14 augustus 2023

Verduurzamen van jouw woning? Zo doe je dat!

We horen er steeds meer over; het verduurzamen van de woning. Dankzij diverse subsidies kun je jouw huis tegen gunstige voorwaarden verduurzamen. Maar, waar begin je? En wat kun je doen? In dit artikel nemen we je mee in de eerste stappen van jouw huis verduurzamen tot de vervolgstappen en de subsidies.

Huis verduurzamen; de eerste stappen

Het verduurzamen van jouw huis begint met energiebesparende maatregelen, want de energie die je niet verbruikt, hoef je ook niet af te nemen. Je bespaart energie door bijvoorbeeld te kiezen voor goede isolatie. Een goed geïsoleerd huis heeft minder energie nodig om opgewarmd te worden. Isolatie kun je doen door wand, vloer en dak te isoleren. Maar, je kunt ook kiezen voor triple glas. Het nieuwste hr glas zorgt er voor dat veel kou buiten blijft en je dus minder hard hoeft te stoken. Hoe meer energie je kunt besparen, hoe minder je duurzaam op hoeft te wekken of af hoeft te nemen van jouw energieleverancier.

Huis verduurzamen de vervolgstappen

Als jouw verbruik in orde is, de basis van jouw huis goed is en er geen warmte overbodig naar buiten sijpelt, kun je gaan kijken naar de duurzame vervolgstappen.

Verwarm je nu met een cv-ketel? Overweeg dan een hybride warmtepomp. Als jouw woning goed is geïsoleerd, is de kans groot dat jouw huis zelfs in aanmerking komt voor een volledig elektrische warmtepomp. Misschien kan jij verwarmen met een warmtepomp op lage temperaturen, dit hangt af van jouw verwarmingssysteem. Bovendien bespaar je met een (hybride) warmtepomp honderden euro’s per jaar op jouw gasrekening. Wil je meer weten over het juiste type warmtepomp voor jou huis? Lees dan dit artikel!

Subsidie verduurzaming

Zoals we eerder al aangaven, kun je jouw woning verduurzamen onder gunstige voorwaarden. Ieder jaar is er vanaf 1 januari weer een nieuwe pot subsidie beschikbaar voor het verduurzamen van jouw huis. Ook in januari 2023 was deze pot weer vol. Je krijgt de meeste ISDE subsidie als je twee maatregelen neemt. Je kunt subsidie krijgen op alléén isolatie, maar dan is het 15%. Kies je voor twee maatregelen? Dan is jouw subsidie circa 30%. Wil je precies weten welke installaties er meedoen met de subsidie of jouw subsidie aanvragen? Dat kan via de website van het RVO. Ook Milieu Centraal heeft een mooi overzicht van de subsidies en leningen die je kunt gebruiken.

Duurzaamheidslening

De eerste stimuleringsregeling die we toelichten is de Duurzaamheidslening. Verschillende gemeenten en provincies bieden deze lening aan om het treffen van duurzame maatregelen te stimuleren. Tegen gunstige voorwaarden kun je daarmee de energiebesparende maatregelingen in en aan jouw huis financieren. Daarnaast bepaalt iedere gemeente of provincie zelf welke duurzame maatregelen wel en niet worden gefinancierd en welke doelgroepen hiervoor in aanmerking komen.  Let op! Niet iedere gemeente of provincie in Zuidwest-Nederland biedt de Duurzaamheidslening aan.

Energiebespaarlening

Een andere mogelijkheid is de Energiebespaarlening van het Nationaal Energiebespaarfonds. Dit landelijk fonds is beschikbaar voor woningeigenaren en VvE’s die verduurzamende maatregelen nemen. Het grootste verschil tussen deze lening en de Duurzaamheidslening, is dat de Energiebespaarlening niet regionaal wordt ingevuld. De voorwaarden zijn namelijk landelijk bepaald. Bovendien kun je in vrijwel iedere gemeente gebruikmaken van de Energiebespaarlening. Tot slot is het belangrijk om te weten is dat de Energiebespaarlening een maximum van 75% stelt bij het financieren van zonnepanelen en alleen mogelijk is in combinatie met een andere verduurzamende maatregel.

Een stimuleringsregeling afsluiten voor verduurzamen

Wanneer je benieuwd bent naar de mogelijkheden in jouw gemeente kun je op de website van SVn eenvoudig bekijken welke stimuleringsregelingen er in jouw gemeente beschikbaar zijn. Informeer vervolgens bij jouw gemeente of je in aanmerking komt voor een stimuleringsregeling.De Saman Groep helpt je graag verduurzamen. Neem daarom gerust contact op voor een vrijblijvend adviesgesprek met een adviseur bij jou thuis om de mogelijkheden te bekijken.

Woning verduurzamen met de Saman Groep

Ben je zo ver dat je klaar bent voor een vervolgstap in verduurzaming? Vraag hieronder dan vrijblijvend jouw offerte aan voor bijvoorbeeld een warmtepomp. Onze vakkundige adviseurs helpen je graag aan een passend advies voor jouw situatie.

Duurzaam comfort, zo geregeld!

De energietransitie is één van de grootste maatschappelijke opgaven, maar wij begrijpen dat jouw wooncomfort net zo belangrijk is. Bij de Saman Groep combineren wij beide aspecten in ons aanbod en zijn ze ook op de lange termijn voordeliger. De slimme keuze dus! Een persoonlijke aanpak is voor ons de sleutel van een succesvolle samenwerking. Of het nu gaat om een warmtepomp, airco of zonnepanelen, het begint met het juiste advies. Geen situatie is hetzelfde en daarom bieden we persoonlijke begeleiding die aansluit bij jouw behoeften. Met onze A-merk producten en vakkundige installateurs is duurzaam comfort ook voor jou zo geregeld!

  • Al ruim 100 jaar ervaring

  • Al 60.000 klanten gingen jou voor

  • 24/7 support en storingsdienst

  • Altijd een vestiging bij jou in de buurt

Binnen twee werkdagen reactie!

Offerte of vrijblijvend advies aanvragen

Aanhef *

Voornaam *

Achternaam *

E-mailadres *

Telefoonnummer *

Postcode en huisnummer *

Over welke product(en) wil je meer informatie ontvangen? *