13 juli 2022

Wist je dat een airco een binnen- en buitenunit heeft?

De airco wint aan populariteit en dat is niet gek. Een airco zorgt voor koele ruimtes in de zomer, maar kan ook verwarmen in de winter en verbruikt daarbij geen gas. Bovendien zorgt een airco voor zuivere lucht. Maar, een split unit airco heeft altijd een binnen- en buitenunit. We vertellen je hoe het werkt en waar je op moet letten.

Zo werken de binnen- en de buitenunit van een airco

Om te kunnen vertellen over de binnen- en buitenunit is het goed om eerst te weten hoe een split unit airco eigenlijk werkt.

1. Warmte wordt omgezet in de binnenunit

In de binnenunit van de airco blaast een ventilator de warme binnenlucht door een warmtewisselaar. Door deze warmtewisselaar vloeit een koudemiddel. Het koudemiddel neemt de warmte van de lucht op en verdampt dit. Tot slot wordt de afgekoelde lucht teruggeblazen in de ruimte.

2. Compressor perst gas samen tot vloeibaar koudemiddel

Het gas geworden koudemiddel verplaatst zich via de leidingen van de binnenunit naar de buitenunit. Hier wordt het gas samengeperst door middel van een compressor. Dit zorgt ervoor dat de opgenomen warmte weer wordt omgezet in het vloeibare koudemiddel. De buitenunit van de airconditioner geeft vervolgens de warmte af aan de omgeving.

3. Het koudemiddel vloeit terug

Het koudemiddel vloeit terug naar de binnenunit. Hier begint het proces opnieuw.

Meerdere binnenunits bij één airco ook mogelijk

Eén van de voordelen van een split unit airco is dat je meerdere binnenunits kunt koppelen aan één buitenunit. Zo heb je dus maar één unit buiten, maar heb je wel de mogelijkheid om meerdere ruimtes te koelen of verwarmen. Het grootste voordeel is dat je buiten geen extra ruimte kwijt bent. Een ander voordeel hiervan is dat het voordeliger is wanneer je maar één buitenunit nodig hebt in plaats van meerdere.

Hier moet je op letten bij de binnenunit

Om optimaal gebruik te maken van jouw airconditioning moet je deze op de juiste locatie monteren. Maar, waar let je op bij het plaatsen van een binnenunit? Er zijn een aantal zaken belangrijk;

  • Zorg dat je niet direct onder de luchtstroom zit

Vele airco’s zijn uitgerust met bewegingsherkenning om er voor te zorgen dat ze niet direct in je nek blazen, maar je voorkomt dit het beste door de juiste positie uit te kiezen.

  • Plaats de unit niet te ver van de te bereiken ruimte

Hang je door bovenstaand punt jouw airco op de overloop in plaats van boven je bed? Slim! Zorg er dan wel voor dat de airco de afstand tot de gewenste ruimte nog gemakkelijk kan overbruggen.

  • Plaats de unit zo hoog mogelijk

Zoals misschien wel bekend, stijgt warmte op. Daarom is het verstandig om jouw airco zo hoog mogelijk op te hangen. De luchtstromen zitten elkaar zo niet in de weg en de kou zakt zo jouw slaapkamer in.

Hier moet je op letten bij de buitenunit

De buitenunit van een airco produceert geluid. Het geluid is minimaal, maar als je de buitenunit verkeerd plaatst, kun je er toch last van hebben. Om jouw comfort zo hoog mogelijk te maken, kies je voor de juiste plek van de buitenunit zodat je zo min mogelijk geluidsoverlast ervaart.

  • Plaats de buitenunit niet aan de gevel wanneer dit mogelijk is

Heb je een mogelijkheid om het buitendeel op een afdak te zetten of op de grond? Dat heeft de voorkeur boven montage aan de gevel. Aan de gevel kan het geluid van de unit doorklinken in je woning.

  • Denk aan je buren

Plaats het buitendeel ten minste drie meter uit de erfgrens en plaats de unit ook niet vlakbij het slaapkamerraam van je buren. Ze zullen je dankbaar zijn dat je er rekening mee houdt!

  • Zorg dat de buitenunit vrij is voor ventilatie

De buitenunit van de airco heeft lucht nodig om te ventileren en functioneren. Je kunt dus geen andere materialen of muren dicht voor het buitendeel plaatsen.

Een split unit airco bij jou thuis?

De Saman Groep plaatste al honderden airco’s en heeft uitsluitend gecertificeerde monteurs. Bovendien voorzien we je altijd eerst van een advies op maat. Onze adviseur zal je ook waarschuwen wanneer je de binnen- of buitenunit op een locatie wil zetten die niet optimaal is. Vraag direct jouw advies aan!

Duurzaam comfort, zo geregeld!

De energietransitie is één van de grootste maatschappelijke opgaven, maar wij begrijpen dat jouw wooncomfort net zo belangrijk is. Bij de Saman Groep combineren wij beide aspecten in ons aanbod en zijn ze ook op de lange termijn voordeliger. De slimme keuze dus! Een persoonlijke aanpak is voor ons de sleutel van een succesvolle samenwerking. Of het nu gaat om een warmtepomp, airco of zonnepanelen, het begint met het juiste advies. Geen situatie is hetzelfde en daarom bieden we persoonlijke begeleiding die aansluit bij jouw behoeften. Met onze A-merk producten en vakkundige installateurs is duurzaam comfort ook voor jou zo geregeld!

  • Al ruim 100 jaar ervaring

  • Al 60.000 klanten gingen jou voor

  • 24/7 support en storingsdienst

  • Altijd een vestiging bij jou in de buurt

Binnen twee werkdagen reactie!

Offerte of vrijblijvend advies aanvragen

Aanhef *

Voornaam *

Achternaam *

E-mailadres *

Telefoonnummer *

Postcode en huisnummer *

Over welke product(en) wil je meer informatie ontvangen? *