10 augustus 2023

Hoeveel geluid maakt een warmtepomp?

Als het aankomt op geluid, heeft een warmtepomp een slechte reputatie. En dan zijn het vooral de buren van warmtepompeigenaren die overlast ervaren. De overheid heeft daarom vanaf 1 april 2021 een nieuwe regel ingesteld omtrent het geluid van het buitendeel van een warmtepomp. Een goede reden om u te vertellen hoeveel geluid een warmtepomp eigenlijk produceert en waar u op kunt letten bij de plaatsing van het buitendeel van de warmtepomp.

Hoe zit het precies met het toegestane geluid van een warmtepomp?

Een warmtepomp mag vanaf de erfgrens niet meer dan 40dB geluid produceren. De meeste warmtepompen produceren tussen de 35 en 40dB op circa drie meter vanaf het buitendeel. De 40dB die een warmtepomp mag produceren is vergelijkbaar met het geluid van een koelkast waar je naast staat. Voor de buren is dit dus ook de maximale overlast die ze ervan kunnen ervaren.

Wat veroorzaakt het geluid van een warmtepomp?

Het buitendeel van een luchtwarmtepomp heeft een ventilator die draait. Deze ventilator zorgt ervoor dat er buitenlucht in de warmtewisselaar terecht komt. Uit deze buitenlucht onttrekt de warmtewisselaar de warmte en dit is in grote lijnen hoe de installatie kan functioneren. Er is dus geen mogelijkheid om de ventilator weg te laten bij een luchtwarmtepomp. Maar, hoe zit dat binnen met het geluid? Het binnendeel van de warmtepomp maakt geluid wat vergelijkbaar is met een cv-ketel. Dit levert eigenlijk geen overlast op.

“De Daikin warmtepomp is zeer stil. Ook merken we dat de woning nu gelijkmatig wordt verwarmd. Hierdoor is het nu een stuk comfortabeler in huis. Dit kost niets extra.’’ Familie Hoornweg, Oud-Alblas

Het binnendeel van een warmtepomp produceert nagenoeg geen geluid. Dit kun je vergelijken met het geluid van een cv-ketel.

Wat kun je doen om het geluid van de warmtepomp te beperken?

De warmtepomp produceert nu eenmaal geluid. Echter is geluid nog geen lawaai. In hoeverre je dit geluid hoort, is afhankelijk van de positie van het buitendeel. Staat het buitendeel in jouw tuin? Een beplante tuin weerkaatst veel minder geluid dan een betegelde tuin. Ook kan omkasting van het buitendeel helpen om het geluid te reduceren. Staat het buitendeel op een plat dak? Denk aan een trillingsdempende montagebalk. Onze adviseurs denken hierin graag mee.

Een warmtepomp met bodemwarmte als bron, is bijna helemaal stil. Echter is dit vaak uitsluitend toe te passen bij nieuwbouwwoningen, omdat er een grondboring voor vereist is. Een luchtwarmtepomp wordt juist vaak toegepast in bestaande bouw. Welk type warmtepomp er in een bestaande woning het beste past lees je hier.

Het allerbelangrijkste bij de aankoop van een warmtepomp?

Vraag advies van een specialist, bijvoorbeeld een adviseur van de Saman Groep. Samen kijken we op locatie welke warmtepomp het meest geschikt is voor jouw situatie. Ook bespreken we wat de beste positie is voor het buitendeel. Wil je het geluid van het buitendeel zelf ervaren? Kom luisteren bij de Saman Groep! Wij hebben een prachtig inspiratiecentrum vol werkende warmtepompen. Zo weet je direct hoe een warmtepomp echt klinkt. Wel zo prettig.

Binnen twee werkdagen reactie!

Offerte of vrijblijvend advies aanvragen

Aanhef *

Voornaam *

Achternaam *

E-mailadres *

Telefoonnummer *

Postcode en huisnummer *

Kies je product(en) *

Offerte of vrijblijvend advies *