8 april 2022

Een mobiele airco of een vaste airco?

De zomers in Nederland worden steeds warmer, daarom zien we ook steeds meer woningeigenaren die kiezen voor een airco. Er zijn diverse soorten airco's. Maar, welke airco is het beste voor jou; een mobiele airco of een vaste airco? Wij helpen je de beste airco voor jou kiezen.

Mobiele airco (monoblock airco)

Een voordeel van een mobiele airco is dat je deze eenvoudig kunt verplaatsen in huis. Aan de airco zit een afvoerslang waardoor condens naar buiten kan. Deze slang hang je vaak uit het raam.

Echter ontstaat er onderdruk in de te koelen ruimte, doordat er warme lucht naar buiten wordt geblazen. Hierdoor stroomt automatisch warme lucht via alle openingen in de ruimte weer naar binnen. Dat maakt dit type airco’s minder efficiënt.

Ook hebben mobiele airco’s over het algemeen minder vermogen, waardoor ze meer moeite hebben met het koelen van grote ruimten.

Tot slot zijn ze niet energiezuinig en maken ze veel lawaai. Vooral 's nachts is dat een probleem.

Een mobiele airco is daardoor vooral interessant wanneer je voor kortere perioden verschillende ruimten apart wilt koelen. We gaan nu in op de split airco en vertellen je wat het verschil tussen de mobiele airco en split airco is.

Vaste airco (split-unit airco)

Een vaste airco – of split-unit airco – wordt op een vaste plaats in een ruimte geïnstalleerd. De airco bestaat uit twee delen: een compacte binnenunit en een wat grotere buitenunit. De binnenunit wordt meestal aan een wand gemonteerd en de buitenunit buiten aan de gevel of op een plat dak.

Een groot voordeel van dit type airco is dat deze kan koelen, verwarmen en de luchtkwaliteit in de ruimte kan verbeteren. Daarnaast is de binnenunit geruisloos terwijl deze koele lucht blaast, omdat de onderdelen die meer geluid maken in de buitenunit zijn geplaatst. Tot slot is dit type airco erg energie-efficiënt en heeft het meer vermogen dan een mobiele airco, waardoor deze ook grote ruimtes goed kan koelen. Uiteraard zijn kleinere ruimtes ook geen probleem.

Het is tevens mogelijk om meerdere binnenunits aan te sluiten op één buitenunit. We spreken dan over een multisplit airco. De multisplit airco kan meerdere ruimtes koelen.

Een split airco moet je wel laten installeren door een professional. Dit kun je doorgaans niet zelf doen.

De beste airco voor jou kiezen

Nu je een beeld hebt van de mogelijkheden is het tijd om te kijken welke airco de beste is voor jou. Stel jezelf de volgende vragen;

- Vind ik flexibiliteit belangrijk in een airco?

- Vind ik geluidsproductie belangrijk voor een airco?

- Waar kan ik het buitendeel plaatsen zonder geluidsoverlast voor mezelf en de buren?

Zo bepaal je het juiste vermogen voor jouw airco

Om het juiste vermogen te kiezen moet je eerst berekenen hoe groot de ruimtes zijn die je wilt verwarmen en koelen. In onderstaande tabel vind je een overzicht van de benodigde vermogens. Onze adviseurs kunnen dit ook voor jou uitzoeken tijdens een vrijblijvend adviesgesprek.

Formaat ruimte

Benodigd vermogen

60 m³

2.4 kW

100

4.0 kW

150

6.0 kW

Stel, je hebt een kamer van 60 m³ (5 x 4 x 3 meter). Door dit te vermenigvuldigen met 40 weet je hoeveel vermogen je nodig hebt. In dit geval: 60 x 40 = 2400 W. Dit komt overeen met 2.4 kW. In dit geval heb je dus een airco nodig met een minimaal vermogen van 2.4 kW.

Duurzaam comfort, zo geregeld!

De energietransitie is één van de grootste maatschappelijke opgaven, maar wij begrijpen dat jouw wooncomfort net zo belangrijk is. Bij de Saman Groep combineren wij beide aspecten in ons aanbod en zijn ze ook op de lange termijn voordeliger. De slimme keuze dus! Een persoonlijke aanpak is voor ons de sleutel van een succesvolle samenwerking. Of het nu gaat om een warmtepomp, airco of zonnepanelen, het begint met het juiste advies. Geen situatie is hetzelfde en daarom bieden we persoonlijke begeleiding die aansluit bij jouw behoeften. Met onze A-merk producten en vakkundige installateurs is duurzaam comfort ook voor jou zo geregeld!

  • Al ruim 100 jaar ervaring

  • Al 60.000 klanten gingen jou voor

  • 24/7 support en storingsdienst

  • Altijd een vestiging bij jou in de buurt

Binnen twee werkdagen reactie!

Offerte of vrijblijvend advies aanvragen

Aanhef *

Voornaam *

Achternaam *

E-mailadres *

Telefoonnummer *

Postcode en huisnummer *

Over welke product(en) wil je meer informatie ontvangen? *