21 november 2023

Nieuwe cv-ketel of warmtepomp?

Een nieuwe cv-ketel?

Een cv-ketel van bijvoorbeeld Intergas, Nefit of Remeha is nog steeds het meest gebruikte apparaat in Nederland om een woning te verwarmen.

Een cv-ketel is goedkoper dan een warmtepomp en is in vrijwel elk huis toepasbaar. Oud én nieuw. Ook zijn er geen grote aanpassingen aan je woning nodig. Met een nieuwe cv-ketel kun je vaak zo'n 15% besparen op je energiekosten ten opzichte van een verouderd model.

Toch zitten er ook nadelen aan een cv-ketel. Een cv verbruikt namelijk gas om je woning te verwarmen. En gas wordt steeds duurder. Daardoor wordt je energierekening steeds hoger. Bovendien stoot een cv behoorlijk wat CO2 uit en is dus zeker niet duurzaam.

Momenteel heeft het grootste deel van de Nederlandse huishoudens een cv-ketel. Deze gebruikt aardgas om je woning te verwarmen. Maar, zijn cv-ketels nog wel toekomstbestendig?

Sinds het klimaatakkoord in 2015 is de energietransitie concreet geworden en moeten we in 2050 maar liefst 90% minder CO2 uitstoten. Door om te schakelen van aardgas naar elektrisch verwarmen kunnen we dit realiseren.

Wanneer jouw cv verouderd of aan vervanging toe is, sta je dus voor een belangrijke keuze. Kies je voor een nieuwe cv-ketel of stap je over op een duurzame (hybride) warmtepomp?

Is een elektrische cv-ketel een goed alternatief?

Wil je minder gas verbruiken, maar kun je niet overstappen op een warmtepomp? Een alternatief voor een traditionele cv-ketel op gas is een elektrische cv-ketel. Beide werken met water in radiatoren of vloerverwarming. Maar, een elektrische cv-ketel verbruikt geen gas.

Elektrisch verwarmen is alleen niet goedkoop bij elektrische ketels. Een elektrische cv-ketel werkt namelijk veel minder efficiënt dan een warmtepomp. Daardoor ben je al snel ruim twee keer zo duur uit met een elektrische cv-ketel dan met een cv op gas.

Elektrisch verwarmen met een warmtepomp

Met een volledig elektrische of hybride warmtepomp kun je efficiënt elektrisch verwarmen. Een warmtepomp gebruikt energie uit de buitenlucht of aardwarmte en zet dit om in energie om je huis te verwarmen. Er zijn verschillende soorten warmtepompen:

 1. Volledig elektrische warmtepomp - Helemaal van het gas af

 2. Hybride warmtepomp met een nieuwe cv-ketel - Tot 70% gasbesparing, een-op-een vervanging van je cv-ketel

 3. Hybride warmtepomp met jouw bestaande cv-ketel - Tot 70% gasbesparing, werkt samen met je bestaande cv-ketel.

Woning geschikt voor een warmtepomp

Een warmtepomp is het meest geschikt in situaties die voldoen aan de volgende randvoorwaarden:

 • Je verbruikt minimaal 1.250 m3 gas per jaar

 • Je woning is goed geïsoleerd

 • Je hebt een (deels) vrijstaande woning of geschikte plek voor het buitendeel

 • Je hebt bij voorkeur vloerverwarming.

Conclusie

Wil je besparen op je gaskosten? Kijk dan eerst naar de mogelijkheden met een volledig elektrische of hybride warmtepomp wanneer je cv aan vervanging toe is.

Is er warmtepomp voor jouw woning geen optie? Of is een lage aanschafprijs voor jou doorslaggevend? Kies dan voor een cv-ketel.

Elke nieuwe cv-ketel van Nefit, Remeha of Intergas is 'hybrid ready'. Dat wil zeggen dat je de cv op een later moment altijd kan uitbreiden met een hybride warmtepomp.

Een warmtepomp van de Saman Groep

Jaarlijks installeert de Saman Groep honderden warmtepompen. Een echte warmtepomp installateur dus. Bovendien hebben we al ruim 15 jaar ervaring in duurzaam verwarmen. Hierdoor ben je verzekerd van een ervaren installateur.

Ook kopen wij onze materialen grootschalig in. Daarmee garanderen we de beste prijs-kwaliteitsverhouding en scheppen we voor jou de beste voorwaarden.

Duurzaam comfort, zo geregeld!

De energietransitie is één van de grootste maatschappelijke opgaven, maar wij begrijpen dat jouw wooncomfort net zo belangrijk is. Bij de Saman Groep combineren wij beide aspecten in ons aanbod en zijn ze ook op de lange termijn voordeliger. De slimme keuze dus! Een persoonlijke aanpak is voor ons de sleutel van een succesvolle samenwerking. Of het nu gaat om een warmtepomp, airco of zonnepanelen, het begint met het juiste advies. Geen situatie is hetzelfde en daarom bieden we persoonlijke begeleiding die aansluit bij jouw behoeften. Met onze A-merk producten en vakkundige installateurs is duurzaam comfort ook voor jou zo geregeld!

 • Al ruim 100 jaar ervaring

 • Al 60.000 klanten gingen jou voor

 • 24/7 support en storingsdienst

 • Altijd een vestiging bij jou in de buurt

Binnen twee werkdagen reactie!

Offerte of vrijblijvend advies aanvragen

Aanhef *

Voornaam *

Achternaam *

E-mailadres *

Telefoonnummer *

Postcode en huisnummer *

Over welke product(en) wil je meer informatie ontvangen? *