17 mei 2023

Elektrisch rijden; wat kost dat nu eigenlijk?

Elektrisch rijden; wat kost dat nu eigenlijk?

Wil jij elektrisch gaan rijden? Dan wil je ook weten wat dat kost! Om te beginnen heb je natuurlijk een elektrische auto nodig, maar dan ben je er nog niet. Houd er rekening mee dat je de elektrische auto ook moet opladen. Daarvoor heb je een laadpas en laadpaal nodig. We vertellen graag hoe elektrisch laden met een laadpas werkt en wat het nu eigenlijk kost.

Waarom elektrisch rijden?

Allereerst, waarom zou je eigenlijk elektrisch gaan rijden? Elektrisch rijden heeft vele voordelen ten opzichte van rijden op benzine of diesel. We vertellen je wat voordelen van volledig elektrisch rijden.

Een elektrische auto is super comfortabel, stil en je hoeft nooit meer te tanken. Bovendien is het veel beter voor het milieu! Ook trekt een elektrische auto erg snel op en kun je gebruik maken van diverse comfortabele opties zoals het voorverwarmen van je auto en kan de auto vaak ook deels zelf rijden waardoor jij er veel ontspannener bij zit. Het financiële voordeel komt later in dit artikel aan bod.

Wat kost de elektrische auto?

Je kunt ervoor kiezen om een nieuwe elektrische auto te kopen, maar je kunt ook kiezen voor een occasion. Er zijn steeds meer occasions op de markt en dit worden er de komende jaren alleen maar meer. Hierdoor worden de auto’s betaalbaarder, maar private lease is ook een goede optie.

Heb je interesse in een tweedehands elektrische auto? Kijk dan wel goed naar de staat van de accu. Op zowel een nieuwe als een tweedehands elektrische auto ontvang je subsidie. Deze kan oplopen tot bijna € 3.000 de pot hiervoor vult per jaar.

Wat kost een laadpas?

Een laadpas kun je gratis aanvragen of aanvragen met een abonnementsvorm. Kies je voor de gratis laadpas? Dan betaal je vaak een starttarief (circa € 0,30 per laadsessie) bovenop de geladen stroom. Kies je voor een abonnement? Dan betaal je een maandelijks bedrag, vaak is dat lager dan € 5,00 per maand. Ook betaal je dan geen starttarief, maar betaal je alleen de geladen stroom. Wanneer je vaak bij openbare laadpalen laadt, is een abonnement voordeliger dan een gratis laadpas.

Elektrische auto thuis opladen

Kun je jouw elektrische auto thuis opladen, dan betaal je circa € 0,30 per geladen kWh. Dit is het gemiddelde energietarief voor stroom. Wel dien je dan een éénmalige investering te doen in een laadpaal voor thuis, dit gaat om circa € 800 – € 2.000. De hoogte van de investering is volledig afhankelijk van jouw wensen. Een eigen laadpaal biedt een enorm gemak.

Heb je zonnepanelen op het dak liggen? Dan wordt een volle accu wel heel voordelig. Dan betaal je namelijk geen € 0,30 per geladen kWh, maar wek je de stroom zelf gratis op!

Elektrische auto openbaar laden

Laad je jouw elektrische auto in de wijk of onderweg op? Een openbare laadpaal hanteert vaak een tarief tussen de € 0,40 en € 0,50 per kWh geladen stroom. Wil je snelladen zodat jouw elektrische auto binnen een half uurtje weer 80% vol is? Reken dan op het dubbele tarief.

Elektrische auto laden op de zaak

De kosten om de elektrische auto op te laden bij bijvoorbeeld jouw werkgever kunnen we minder transparant maken. De eigenaar van de laadpaal bepaalt namelijk zelf tegen welk tarief de stroom verkocht wordt. Vele bedrijven bieden dit kosteloos aan als service naar bezoekers en medewerkers, maar de keuze kan ook gemaakt worden om hier een tarief naar keuze voor te rekenen.

Is elektrisch rijden goedkoper?

Waar je ook kiest om jouw elektrische auto op te laden, een elektrische auto is per kilometer altijd voordeliger dan een benzine- of dieselauto. De vergelijking ziet er als volgt uit:

Totale CO₂-uitstoot na 220.000 km

Gemiddelde kosten per kilometer

Gemiddelde kosten na 220.000km

Elektrische auto

32.300kg

€ 0,10

€ 16.400

Auto op benzine

53.100kg

€ 0,15

€ 28.500

Een elektrische auto stoot in totaal dus gemiddeld 39% minder CO₂ uit. En heb je zonnepanelen op jouw dak? Dan is de CO₂-uitstoot na 220.000km natuurlijk nog veel minder.

Jouw eigen laadpaal?

Ben jij zo ver dat je jouw eigen laadpaal aan kunt vragen? Dat kan bij de Saman Groep! Onze adviseurs helpen je graag verder om de beste laadpaal voor jou aan te bieden. Lees verder in deze blog of vraag direct aan.

Duurzaam comfort, zo geregeld!

De energietransitie is één van de grootste maatschappelijke opgaven, maar wij begrijpen dat jouw wooncomfort net zo belangrijk is. Bij de Saman Groep combineren wij beide aspecten in ons aanbod en zijn ze ook op de lange termijn voordeliger. De slimme keuze dus! Een persoonlijke aanpak is voor ons de sleutel van een succesvolle samenwerking. Of het nu gaat om een warmtepomp, airco of zonnepanelen, het begint met het juiste advies. Geen situatie is hetzelfde en daarom bieden we persoonlijke begeleiding die aansluit bij jouw behoeften. Met onze A-merk producten en vakkundige installateurs is duurzaam comfort ook voor jou zo geregeld!

  • Al ruim 100 jaar ervaring

  • Al 60.000 klanten gingen jou voor

  • 24/7 support en storingsdienst

  • Altijd een vestiging bij jou in de buurt

Binnen twee werkdagen reactie!

Offerte of vrijblijvend advies aanvragen

Aanhef *

Voornaam *

Achternaam *

E-mailadres *

Telefoonnummer *

Postcode en huisnummer *

Over welke product(en) wil je meer informatie ontvangen? *