6 mei 2024

Moeten we gaan betalen voor het terugleveren van stroom?

Introductie heffing op zonnepanelen

De laatste tijd is er veel berichtgeving over zonnepanelen, jouw energiecontract en de salderingsregeling. Moeten we betalen voor terugleveren stroom? We begrijpen dat het lastig is om alle ontwikkelingen te volgen, daarom leggen wij op deze pagina uit wat er allemaal veranderd en waarom zonnepanelen nog steeds een goed idee zijn.

Heffing op zonnestroom

Energieleveranciers Eneco, Vattenfall en Essent gaan in navolging op energieleveranciers Vandebron en Budget Energie ook een heffing in rekening brengen voor klanten die zonnepanelen hebben. De motivatie is voor alle energiemaatschappijen hetzelfde; namelijk de kosten eerlijker verdelen onder hun klanten.

Aankondiging Eneco terugleverheffing

Klanten bij Eneco met een variabel energiecontract en zonnepanelen betalen vanaf aankomende zomer 11,5 eurocent terugleverkosten per kilowattuur teruggeleverde zonne-energie. Ook nieuwe vaste contracten krijgen die kosten. Met teruggeleverde zonne-energie wordt hier dus zelf opgewekte stroom bedoeld, die je niet direct gebruikt. Stroom die je dus opwekt én direct verbruikt valt hier dus buiten. Andere leveranciers die nog geen terugleverheffing hebben zullen de komende maanden vermoedelijk ook volgen met een terugleverheffing.

Rekenhulp

Bereken je besparing met zonnepanelen

Wil je kopen of huren?

Ken je je gemiddeld jaarlijks stroomverbruik?

Vul je gemiddeld jaarlijks stroomverbruik in

Hoeveel zonnepanelen wil je?

8

Geschatte opbrengst

3238kWh/jaar

Geschat resultaat

Investering

Huurprijs

maandelijks

0

Besparing

Opbrengst / maand

inclusief huurprijs

0

Terugverdientijd

Besparing / jaar

inclusief huurprijs

0

10% korting op alle zonnepanelen tijdens de Zin in Zon weken! Vraag jouw vrijblijvende adviesgesprek aan!

Verschillende vormen terugleverheffing

Niet alle leveranciers kiezen voor dezelfde methode, maar wel kiest bijna elke energiemaatschappij om jouw te laten betalen voor het terugleveren van stroom. Zo hebben Vandebron en Budget Energie een staffel en kiest Greenchoice voor een heffing via het vastrecht. Eneco komt hier nu dus bij met een heffing per teruggeleverde kilowattuur. We hebben deze methodieken vergeleken en onderaan de streep is de financiële impact overal grofweg gelijk. Dat is ook te verklaren omdat de overheid en ACM erop toezien dat alleen de echt gemaakte kosten worden doorbelast.

Waarom deze terugleverheffing?

Klanten met zonnepanelen zorgen voor meer onbalans op het energienet, doordat de momenten van opwek en verbruik niet aansluiten. Bijvoorbeeld op een zonnige dag in de zomer is er veel opwek van zonnepanelen op daken, maar relatief weinig mensen zijn thuis die stroom gebruiken. De leveranciers moeten deze onbalans oplossen en maken daarvoor flinke kosten. Deze kosten spreiden ze nu uit over alle klanten.

Geen extra kosten, maar juist anders verdelen

De energiemaatschappijen kiezen dus om deze kosten anders te gaan verdelen. Ze kiezen ervoor om bij de mensen die de onbalans veroorzaken ook de kosten in rekening te gaan brengen. In basis een logische en eerlijke maatregel, omdat de zonnepaneelbezitters ook juist degene zijn profiteren van de opwek. Als energiebedrijven deze kosten over al hun klanten uitsmeren "subsidiëren" mensen zonder zonnepanelen eigenlijk de mensen met zonnepanelen. Zij moeten dus betalen voor terugleveren, zónder dat zij terugleveren.

