13 december 2023

Verbruik warmtepomp: bereken in 3 stappen het stroomverbruik

Hoe efficiënt is een warmtepomp en hoe werkt het?

Warmtepompen zijn helemaal hot (letterlijk!) in de wereld van duurzame energie. Iedereen wil tegenwoordig weten: "Hoeveel kWh heeft een warmtepomp eigenlijk nodig?" Daarom gaan wij je alles vertellen over wat een warmtepomp verbruikt. Van wat het je jaarlijks aan kilowatts kost, hoeveel je bespaart elke maand, en hoe dat nou zit met die hybride en volledig elektrische modellen. Duik je mee in de wereld van warmtepompen?

Een warmtepomp is een apparaat dat warmte uit natuurlijke bronnen zoals de lucht, grond of water haalt en deze gebruikt om je huis te verwarmen. Voor dit proces is elektriciteit nodig. Ze staan bekend om hun efficiëntie, omdat ze minder energie verbruiken dan veel andere verwarmingssystemen. Maar hoeveel stroom verbruikt een warmtepomp precies?

Het verbruik van een warmtepomp kan worden berekend met een eenvoudige formule, maar het is belangrijk om onderscheid te maken tussen hybride en all-electric warmtepompen. Eerst beschrijven we de all-electric warmtepomp en verderop de hybride warmtepomp.

Het stroomverbruik van een warmtepomp wordt berekend in 3 stappen:

  • Energiebehoefte van de woning

  • Verbruik warmtepomp

  • Berekenen jaarlijks stroomverbruik

Stap 1. Energiebehoefte van de woning

Om te bepalen hoeveel energie je woning nodig heeft, kijk je naar het huidige gasverbruik. Met een omrekenfactor van 9,77 kWh energie per m3 gas, kun je de jaarlijkse warmtebehoefte in kWh berekenen.

Voorbeeld: Per jaar verbruik je in totaal 1.600 m3 gas voor het verwarmen van je huis en warm water. Vermenigvuldig het aantal kuub met 9,77 en je krijgt het aantal kWh aan energie dat je huis nodig heeft: 1.600 x 9,77 = 15.632 kWh. Let op: Dit is dus niet het echte stroomverbruik, ga daarvoor naar stap 2.

Stap 2. Verbruik warmtepomp

Een warmtepomp is zuinig, heel zuinig. Het verbruik van een warmtepomp is aangeduid met de Coëfficiënt of Performance (COP). Een gemiddelde COP van 4 duidt op een hoge efficiëntie, wat betekent dat voor elk deel verbruikte elektriciteit, de warmtepomp drie delen energie uit de omgeving kan halen. Deze energie kan uit diverse natuurlijke bronnen worden onttrokken, waaronder de buitenlucht, de aarde en waterbronnen.

Buitenlucht als bron komt het vaakst voor. Warmtepompen die gebruikmaken van de buitenlucht zijn bekend als lucht-water of lucht-lucht warmtepompen. Ze onttrekken warmte uit de buitenlucht, zelfs bij lage temperaturen, en zetten deze om in bruikbare warmte voor je huis of warm water. Dit type warmtepomp is het meest populair vanwege de relatief eenvoudige installatie en de mogelijkheid om zowel te verwarmen als te koelen. Dit is dan ook het type warmtepomp die wij adviseren.

We zeggen ook heel bewust een gemiddelde COP, omdat het verbruik van een warmtepomp afhangt van weersinvloeden. Als het vriest verbruikt de warmtepomp meer elektriciteit dan in de zomer bij warm weer. In het laatste geval verbruikt de warmtepomp nauwelijks elektriciteit om tapwater te verwarmen. Daarom wordt het verbruik ook wel uitgedrukt in het SCOP (Seasonal Coëfficiënt of Performance). Dit is de gemiddelde COP over een heel jaar, waarbij rekening is gehouden met alle seizoensinvloeden in een bepaalde regio. Het SCOP van hetzelfde apparaat is lager in Zweden dan in Spanje.

Ander bronnen om warmte/energie uit te onttrekken zijn aarde (aardwarmtepompen, ook wel bekend als grondgebonden warmtepompen, die halen warmte uit aarde) en water (waterbronwarmtepompen halen warmte uit waterlichamen zoals meren en rivieren). Dit zijn grotere installaties die vaak pas kostenefficiënt kunnen worden uitgevoerd bij grotere toepassingen zoals bijvoorbeeld een bedrijfspand.

Stap 2 is dan ook, bekijk wat de gemiddelde COP van de warmtepomp is. Onze adviseurs helpen je graag de meest efficiënte en kosteneffectieve warmtepompoplossing voor jouw situatie te bepalen.

3. Berekenen van het jaarlijks stroomverbruik warmtepomp

Met de jaarlijkse energiebehoefte van een huis en de gemiddelde COP van de warmtepomp kun je heel eenvoudig het jaarlijks stroomverbruik van de warmtepomp uitrekenen. De berekening is namelijk: Energiebehoefte kWh gedeeld door de COP = 15.632 / 4 = 3.908 kWh. Het verbruik van een all-electric warmtepomp is in dit voorbeeld als volgt: Een huis dat 15.632 kWh aan energie nodig heeft met een warmtepomp van een gemiddelde COP van 4, heeft dus jaarlijks stroomverbruik van 3.908 kWh.

Besparing energiekosten per maand warmtepomp

In dit voorbeeld is de besparing als volgt. In het geval van een gasketel en een verbruik van 1.600 m3 gas per jaar, à € 1,35 per kuub, betaal je € 2.160,- per jaar of €180,- per maand.

