27 februari 2024

Cv-ketel onderhouden

Jouw cv-ketel voorziet je van comfortabele warmte in huis en warm water. Wij snappen dat je het belangrijk vindt dat jouw installatie veilig en betrouwbaar werkt. Goed en periodiek onderhoud is daarin essentieel. De Saman Groep vertelt je meer over waarom je cv-ketel onderhouden belangrijk is, wat je zelf kunt doen en hoe een gecertificeerd installateur jou hierbij kan helpen.

Waarom moet ik mijn cv-ketel onderhouden?

Door jouw cv-ketel regelmatig te laten onderhouden ben je verzekerd van een efficiënte, zuinige en veilig werkende cv-ketel. Doe je dit niet, dan loop je het risico op storingen en kapotte elementen, waardoor je onverwacht in de kou komt te zitten. Daarnaast neemt het risico op koolmonoxidelekkage toe. Koolmonoxide is een reukloos, maar dodelijk gas dat ontstaat bij onvolledige verbrandingsprocessen. Zonder periodieke controle kunnen onveilige situaties ontstaan die je absoluut moet willen vermijden. Een andere reden waarom het belangrijk is om periodiek onderhoud aan je cv-ketel uit te laten voeren is dat alleen dan jouw cv-ketel verzekerd is in je woonverzekering. En dat is wel zo fijn, mocht er onverhoopt iets gebeuren.

Hoe vaak heeft mijn cv-ketel onderhoud nodig?

Om zeker te zijn van een goed en veilig werkende cv-ketel én verzekerd te zijn, moet een gecertificeerd installateur als de Saman Groep in ieder geval tweejaarlijks jouw cv-ketel onderhouden. Het onderhoud kun je op verschillende manieren laten uitvoeren. Denk aan een cv-ketel onderhoudscontract of eenmalig onderhoud. Hierover lees je verderop meer.

Gratis slimme thermostaat t.w.v. € 168 bij een Intergas cv-ketel!

Onderhoud door gecertificeerde cv-ketel installateur sinds 2023 verplicht

Sinds 1 april 2023 is het verboden om zonder bewijs van vakmanschap aan cv-ketels te werken. Het beroep van cv-ketelmonteur is sindsdien een beschermd beroep geworden met strenge eisen aan vakbekwaamheid. Ook worden installatiebedrijven die werken aan cv-ketels streng gecontroleerd.

CO-certificering

De wet die hiervoor zorgt heet de gasketelwet. Deze wet geldt niet alleen voor bedrijven, maar ook voor consumenten. Het is dus wettelijk verboden om aan je cv-ketel te (laten) werken door een persoon of bedrijf zonder de vereiste CO-certificering. CO staat in dit geval voor koolmonoxide. Je herkent een CO-vrij gecertificeerd installateur aan het logo hieronder.

De gasketelwet moet het voor ‘beunhazen’ niet meer mogelijk maken om gevaarlijke situaties te veroorzaken en voorkomen dat eerder gemaakte fouten bij een onderhoudsbeurt over het hoofd worden gezien. Wanneer een CO-gecertificeerd installateur jouw cv-ketel onderhoudt, plakt hij er een sticker op met daarop ‘Gecontroleerd + jaartal’ en zijn certificaatnummer. In het register gasverbrandingsinstallaties vind je alle CO-vrij gecertificeerde installatiebedrijven.

Wat doet een servicemonteur tijdens een onderhoudsbeurt?

Tijdens de onderhoudsbeurt worden de verschillende onderdelen van je cv-ketel schoongemaakt. Ook worden kleine defecten of onderdelen die (bijna) aan vervanging toe zijn direct opgepakt. De volgende werkzaamheden voert een servicemonteur van de Saman Groep uit tijdens het tweejaarlijkse cv-ketel onderhoud:

  • Schoonmaken van de brander

  • Meten van de hoeveelheid koolmonoxide en kooldioxide in en rond uw cv-ketel

  • Controle op minimum waterdruk en werking circulatiepomp

  • Controle van de regelapparatuur

Hoe kan ik zelf mijn cv-ketel onderhouden?

Hoewel het sinds 1 april 2023 verplicht is om cv-ketel onderhoud uit te laten voeren door een CO-gecertificeerd installateur, zijn er wel een aantal dingen die je zelf kunt doen om je cv-ketel efficiënt en zuinig te laten werken.

1.      Radiatoren ontluchten

Maken jouw radiatoren een tikkend geluid wanneer je cv-ketel aanslaat? Dit komt vaak door luchtbellen. Wanneer er lucht in je verwarmingssysteem zit is dat slecht voor je cv-ketel en het energieverbruik. Moderne cv-ketels beschikken over automatische ontluchting, maar wanneer jij een wat ouder toestel hebt, kun je eenvoudig zelf jouw radiatoren ontluchten. In onderstaande video legt onze monteur stap voor stap uit hoe je dit doet.

2.      Waterdruk controleren en cv-ketel bijvullen

Op het display van je cv-ketel kun je de waterdruk aflezen. Het is normaal dat de waterdruk wat hoger is wanneer je cv-ketel aan het verwarmen is, dan wanneer het water koud is. In de handleiding van je cv-ketel vind je wat de optimale waterdruk van jouw cv-ketel is. Een te hoge of te lage druk is slecht voor de pomp en kan op de langere termijn leiden tot lekkages. Het bijvullen (of laten leeglopen) van je cv-ketel kun je heel gemakkelijk zelf doen. Onze monteur legt het je stap voor stap uit in de video.

Onderhoudscontract afsluiten bij de Saman Groep

De Saman Groep kan als ervaren en gecertificeerd installateur goed jouw cv-ketel onderhouden. Onze servicemonteurs zijn opgeleid volgens alle geldende wet- en regelgeving en worden regelmatig bijgeschoold. Zo zorgen we dat de kwaliteit van ons werk hoog en betrouwbaar blijft. Wil je jouw cv-ketel laten onderhouden door de Saman Groep? Sluit hieronder direct jouw onderhoudscontract af. Je ontvangt het onderhoudscontract daarna in je mailbox. Liever eerst advies? Neem dan contact op. Wij helpen je graag verder.

Sluit nu jouw onderhoudscontract af!