6 september 2022

Dit kun je doen met één kWh stroom en één kWh gas

De stroom die je verbruikt wordt uitgedrukt in kilowattuur (kWh) en gas in kubieke meter (m³). Een gemiddeld huishouden verbruikt ieder jaar ongeveer 3.500 kWh stroom en 1.500 m³ gas. Maar, wat betekenen deze getallen nu eigenlijk? En wat kun je doen met één kWh stroom en één m³ gas? De Saman Groep legt het uit.

Wat kan ik doen met één kWh stroom?

Op de verpakking van ieder elektrisch apparaat staat vermeld hoeveel energie deze verbruikt. Meestal wordt dit aangegeven in Watt (W) of kilowatt (kW). Wanneer je een nieuw elektrisch apparaat koopt is het interessant om hiernaar te kijken. Hoe minder energie het apparaat verbruikt, hoe zuiniger, maar meestal ook hoe minder vermogen. Om duidelijk te maken wat je kunt doen met één kWh, geven we hieronder enkele voorbeelden:

 • Twee keer een kwartier stofzuigen met een stofzuiger van 2.000 Watt

 • Een magnetron 12 keer gebruiken om een maaltijd op te warmen

 • Een LED lamp van 10 Watt 100 uur laten branden

 • Vier avonden thuis tv kijken

 • Drie werkdagen een laptop gebruiken

 • Eén keer een was draaien in de wasmachine

 • 1,5 dag een zuinige koelkast en vriezer laten koelen

 • Eén keer de vaatwasser gebruiken.

Wat kost één kWh stroom?

Naast kosten voor de stroom, betaal je via jouw energieleverancier ook transportkosten, vastrechtkosten, belastingen, etc. In dit voorbeeld gaan we enkel uit van de kosten voor stroom zelf. Eén kWh stroom kost ongeveer € 0,22. Wanneer je een stroomverbruik van 3.500 kWh per jaar hebt, betaalt je dus jaarlijks € 770 euro aan elektriciteit. Een behoorlijk bedrag.

Zelf stroom opwekken met zonnepanelen

Met zonnepanelen kun je zelf duurzaam stroom opwekken door gebruik te maken van zonlicht. Wek je bijvoorbeeld 3.000 kWh op met 10 zonnepanelen van 320 Wattpiek? Dan hoef je nog maar 500 kWh stroom af te nemen van jouw energieleverancier en betaal jij jaarlijks nog maar € 110. Een verschil van € 660 per jaar. Kun je zelf jouw stroomverbruik helemaal dekken met zonnepanelen, dan hoef je helemaal geen kosten meer aan jouw stroom. De energie welke je niet gebruikt, lever je vervolgens terug aan het net. Dit heet salderen.

Rekenhulp

Bereken je besparing met zonnepanelen

Wil je kopen of huren?

Ken je je gemiddeld jaarlijks stroomverbruik?

Vul je gemiddeld jaarlijks stroomverbruik in

Hoeveel zonnepanelen wil je?

8

Geschatte opbrengst

3238kWh/jaar

Geschat resultaat

Investering

Huurprijs

maandelijks

0

Besparing

Opbrengst / maand

inclusief huurprijs

0

Terugverdientijd

Besparing / jaar

inclusief huurprijs

0

10% korting op alle zonnepanelen tijdens de Zin in Zon weken! Vraag jouw vrijblijvende adviesgesprek aan!

Wat kan ik doen met één m3 gas?

Naast kosten voor gas, betaal je via jouw energieleverancier ook onder andere energiebelasting, netbeheerkosten en vastrechtkosten. Voor dit voorbeeld gaan we alleen uit van de kosten voor gas. Met een gemiddelde gasprijs van € 0,75 per m³ is gas flink duurder dan stroom. Wanneer je jaarlijks 1.500 m³ aan gas verbruikt, kost dit je ieder jaar € 1.125. Voor gasverbruik is het veel lastiger om uit te rekenen wat jij precies kunt doen met één m³ gas. Op de verpakking van geen enkel apparaat staat het m³ gasverbruik per uur namelijk vermeld. Bovendien is het niet altijd helder waarvoor je precies gas verbruikt. Waar we wel iets mee kunnen is het gasverbruik voor warm water. Zo’n 75% van jouw gasverbruik wordt gebruik voor jouw centrale verwarming en circa 20% van jouw gasverbruik gaat op aan de verwarming van water om te douchen. Stel dat je jaarlijks 1.500 m³ gas verbruikt, betaalt je dus ieder jaar 300 m³, of € 225 om te douchen. Met één m³ gas kun je 250 liter verwarmen tot 40 graden. Dat komt neer op zo’n vier keer vijf minuten douchen.

Zelf gas besparen met een warmtepomp of zonneboiler

Gas is duurder dan stroom en met het oog op de klimaatdoelstellingen wordt gas de komende jaren ook steeds duurder. Daardoor loont het om minder tot geen gas te verbruiken. Dit kun je doen door bijvoorbeeld te isoleren en/of over te stappen van een cv-ketel naar een (hybride) warmtepomp. Een warmtepomp gebruikt gratis energie uit bijvoorbeeld lucht of water om jouw woning en tapwater duurzaam te verwarmen. Is overstappen op een warmtepomp nog een brug te ver? Kijk dan eens naar de mogelijkheden van een zonneboiler om een eerste stap naar minder gasverbruik te zetten. Deze installaties gebruiken duurzame energie om jouw tapwater te verwarmen en kunnen samenwerken met bestaande cv-installaties en zonnepanelen.

Duurzaam comfort, zo geregeld!

De energietransitie is één van de grootste maatschappelijke opgaven, maar wij begrijpen dat jouw wooncomfort net zo belangrijk is. Bij de Saman Groep combineren wij beide aspecten in ons aanbod en zijn ze ook op de lange termijn voordeliger. De slimme keuze dus! Een persoonlijke aanpak is voor ons de sleutel van een succesvolle samenwerking. Of het nu gaat om een warmtepomp, airco of zonnepanelen, het begint met het juiste advies. Geen situatie is hetzelfde en daarom bieden we persoonlijke begeleiding die aansluit bij jouw behoeften. Met onze A-merk producten en vakkundige installateurs is duurzaam comfort ook voor jou zo geregeld!

 • Al ruim 100 jaar ervaring

 • Al 60.000 klanten gingen jou voor

 • 24/7 support en storingsdienst

 • Altijd een vestiging bij jou in de buurt

Binnen twee werkdagen reactie!

Offerte of vrijblijvend advies aanvragen

Aanhef *

Voornaam *

Achternaam *

E-mailadres *

Telefoonnummer *

Postcode en huisnummer *

Over welke product(en) wil je meer informatie ontvangen? *