4 juli 2023

Overbelasting van het stroomnet en jouw zonnepanelen

Steeds meer mensen hebben zonnepanelen en leveren stroom terug aan het net. De laatste tijd horen we dat omvormers tijdelijk uitschakelen en men opbrengst van de zonnepanelen mist, dit ligt echter niet aan jouw zonnepanelensysteem of omvormer. We vertellen je in dit artikel hoe dit komt en wat je kunt doen.

Wat is er aan de hand?

Er zijn steeds meer mensen met zonnepanelen. Dat is goed voor het milieu, maar belastend voor het stroomnet. Op een zonnige dag wordt er namelijk veel stroom teruggeleverd aan het stroomnet omdat men de stroom op dat moment niet allemaal zelf opmaakt. Het stroomnet kan slechts een maximale hoeveelheid stroom aan. Komt er teveel spanning op het stroomnet? Dan schakelt de omvormer zichzelf uit voor de veiligheid.

Is mijn omvormer wel veilig?

Jazeker! Iedere woning is aangesloten op het laagspanningsnet. De spanning op dat stroomnet is ongeveer 230 volt. Bij een te lage spanning zal een omvormer niet werken en bij een te hoge spanning kan jouw omvormer juist beschadigen. Om schade aan omvormers en andere apparaten te voorkomen, zorgen de fabrikanten dat jouw omvormer vanzelf uitschakelt wanneer er een te hoge spanning ontstaat.

Mis ik nu opbrengst van mijn zonnepanelen?

Ja, je mist hierdoor opbrengst van jouw zonnepanelen. Door een grote toename aan het aantal zonnepanelen kan het stroomnet niet altijd meer alle opgewekte zonne-energie kwijt. Hierdoor raakt het stroomnet overbelast en wordt de spanning te hoog, de omvormer schakelt zichzelf uit voor de veiligheid van jouw apparaten. Zo lang jouw omvormer uitgeschakeld is, wekt jouw zonnepaneleninstallatie ook geen stroom op.

Wat kan de Saman Groep hieraan doen?

Helaas, wij kunnen en mogen hier niks aan doen. De Saman Groep heeft alle omvormers ingesteld volgens de Nederlandse regels van het stroomnet en mag deze niet anders instellen. De omvormer volgt de regels zodat jouw omvormer en apparaten niet beschadigen. Na verloop van tijd zal de spanning van het stroomnet weer dalen en zal de omvormer zichzelf weer inschakelen. Dit gaat allemaal vanzelf, je hoeft hier niks voor te doen.

Wat kan de netbeheerder hieraan doen?

De netbeheerders zijn druk bezig om de spanningsproblemen op te lossen. Hier gaat een langere periode van tijd overheen, maar de netbeheerder heeft ook jouw melding nodig om gericht actie te ondernemen en in beeld te krijgen waar het stroomnet te weinig capaciteit heeft. Merk je dat jouw omvormer op een zonnige dag meerdere keren uitschakelt of een melding geeft van hoge netspanning? Neem dan contact met jouw netbeheerder op en maak een melding. In Zeeland en Zuid-Holland is de netbeheerder Stedin en in Brabant is dat Enexis.

Duurzaam comfort, zo geregeld!

De energietransitie is één van de grootste maatschappelijke opgaven, maar wij begrijpen dat jouw wooncomfort net zo belangrijk is. Bij de Saman Groep combineren wij beide aspecten in ons aanbod en zijn ze ook op de lange termijn voordeliger. De slimme keuze dus! Een persoonlijke aanpak is voor ons de sleutel van een succesvolle samenwerking. Of het nu gaat om een warmtepomp, airco of zonnepanelen, het begint met het juiste advies. Geen situatie is hetzelfde en daarom bieden we persoonlijke begeleiding die aansluit bij jouw behoeften. Met onze A-merk producten en vakkundige installateurs is duurzaam comfort ook voor jou zo geregeld!

  • Al ruim 100 jaar ervaring

  • Al 60.000 klanten gingen jou voor

  • 24/7 support en storingsdienst

  • Altijd een vestiging bij jou in de buurt