6 oktober 2023

Zonnepanelen; seriegeschakeld of parallel geschakeld?

Wil je investeren in zonnepanelen? Dan wil je een zo hoog mogelijk rendement behalen. Verschillende factoren zijn hierbij belangrijk. Denk bijvoorbeeld aan de juiste schakeling van jouw zonnepanelen. Er zijn hierbij twee mogelijkheden: serie geschakeld of parallel geschakeld. We zetten de verschillen op een rij:

Wanneer worden zonnepanelen serie geschakeld?

Wil je de zonnepanelen op dezelfde hellingshoek plaatsen? Heb je daarnaast ook geen last van schaduwvorming? Dan worden zonnepanelen vaak serie geschakeld. In dit geval sluiten we de zonnepanelen in een rij op elkaar aan. De zonnepanelen vormen zo een kring. Alleen de eerste en de laatste zonnepanelen uit de geschakelde serie sluiten op de omvormer aan. De opgewekte stroom loopt door de hele kring van zonnepanelen.

Voordelen zonnepanelen serie geschakeld

 • Lagere investering.

 • Eenvoudige omzetting naar bruikbare wisselstroom voor uw woning.

Nadelen zonnepanelen serieschakeling

 • Heeft één van de zonnepanelen last van schaduw, vuil of een defect? Dan heeft dit een nadelig effect op het rendement van de hele installatie.

 • Je hebt geen inzicht in de opbrengst per zonnepaneel. Daardoor kun je een eventueel defect moeilijker achterhalen.

 • Het systeem is minder flexibel. Zo kun je niet makkelijk zonnepanelen toevoegen of verwijderen.

Wanneer worden zonnepanelen parallel geschakeld?

Wil je de zonnepanelen plaatsen op verschillende hellingshoeken of is er schaduw door bijvoorbeeld een grote boom? Dan gebruiken we een parallelschakeling. In dit geval wordt er aan ieder zonnepaneel een power optimizer gekoppeld. Iedere zonnepaneel wordt aan de omvormer gekoppeld. Vervolgens zet de omvormer de opgewekte stroom om in bruikbare wisselstroom. Deze stroom kunt u vervolgens in huis gebruiken. Raakt één zonnepaneel defect, dan heeft dit geen invloed op de andere zonnepanelen. Ook het effect van schaduw blijft hierdoor optimaal. De panelen die niet in de schaduw liggen blijven namelijk optimaal presteren.

Voordelen zonnepanelen parallel geschakeld

 • Je profiteert van maximaal rendement per zonnepaneel.

 • Je hebt per zonnepaneel inzicht in de opbrengst. Een eventueel defect is eenvoudig te achterhalen.

Nadelen zonnepanelen parallelschakeling

 • Hogere investering.

Meer informatie over zonnepanelen

Bij elk type schakeling hoort een ander type omvormer. Ben je benieuwd welke het beste bij jouw situatie past? Een adviseur van de Saman Groep kan dit samen met jou bepalen. Wil jij meer informatie over zonnepanelen? Neem contact op voor een vrijblijvend adviesgesprek.

Duurzaam comfort, zo geregeld!

De energietransitie is één van de grootste maatschappelijke opgaven, maar wij begrijpen dat jouw wooncomfort net zo belangrijk is. Bij de Saman Groep combineren wij beide aspecten in ons aanbod en zijn ze ook op de lange termijn voordeliger. De slimme keuze dus! Een persoonlijke aanpak is voor ons de sleutel van een succesvolle samenwerking. Of het nu gaat om een warmtepomp, airco of zonnepanelen, het begint met het juiste advies. Geen situatie is hetzelfde en daarom bieden we persoonlijke begeleiding die aansluit bij jouw behoeften. Met onze A-merk producten en vakkundige installateurs is duurzaam comfort ook voor jou zo geregeld!

 • Al ruim 100 jaar ervaring

 • Al 60.000 klanten gingen jou voor

 • 24/7 support en storingsdienst

 • Altijd een vestiging bij jou in de buurt

Binnen twee werkdagen reactie!

Offerte of vrijblijvend advies aanvragen

Aanhef *

Voornaam *

Achternaam *

E-mailadres *

Telefoonnummer *

Postcode en huisnummer *

Over welke product(en) wil je meer informatie ontvangen? *