25 oktober 2023

Hoeveel energie verbruikt een airco?

Een airco, iedereen zou er wel eentje willen op een warme zomerdag, maar wist je dat jij jaarrond profijt kunt hebben van een airco? De airco kan vaak ook verwarmen en zuivert je lucht. Door te verwarmen met een airco verbruik je geen gas, maar wel stroom. In dit blog leg ik jou de financiële voordelen van een airco uit.

Verbruik van een airco

Wij ontvangen vaak vragen over het verschil tussen het vermogen van een airco en het daadwerkelijke stroomverbruik. Het vermogen van een airco geeft de capaciteit aan die de airco heeft om te koelen. Stel een airco heeft een vermogen van 5,0kW dan is dit het maximale koelvermogen dat de airco kan leveren. Echter: als een ruimte eenmaal op temperatuur is, dan zal hij een stuk minder energie verbruiken. De gemiddelde airco verbruikt 1,0kW stroom per uur.

Verwarmen met een airco, hoe werkt dit?

Je kan jouw woning ook verwarmen met een airco. Een airco werkt in principe hetzelfde als een warmtepomp. Het buitendeel van de airco onttrekt warmte uit de omgeving en de warmtewisselaar zet deze warmte met behulp van koudemiddel om in energie waarmee jouw airco het huis koelt. Dit proces werkt ook andersom. De airco keert zijn koudemiddelcyclus dan om. De lucht in de woning zal dan worden verwarmd en de kou zal naar buiten worden gebracht.

Verwarmen met een airco en de stookkosten

Je kunt jouw woning dus ook verwarmen met de airco. Je verwarmt jouw woning dan met stroom in plaats van gas. Elektriciteit is een stuk goedkoper dan gas en je kan het ook nog zelf opwekken. In onderstaande figuur zie je het verschil in energieverbruik voor een gemiddeld huishouden.

Gemiddelde besparing

Het stroomverbruik stijgt, maar het gasverbruik daalt ook significant. Gas is een stuk duurder dan stroom, waardoor jouw energierekening veel lager is. In onderstaande grafiek zie je de besparing voor een gemiddeld huishouden. In dit voorbeeld zijn we uitgegaan van een stroomprijs van €0,35 en een gasprijs van €1,45. Heb jij zonnepanelen? Dan wek je jouw eigen duurzame energie op en is je besparing nog veel groter!

Airco in combinatie met zonnepanelen

Heb jij zonnepanelen op je dak of ben je van plan deze aan te schaffen? Dit is een hele goede combinatie met een airco! Je gebruikt dan jouw eigen groene stroom om jouw woning met een airco te koelen en verwarmen. De energie uit de zonnepanelen wordt dan direct door jouw airco gebruikt. Je hoeft dan geen energie van jouw energieleverancier af te nemen. Wist je dat drie zonnepanelen gemiddeld al genoeg is om een airco met 1 binnenunit te laten draaien? Een airco is dus niet alleen comfortabel, je kan er ook flink mee besparen op jouw energierekening.

Duurzaam comfort, zo geregeld!

De energietransitie is één van de grootste maatschappelijke opgaven, maar wij begrijpen dat jouw wooncomfort net zo belangrijk is. Bij de Saman Groep combineren wij beide aspecten in ons aanbod en zijn ze ook op de lange termijn voordeliger. De slimme keuze dus! Een persoonlijke aanpak is voor ons de sleutel van een succesvolle samenwerking. Of het nu gaat om een warmtepomp, airco of zonnepanelen, het begint met het juiste advies. Geen situatie is hetzelfde en daarom bieden we persoonlijke begeleiding die aansluit bij jouw behoeften. Met onze A-merk producten en vakkundige installateurs is duurzaam comfort ook voor jou zo geregeld!

  • Al ruim 100 jaar ervaring

  • Al 60.000 klanten gingen jou voor

  • 24/7 support en storingsdienst

  • Altijd een vestiging bij jou in de buurt

Binnen twee werkdagen reactie!

Offerte of vrijblijvend advies aanvragen

Aanhef *

Voornaam *

Achternaam *

E-mailadres *

Telefoonnummer *

Postcode en huisnummer *

Over welke product(en) wil je meer informatie ontvangen? *