling.

In principe werkt de energietransitie in drie stappen;

Beperk jouw energievraag; de energie die je niet verbruikt, hoef je ook niet op te wekken of af te nemen.

Gebruik duurzame energie; de energie die je wel verbruikt kun je duurzaam opwekken met bijvoorbeeld een zonneboiler of zonnepanelen.

Gebruik van fossiele brandstoffen; maar dan zo goed mogelijk. Kies ervoor om duurzame energie in te kopen, vaak kun je zelfs lokaal opgewekte energie inkopen bij de energieleverancier.

Wil je weten welke duurzame stappen jij nu kunt zetten? Bijvoorbeeld met zonnepanelen of een warmtepomp. Vraag dan een vrijblijvend adviesgesprek bij ons aan. Onze adviseurs bespreken de mogelijkheden graag met je! Bovendien levert bijna iedere duurzame stap ook een voordeel op op jouw energierekening.

Duurzaam comfort, zo geregeld!

De energietransitie is één van de grootste maatschappelijke opgaven, maar wij begrijpen dat jouw wooncomfort net zo belangrijk is. Bij de Saman Groep combineren wij beide aspecten in ons aanbod en zijn ze ook op de lange termijn voordeliger. De slimme keuze dus! Een persoonlijke aanpak is voor ons de sleutel van een succesvolle samenwerking. Of het nu gaat om een warmtepomp, airco of zonnepanelen, het begint met het juiste advies. Geen situatie is hetzelfde en daarom bieden we persoonlijke begeleiding die aansluit bij jouw behoeften. Met onze A-merk producten en vakkundige installateurs is duurzaam comfort ook voor jou zo geregeld!

  • Al ruim 100 jaar ervaring

  • Al 60.000 klanten gingen jou voor

  • 24/7 support en storingsdienst

  • Altijd een vestiging bij jou in de buurt

Binnen twee werkdagen reactie!

Offerte of vrijblijvend advies aanvragen

Aanhef *

Voornaam *

Achternaam *

E-mailadres *

Telefoonnummer *

Postcode en huisnummer *

Over welke product(en) wil je meer informatie ontvangen? *