20 september 2023

Opbrengst zonnepanelen: zoveel leveren ze op!

Zonnepanelen brengen veel op. Naast jouw bijdrage aan het klimaat, leveren zonnepanelen ook jouw eigen groene stroom op. Dat zorgt voor een flinke besparing op de energierekening. De opbrengst van zonnepanelen is afhankelijk van het vermogen per zonnepaneel.

Het vermogen drukken we uit in wattpiek (Wp) en de opbrengst in kilowattuur (kWh).

Verwachte opbrengst zonnepanelen berekenen

In Zuidwest-Nederland hebben we veel zonuren. Daarom is het aantal kWh bijna gelijk aan het aantal Wp. Maar, hoeveel leveren zonnepanelen op? Zo bereken je de opbrengst van je zonnepanelen:

Wij gaan uit van een rendement van 90%. Met het grote aantal zonuren is dat een realistisch percentage.

Hebben jouw zonnepanelen totaal een vermogen van 3.000 Wp? Dan kun je rekenen op een opbrengst van zo'n 2.700 kWh (3000*0,90). Daarna vermenigvuldig je het aantal kWh met de actuele stroomprijs. Dat bedrag brengen jouw zonnepanelen jaarlijks op.

Opbrengst zonnepanelen zomer en lente

De opbrengst van zonnepanelen is niet het hele jaar gelijk. In de zomer en de lente wek je het merendeel van je jaaropbrengst op. Dat is natuurlijk niet zo verwonderlijk gezien het aantal zonuren in de lente en de zomer.

Veel mensen denken dat een hete zomerdag het beste is voor de opbrengst van zonnepanelen, maar dit is niet het geval. Bij temperaturen tot 25 graden werken zonnepanelen optimaal, daarboven neemt de efficiëntie af. Een mooie dag in de lente is dus beter voor de opbrengst van je zonnepanelen.

Opbrengst zonnepanelen winter en herfst

In de winter en de herfst schijnt de zon een stuk minder. Maar, het is niet alleen minder zonnig, er is ook minder licht. Dat is precies waarom de opbrengst van je zonnepanelen in de herfst en winter lager is. Hieronder zie je hoeveel de zonnepanelen in de herfst en winter nog opbrengen.

Verdeling opbrengst zonnepanelen over een jaar

Duurzaam comfort, zo geregeld!

De energietransitie is één van de grootste maatschappelijke opgaven, maar wij begrijpen dat jouw wooncomfort net zo belangrijk is. Bij de Saman Groep combineren wij beide aspecten in ons aanbod en zijn ze ook op de lange termijn voordeliger. De slimme keuze dus! Een persoonlijke aanpak is voor ons de sleutel van een succesvolle samenwerking. Of het nu gaat om een warmtepomp, airco of zonnepanelen, het begint met het juiste advies. Geen situatie is hetzelfde en daarom bieden we persoonlijke begeleiding die aansluit bij jouw behoeften. Met onze A-merk producten en vakkundige installateurs is duurzaam comfort ook voor jou zo geregeld!

  • Al ruim 100 jaar ervaring

  • Al 60.000 klanten gingen jou voor

  • 24/7 support en storingsdienst

  • Altijd een vestiging bij jou in de buurt

Binnen twee werkdagen reactie!

Offerte of vrijblijvend advies aanvragen

Aanhef *

Voornaam *

Achternaam *

E-mailadres *

Telefoonnummer *

Postcode en huisnummer *

Over welke product(en) wil je meer informatie ontvangen? *