4 december 2023

Hoeveel geluid maakt een warmtepomp?

Ontdek het geluidsniveau van een warmtepomp: feiten en cijfers

Ga je voor groen en wil je 't ook graag rustig houden? Dan zit je goed met het geluid van een warmtepomp. De meeste nieuwe modellen zijn zo stil dat je ze nauwelijks hoort - denk aan het gezoem van je koelkast of een relaxed babbeltje op zo'n 40 decibel. Fabrikanten zijn steeds slimmer bezig om deze apparaten fluisterstil te maken, dus een warmtepomp past prima in je huis zonder dat je een lawaaierige boel of laagfrequent geluid hoeft te verwachten. Oudere warmtepompen produceren een geluid van z’n 55 decibel wat overeenkomt met een regenbui. Wij adviseren je graag over de stilste warmtepomp.

Buren & warmtepompen: hoeveel geluid is acceptabel?

Om het warmtepomp geluid voor buren aangenaam te houden, zijn er duidelijke richtlijnen opgesteld. Overdag mag het geluid van de warmtepomp op de erfgrens niet meer dan 45 decibel bedragen, wat overeenkomt met het geluidsniveau van een moderne vaatwasser. 's Nachts, tussen 19.00 en 7.00 uur, wordt de eis nog strenger: dan mag het geluid niet boven de 40 decibel uitkomen, vergelijkbaar met zacht gefluister in een stille bibliotheek. De Saman Groep helpt je te voldoen aan deze normen, met advies over de beste plaatsing en technieken voor geluidsbeperking, zodat je warmtepomp geen onderwerp van gesprek wordt bij de volgende buurtvergadering.

Daikin warmtepompen: geluid onder de loep

Daikin warmtepompen schitteren in de rol van stille krachtpatsers. Volgens de expertise van de Saman Groep tikken ze een geluidsniveau aan van slechts 38 decibel - vergelijkbaar met het rustige gezoem van een koelkast. Deze warmtepompen zijn dus een topkeuze voor wie energie-efficiënt wil verwarmen zonder de rust in huis te verstoren. Of je nu een middagdutje doet of geconcentreerd aan het werk bent, het subtiele geluid van een Daikin warmtepomp zal de sereniteit niet doorbreken. Je buren zullen ook blij zijn, want over geluidsoverlast hoeven ze zich geen zorgen te maken. Kortom, met Daikin kies je voor comfort, zowel in temperatuur als in stilte.

Binnenshuis comfort: geluidsniveaus van warmtepompen

Als het gaat om binnenshuis comfort, speelt het geluidsniveau van warmtepompen een cruciale rol. Niemand zit te wachten op een constant gezoem of geratel dat door de muren dringt. Fabrikanten hebben grote sprongen gemaakt om ervoor te zorgen dat hun apparaten nauwelijks te horen zijn, zodat je kunt genieten van een warme woonkamer zonder lawaai. Stel je voor: buiten is het koud en guur, maar binnen heerst een oase van warmte en rust, ongestoord door de werking van je warmtepomp. Dat is het niveau van comfort waar we naar streven bij de Saman Groep. Door de toepassing van de trillingsdemping wordt het geluid binnen van een warmtepomp verder geminimaliseerd. Het is een geruststellende gedachte dat je warmtepomp zorgdraagt voor een aangenaam klimaat binnen zonder dat je levenskwaliteit wordt verstoord door ongewenst geluid.

Geluidsafname per meter: hoe afstand het geluid beïnvloedt

Wanneer je de afstand tot een warmtepomp vergroot, zul je merken dat het geluid aanzienlijk vermindert. Voor elke verdubbeling van de afstand neemt het geluidsniveau af met ongeveer 6 decibel (dB). Dat is de wet van de invers kwadratische afname in actie. Als je dus van 1 meter naar 2 meter afstand gaat, verandert het geluidsniveau van wat je zou verwachten bij een draaiende koelkast (ongeveer 38 dB) naar het geluidsniveau van een gemiddelde woonkamer (32 dB). Verdubbel je de afstand weer, van 2 naar 4 meter, dan kom je op het niveau van fluisteren (26 dB), en bij 8 meter is het nog maar een zachte ruis die je normaal in een stille slaapkamer zou horen (20 dB). Deze waarden zijn specifiek voor Daikin Hybride en All-electric warmtepompen met een vermogen van 4 kW, wat aantoont dat deze systemen ontworpen zijn voor comfort met minimale geluidshinder.

Waarom maakt een warmtepomp geluid?

Een warmtepomp maakt geluid, net zoals de traditionele cv-ketel dat doet. Dit komt omdat er mechanische actie plaatsvindt binnenin het apparaat. De compressor, die het koudemiddel door het systeem duwt, produceert natuurlijkerwijs geluid, net als de ventilator die lucht over de warmtewisselaar circuleert voor de warmteoverdracht. Dan hebben we het nog niet over de vloeistoffen die door pijpen stromen en zo nu en dan wat ruis veroorzaken. Maar maak je geen zorgen, de geluiden van een moderne warmtepomp zijn veel subtieler dan wat je misschien gewend bent van een cv-ketel. De techniek van vandaag de dag is namelijk een stuk verfijnder, en ingenieurs werken hard aan innovaties om deze apparaten zo stil mogelijk te maken. Zo geniet je van de warmte met nauwelijks achtergrondgeluiden.

Conclusie: Warmtepomp geluid

Bij het kiezen voor een warmtepomp, kies je voor een groen en stil alternatief voor het verwarmen (en koelen) van je huis. Moderne warmtepompen zijn zo ontworpen dat ze fluisterstil zijn, met geluidsniveaus vergelijkbaar met alledaagse huishoudelijke geluiden. De Saman Groep staat klaar om je te adviseren over de stilste opties, zodat je kunt genieten van comfort zonder geluidsoverlast. En geen zorgen over de buren; de zorgvuldig ontworpen warmtepompen voldoen aan strenge geluidsnormen, waardoor je zowel binnen als buiten van je rust kunt genieten.

Duurzaam comfort, zo geregeld!

De energietransitie is één van de grootste maatschappelijke opgaven, maar wij begrijpen dat jouw wooncomfort net zo belangrijk is. Bij de Saman Groep combineren wij beide aspecten in ons aanbod en zijn ze ook op de lange termijn voordeliger. De slimme keuze dus! Een persoonlijke aanpak is voor ons de sleutel van een succesvolle samenwerking. Of het nu gaat om een warmtepomp, airco of zonnepanelen, het begint met het juiste advies. Geen situatie is hetzelfde en daarom bieden we persoonlijke begeleiding die aansluit bij jouw behoeften. Met onze A-merk producten en vakkundige installateurs is duurzaam comfort ook voor jou zo geregeld!

  • Al ruim 100 jaar ervaring

  • Al 60.000 klanten gingen jou voor

  • 24/7 support en storingsdienst

  • Altijd een vestiging bij jou in de buurt

Binnen twee werkdagen reactie!

Offerte of vrijblijvend advies aanvragen

Aanhef *

Voornaam *

Achternaam *

E-mailadres *

Telefoonnummer *

Postcode en huisnummer *

Over welke product(en) wil je meer informatie ontvangen? *