Onzekerheid salderingsregeling oorzaak

De energiebedrijven hebben lang gewacht met het nemen van deze maatregelen omdat ze niet populair zijn bij huishoudens met zonnepanelen (inmiddels meer dan 2 miljoen). Echter hebben ze weinig andere keuze, omdat de politiek weinig duidelijkheid geeft over het afbouwen van de salderingsregeling en de onbalans (kosten) steeds groter worden. Het doel van de afbouw van het salderen is namelijk gelijk aan de maatregelen die de leveranciers nu nemen, namelijk de onbalans verkleinen door een financiële prikkel te geven om opwek en verbruik meer met elkaar in lijn te brengen. Hoe meer opwek uit je zonnepanelen je direct verbruikt, hoe lager de heffing is. De energiemaatschappijen geven daarom ook aan: op het moment dat de salderingsregeling wordt afgebouwd, zal ook de terugleverheffing stoppen.

Impact heffing op jouw terugverdientijd minimaal

Een vraag die wij vaak krijgen: zijn zonnepanelen dan nog wel een goed idee? En het antwoord is volmondig ja! Door de heffing op zonnestroom zal de terugverdientijd van jouw zonnesysteem langer worden, alleen is deze impact niet zo groot als in de media wordt geschetst. Jouw terugverdientijd zal tussen de 6 en 12 maanden langer zijn, waardoor je jouw systeem nog steeds binnen 5-7 jaar hebt terugverdient. Zonnepanelen gaan ruim 25 jaar mee, waardoor je dus nog minimaal 18 jaar profiteert van jouw eigen gratis duurzame energie.

Jouw nieuwe terugverdientijd, een rekenvoorbeeld

Stel je koopt 8 zonnepanelen van het merk DMEGC van 445Wp en een jaarlijkse opbrengst van 3.238 kWh. Dit pakket schaf je aan vanaf € 3.860,-. Uitgaande van een gemiddelde stroomprijs van € 0,30 per kWh bespaar je € 972 per jaar. Met deze jaarlijkse besparing verdien je jouw panelen zonder heffing is dan +-4 jaar terug.

De verwachte heffing van de energiemaatschappij zal 20 euro per maand zijn, dit komt neer op 240 euro extra kosten per jaar. Jouw besparing is dan € 972 - € 240 = € 732 per jaar. Jouw terugverdientijd met heffing is dan +-5 jaar, slechts een verschil van één jaar dus.

Impact heffing veel kleiner dan geschetst

De terugleverheffing heeft dus zeker impact op de terugverdientijd en jouw energiebesparing. De terugverdientijd bij het kopen van zonnepanelen is echter slechts een jaar langer als er een heffing is, op een reeds super korte terugverdientijd is dit echt te verwaarlozen. Zonnepanelen gaan minimaal 25 jaar mee, op de lange termijn bespaar je dus nog steeds duizenden euro’s op jouw energieverbruik. Voor het huren van zonnepanelen blijft er ook een forse besparing over van gemiddeld een paar honderd euro per jaar (zonder investering).

Advies op maat over jouw terugverdientijd

Wil jij weten wat dit voor jou betekent en wat jouw besparing met zonnepanelen is? Onze adviseurs helpen je graag tijdens een vrijblijvend adviesgesprek bij jou aan huis! Tijdens dit gesprek worden alle vragen over jouw persoonlijke situatie beantwoord, zo weet jij hoeveel jij kunt besparen met zonnepanelen van de Saman Groep. Zo is duurzaam comfort zo geregeld!

Duurzaam comfort, zo geregeld!

De energietransitie is één van de grootste maatschappelijke opgaven, maar wij begrijpen dat jouw wooncomfort net zo belangrijk is. Bij de Saman Groep combineren wij beide aspecten in ons aanbod en zijn ze ook op de lange termijn voordeliger. De slimme keuze dus! Een persoonlijke aanpak is voor ons de sleutel van een succesvolle samenwerking. Of het nu gaat om een warmtepomp, airco of zonnepanelen, het begint met het juiste advies. Geen situatie is hetzelfde en daarom bieden we persoonlijke begeleiding die aansluit bij jouw behoeften. Met onze A-merk producten en vakkundige installateurs is duurzaam comfort ook voor jou zo geregeld!

  • Al ruim 100 jaar ervaring

  • Al 60.000 klanten gingen jou voor

  • 24/7 support en storingsdienst

  • Altijd een vestiging bij jou in de buurt

Binnen twee werkdagen reactie!

Offerte of vrijblijvend advies aanvragen

Aanhef *

Voornaam *

Achternaam *

E-mailadres *

Telefoonnummer *

Postcode en huisnummer *

Over welke product(en) wil je meer informatie ontvangen? *