10 augustus 2023

Nieuwe cv-ketel of warmtepomp?

Momenteel heeft het grootste deel van de Nederlandse huishoudens een cv-ketel. Deze gebruikt aardgas om je woning te verwarmen. Maar, zijn cv-ketels nog wel toekomstbestendig? Sinds het klimaatakkoord in 2015 is de energietransitie concreet geworden en moeten we in 2050 maar liefst 90% minder CO2 uitstoten. Door om te schakelen van aardgas naar elektrisch verwarmen kunnen we dit realiseren. Wanneer jouw cv verouderd of aan vervanging toe is, sta je dus voor een belangrijke keuze. Kies je voor een nieuwe cv-ketel of stap je over op een duurzame (hybride) warmtepomp?

Een nieuwe cv-ketel?

Een cv-ketel van bijvoorbeeld Intergas, Nefit of Remeha is nog steeds het meest gebruikte apparaat in Nederland om een woning te verwarmen.

Een cv-ketel is goedkoper dan een warmtepomp en is in vrijwel elk huis toepasbaar. Oud én nieuw. Ook zijn er geen grote aanpassingen aan je woning nodig. Met een nieuwe cv-ketel kun je vaak zo'n 15% besparen op je energiekosten ten opzichte van een verouderd model.

Toch zitten er ook nadelen aan een cv-ketel. Een cv verbruikt namelijk gas om je woning te verwarmen. En gas wordt steeds duurder. Daardoor wordt je energierekening steeds hoger. Bovendien stoot een cv behoorlijk wat CO2 uit en is dus zeker niet duurzaam.

Is een elektrische cv-ketel een goed alternatief?

Wil je minder gas verbruiken, maar kun je niet overstappen op een warmtepomp? Een alternatief voor een traditionele cv-ketel op gas is een elektrische cv-ketel. Beide werken met water in radiatoren of vloerverwarming. Maar, een elektrische cv-ketel verbruikt geen gas.

Elektrisch verwarmen is alleen niet goedkoop bij elektrische ketels. Een elektrische cv-ketel werkt namelijk veel minder efficiënt dan een warmtepomp. Daardoor ben je al snel ruim twee keer zo duur uit met een elektrische cv-ketel dan met een cv op gas.

Elektrisch verwarmen met een warmtepomp

Met een volledig elektrische of hybride warmtepomp kun je efficiënt elektrisch verwarmen. Een warmtepomp gebruikt energie uit de buitenlucht of aardwarmte en zet dit om in energie om je huis te verwarmen. Er zijn verschillende soorten warmtepompen:

 1. Volledig elektrische warmtepomp - Helemaal van het gas af

 2. Hybride warmtepomp - Tot 70% gasbesparing, een-op-een vervanging van je cv-ketel

 3. Hybride add-on warmtepomp - Tot 70% gasbesparing, werkt samen met je bestaande cv-ketel

Wat verandert er ten opzichte van een cv-ketel?

 • Comfort; een warmtepomp werkt het meest optimaal met vloerverwarming. Als je met vloerverwarming verwarmt, zet je de temperatuur 's-nachts niet naar beneden. Daarom is het al comfortabel als je in de ochtend beneden komt.

 • Verwarming en tapwater; de warmtepomp zorgt voor de verwarming van je woning. Bij een hybride warmtepomp zorgt het cv-deel voor je tapwater. Heb je een volledig elektrische warmtepomp? Dan zit je warme water in de boiler opgeslagen.

 • Buitendeel; een warmtepomp heeft een binnen- en een buitendeel. Een cv-ketel heeft alleen een binnendeel. Er komt dus een deel bij buiten. Je plaatst dit doorgaans op de grond of op een platdak. Aan de gevel bevestigen is ook mogelijk, houd dan wel rekening met het geluid. Het buitendeel kan niet geplaatst worden aan een schuin dak of op een dakkapel, vraag jouw situatie na bij één van onze adviseurs.

 • Meterkast; je meterkast moet vaak een drie-fase aansluiting hebben om een warmtepomp aan te sluiten.

 • Verwarming; een volledig elektrische warmtepomp werkt alleen met vloerverwarming of radiatoren op lage temperatuur. Een hybride warmtepomp werkt met vloerverwarming en/of radiatoren op hoge of lage temperatuur.

Woning geschikt voor een warmtepomp

Een warmtepomp is het meest geschikt in situaties die voldoen aan de volgende randvoorwaarden:

 • Je verbruikt minimaal 1.250 m3 gas per jaar

 • Je woning is goed geïsoleerd

 • Je hebt een (deels) vrijstaande woning of geschikte plek voor het buitendeel

 • Je hebt bij voorkeur vloerverwarming.

Conclusie

Wil je besparen op je gaskosten? Kijk dan eerst naar de mogelijkheden met een volledig elektrische of hybride warmtepomp wanneer je cv aan vervanging toe is.

Is er warmtepomp voor jouw woning geen optie? Of is een lage aanschafprijs voor jou doorslaggevend? Kies dan voor een cv-ketel.

Elke nieuwe cv-ketel van Nefit, Remeha of Intergas is 'hybrid ready'. Dat wil zeggen dat je de cv op een later moment altijd kan uitbreiden met een add-on warmtepomp.

Een warmtepomp van de Saman Groep

Jaarlijks installeert de Saman Groep honderden warmtepompen. Een echte warmtepomp installateur dus. Bovendien hebben we al ruim 15 jaar ervaring in duurzaam verwarmen. Hierdoor ben je verzekerd van een ervaren installateur.

Ook kopen wij onze materialen grootschalig in. Daarmee garanderen we de beste prijs-kwaliteitsverhouding en scheppen we voor jou de beste voorwaarden.

Binnen twee werkdagen reactie!

Offerte of vrijblijvend advies aanvragen

Aanhef *

Voornaam *

Achternaam *

E-mailadres *

Telefoonnummer *

Postcode en huisnummer *

Kies je product(en) *

Offerte of vrijblijvend advies *