Wanneer je overstapt naar een warmtepomp verbruik je 3.908 kWh aan stroom à € 0,36 per kWh en betaal je € 1.406,88 per jaar of € 117,24 per maand. Als je voldoende zonnepanelen hebt, kan je zelfs naar € 0,- zakken omdat je je eigen elektriciteit opwekt. Bij het afsluiten van gas, betaal je ook geen vastrechtkosten meer wat een extra besparing oplevert.

Factoren die het verbruik beïnvloeden

Als je nadenkt over het stroomverbruik van je warmtepomp, zijn er diverse factoren die een rol spelen. De efficiëntie van de warmtepomp zelf heeft een directe invloed op het energieverbruik. Hoe hoger de COP, hoe minder elektriciteit dat er verbruikt wordt.

De seizoenen hebben invloed op het dagelijkse verbruik van je warmtepomp. Tijdens de koudere maanden zal de pomp harder moeten werken om je huis warm te houden. Daarom kan je de efficiëntie van warmtepompen onderling beter met elkaar vergelijken op basis van de SCOP (Seasonal Coëfficiënt of Performance). Dit zijn jaargemiddelden waarbij rekening is gehouden mij seizoensinvloeden. Hetzelfde geldt overigens met gasverbruik, als het kouder is verbruik je meer gas dan als het warmer is.

De isolatie van je woning is belangrijk; betere isolatie betekent minder energiebehoefte, wat zich vertaalt in een lager stroomverbruik. Je eigen gebruikspatroon natuurlijk van belang; hoe frequent en op welke temperatuurinstellingen je de warmtepomp gebruikt, maakt uit voor het totale verbruik.

Het afgiftesysteem in huis, of anders gezegd, het type verwarming. Door vloerverwarming of laagtemperatuur radiatoren stroomt een lagere temperatuur water, dan door traditionele radiatoren om het huis aangenaam warm te krijgen. Het stroomverbruik is dan ook lager bij de eerstgenoemden.

Wij zijn ons bewust van deze variabelen en helpen we je graag met het kiezen van de juiste warmtepomp voor je situatie. Zo kun je efficiënt verwarmen en de kosten beheersbaar houden. We zorgen ervoor dat je warmtepomp niet alleen bijdraagt aan een comfortabel huis, maar ook aan een duurzame toekomst en een besparing op je maandlasten.

Rekenhulp

Bereken je besparing met een warmtepomp

Waarmee verwarm jij je woning?

Kies jouw type warmtepomp

Ken je je gemiddeld jaarlijks gasverbruik?

Vul je gemiddeld jaarlijks gasverbruik in

m3/jaar

Sorry, het lijkt erop dat de waarde die u heeft ingevoerd voor uw jaarlijkse gasverbruik hoger is dan onze limiet. Als u denkt dat deze waarde correct is, neem dan contact met ons op via onze contactpagina zodat wij u verder kunnen helpen.

Geschat resultaat

Investering

Huurprijs

maandelijks

0

Besparing

Opbrengst / maand

0

NaN m³ gas

Terugverdientijd

Besparing / jaar

inclusief huurprijs

0

Vraag jouw vrijblijvende adviesgesprek aan!

Hoeveel stroom verbruikt een hybride warmtepomp?

Het verbruik van een hybride warmtepomp bestaat uit zowel gas als elektriciteit. Een hybride warmtepomp pas je toe, als je geen laagtemperatuur verwarming in huis hebt zoals vloerverwarming of laagtemperatuur radiatoren. Of als je huis niet voldoende is geïsoleerd.

Onze stelregel is dat je 70% op het gasverbruik bespaart en daarvoor elektriciteit in de plaats verbruikt. De berekening met hetzelfde voorbeeld als hierboven, een huis dat 1.600m3 aan gas verbruikt, wordt dan als volgt.

1.600 x 70% x 9,77 / 4 (COP) = 2.735,6 kWh elektriciteitsverbruik

1.600 x 30% = 480 m3 gasverbruik

Houdt er met een hybride warmtepomp rekening mee dat je daarbovenop nog steeds vastrechten voor je gasaansluiting betaalt en bij een volledig elektrische warmtepomp niet, mits je je afsluit voor het gas.

Conclusie

Het begrijpen van het stroomverbruik van een warmtepomp is essentieel voor iedereen die overweegt over te stappen op deze milieuvriendelijke verwarmingsoplossing. Met de juiste berekeningen en overwegingen kun je een weloverwogen beslissing nemen die niet alleen goed is voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. Natuurlijk helpen we je met het maken van de beste en meest efficiënte keus. Neem contact met ons op voor een vrijblijvend advies op maat.

Duurzaam comfort, zo geregeld!

De energietransitie is één van de grootste maatschappelijke opgaven, maar wij begrijpen dat jouw wooncomfort net zo belangrijk is. Bij de Saman Groep combineren wij beide aspecten in ons aanbod en zijn ze ook op de lange termijn voordeliger. De slimme keuze dus! Een persoonlijke aanpak is voor ons de sleutel van een succesvolle samenwerking. Of het nu gaat om een warmtepomp, airco of zonnepanelen, het begint met het juiste advies. Geen situatie is hetzelfde en daarom bieden we persoonlijke begeleiding die aansluit bij jouw behoeften. Met onze A-merk producten en vakkundige installateurs is duurzaam comfort ook voor jou zo geregeld!

  • Al ruim 100 jaar ervaring

  • Al 60.000 klanten gingen jou voor

  • 24/7 support en storingsdienst

  • Altijd een vestiging bij jou in de buurt

Binnen twee werkdagen reactie!

Offerte of vrijblijvend advies aanvragen

Aanhef *

Voornaam *

Achternaam *

E-mailadres *

Telefoonnummer *

Postcode en huisnummer *

Over welke product(en) wil je meer informatie ontvangen? *