18 januari 2024

Heffing op zonnepanelen uitgelegd

De laatste tijd is er veel berichtgeving over zonnepanelen, jouw energiecontract en de salderingsregeling. We begrijpen dat het lastig is om alle ontwikkelingen te volgen, daarom leggen wij op deze pagina uit wat er allemaal veranderd en waarom zonnepanelen nog steeds een goed idee zijn.

Heffing op zonnestroom

Energieleverancier Budget energie gaat in navolging op energieleverancier Vandebron ook een heffing in rekening brengen voor klanten die zonnepanelen hebben. De motivatie is voor beide energiemaatschappijen hetzelfde; namelijk de kosten eerlijker verdelen onder hun klanten.

Waarom deze heffing?

Klanten met zonnepanelen zorgen voor meer onbalans op het energienet, doordat de momenten van opwek en verbruik niet aansluiten. Bijvoorbeeld op een zonnige dag in de zomer is er veel opwek van zonnepanelen op daken, maar relatief weinig mensen zijn thuis die stroom gebruiken. De leveranciers moeten deze onbalans oplossen en maken daarvoor flinke kosten. Deze kosten spreiden ze nu uit over alle klanten.

Geen extra kosten, maar juist anders verdelen

Vandebron en Budget energie hebben besloten om deze kosten anders te gaan verdelen. Ze kiezen ervoor om bij de mensen die onbalans veroorzaken ook de kosten in rekening te gaan brengen. In basis een logische en eerlijke maatregel omdat de zonnepaneel bezitters ook de gene die zijn profiteren van de opwek. Als energiebedrijven deze kosten over al hun klanten uitsmeren "subsidiëren" mensen zonder zonnepanelen eigenlijk de mensen met zonnepanelen.

Onzekerheid salderingsregeling oorzaak

De energiebedrijven hebben lang gewacht met het nemen van deze maatregelen omdat ze niet populair zijn bij huishoudens met zonnepanelen (inmiddels meer dan 2 miljoen). Echter hebben ze weinig andere keuze, omdat de politiek weinig duidelijkheid geeft over het afbouwen van de salderingsregeling en de onbalans (kosten) steeds groter worden. Het doel van de afbouw van het salderen is namelijk gelijk aan de maatregelen die de leveranciers nu nemen, namelijk de onbalans verkleinen door een financiële prikkel te geven om opwek en verbruik meer met elkaar in lijn te brengen. Hoe meer opwek uit je zonnepanelen je direct verbruikt, hoe lager de heffing is.

Impact heffing op jouw terugverdientijd minimaal

Een vraag die wij vaak krijgen: zijn zonnepanelen dan nog wel een goed idee? En het antwoord is volmondig ja! Door de heffing op zonnestroom zal de terugverdientijd van jouw zonnesysteem langer worden, alleen is deze impact niet zo groot als in de media wordt geschetst. Jouw terugverdientijd zal tussen de 6 en 12 maanden langer zijn, waardoor je jouw systeem nog steeds binnen 5-7 jaar hebt terugverdient. Zonnepanelen gaan ruim 25 jaar mee, waardoor je dus nog minimaal 18 jaar profiteert van jouw eigen gratis duurzame energie.

Jouw nieuwe terugverdientijd, een rekenvoorbeeld

Stel je koopt 8 zonnepanelen van het merk DMEGC van 410Wp en een jaarlijkse opbrengst van 3.690 kWh. Dit pakket schaf je aan vanaf € 3.720,-. Uitgaande van een gemiddelde stroomprijs van € 0,35 per kWh bespaar je € 1.291 per jaar. Met deze jaarlijkse besparing verdien je jouw panelen zonder heffing in 3 jaar terug.

De verwachte heffing van de energiemaatschappij zal 20 euro per maand zijn, dit komt neer op 240 euro extra kosten per jaar. Jouw besparing is dan €1.291 - € 240 = € 1.051 per jaar. Jouw terugverdientijd met heffing is dan 3,5 jaar, slechts een verschil van een half jaar dus.

Impact heffing veel kleiner dan geschetst

De terugverdientijd bij het kopen van zonnepanelen is dus slecht enkele maanden langer als er een heffing is, op een reeds super korte terugverdientijd is dit echt te verwaarlozen. Voor het huren van zonnepanelen blijft er ook een forse besparing over van gemiddeld een paar honderd euro per jaar (zonder investering).

Salderen & de toekomst

Onze verwachting is dat er meer energiebedrijven zullen volgen met soortgelijke heffingen de komende periode. De impact hiervan zal naar verwachting gelijk zijn, dit is dus vrij beperkt zoals je hierboven kunt zien. Energieleveranciers nemen deze maatregelen omdat er onduidelijkheid is over de afbouw van het salderen in de politiek. Onze verwachting is dan ook dat zodra er duidelijkheid is over de afbouw van het salderen mensen hun verbruik en opwek meer in lijn zullen gaan brengen. Hierdoor neemt de onbalans op het net af en verdwijnt ook de noodzaak voor extra heffingen bij zonnepanelenbezitters.

Effect overlap tussen salderingsregeling en heffing

Mocht er een periode zijn waarin het salderen afgebouwd wordt én er een heffing is dan is de impact nog steeds klein. Door de afbouw van het salderen zal de terugverdientijd mogelijk nog met 1-2 jaar oplopen , maar zelfs dan is totale terugverdientijd voor zonnepanelen nog steeds onder de 7 jaar. De prijzen van zonnepanelen zijn namelijk flink gedaald. Met een levensduur van minimaal 25 jaar is het dus nog steeds super slim om zonnepanelen te kopen of te huren.

Advies op maat over jouw terugverdientijd

Wil jij weten wat dit voor jou betekent en wat jouw besparing met zonnepanelen is? Onze adviseurs helpen je graag tijdens een vrijblijvend adviesgesprek bij jou aan huis! Tijdens dit gesprek worden alle vragen over jouw persoonlijke situatie beantwoord, zo weet jij hoeveel jij kunt besparen met zonnepanelen van de Saman Groep. Zo is duurzaam comfort zo geregeld!

Duurzaam comfort, zo geregeld!

De energietransitie is één van de grootste maatschappelijke opgaven, maar wij begrijpen dat jouw wooncomfort net zo belangrijk is. Bij de Saman Groep combineren wij beide aspecten in ons aanbod en zijn ze ook op de lange termijn voordeliger. De slimme keuze dus! Een persoonlijke aanpak is voor ons de sleutel van een succesvolle samenwerking. Of het nu gaat om een warmtepomp, airco of zonnepanelen, het begint met het juiste advies. Geen situatie is hetzelfde en daarom bieden we persoonlijke begeleiding die aansluit bij jouw behoeften. Met onze A-merk producten en vakkundige installateurs is duurzaam comfort ook voor jou zo geregeld!

  • Al ruim 100 jaar ervaring

  • Al 60.000 klanten gingen jou voor

  • 24/7 support en storingsdienst

  • Altijd een vestiging bij jou in de buurt

Binnen twee werkdagen reactie!

Offerte of vrijblijvend advies aanvragen

Aanhef *

Voornaam *

Achternaam *

E-mailadres *

Telefoonnummer *

Postcode en huisnummer *

Kies je product(en) *