10 augustus 2023

Zonnepanelen recyclen? Zo zit dat!

Met zonnepanelen wek je jarenlang zelf duurzame stroom op. Maar, wat gebeurt er eigenlijk met zonnepanelen aan het einde van hun levensduur? Kunnen we bijvoorbeeld zonnepanelen recyclen? De Saman Groep geeft antwoord.

Levensduur van zonnepanelen is circa 25 jaar

Zonnepanelen kunnen jarenlang op jouw dak liggen om stroom op te leveren. Zoals alle installaties verouderen ze na verloop van tijd en brengen ze minder zonne-energie op. Dat noemen we degraderen. Hoe snel jouw zonnepanelen degraderen hangt af van het merk en type zonnepaneel. Gemiddeld varieert de degradatiesnelheid tussen de 0,5% en 2% per jaar. Door samen te werken met ’s werelds beste leveranciers, verzekerd de Saman Groep jou van zonnepanelen van de hoogste kwaliteit. Daardoor hebben onze zonnepanelen een levensduur van zo’n 25 jaar.

Tot 96% van zonnepanelen recyclen

Wanneer jouw zonnepanelen te oud zijn om voldoende zonne-energie op te wekken, is het tijd voor nieuwe panelen. De oude zonnepanelen kun je bij de meeste gemeenten inleveren in de milieustraat. Daarnaast zijn er verschillende recycling-initiatieven, specifiek voor zonnepanelen, zoals Stichting Zonne-Energie Recycling Nederland en PV Cycle. Zonnepanelen worden gerecycled door het zonnepaneel uit elkaar te halen. Daarna worden de verschillende materialen van het paneel gescheiden. Daardoor kan tot 96% van een zonnepaneel hergebruikt worden.

Waaruit bestaan zonnepanelen?

Dat zonnepanelen voor het grootste deel recyclebaar zijn, is natuurlijk fantastisch. Maar, wat kunnen we dan precies recyclen? 

Silicium

Jouw zonnepanelen bevatten silicium. Dit zit bijvoorbeeld ook in zand. Silicium is eenvoudig te recyclen. Vaak wordt het versmolten met nieuw silicium om nieuwe zonnepanelen van te maken.

Glas

Net zoals je glas naar de glasbak brengt, is het glas van zonnepanelen recyclebaar. Het glas van zonnepanelen wordt opnieuw versmolten voor bijvoorbeeld potten en glazen. 

Aluminium

In jouw zonnepanelen zit ook aluminium. Dit kan vaak 100% gerecycled worden, doordat het opnieuw omgesmolten kan worden. Daardoor kan het oneindig opnieuw gebruikt worden. 

Koperdraden

Tot slot bevatten de zonnepanelen koperdraden. Deze koperdraden krijgen na jouw zonnepanelen een nieuw leven als kabel of koperdraad voor andere apparaten.

Hoe zit het met het recyclen van de omvormer?

Heb je zonnepanelen, dan heb je ook een omvormer. Kan deze eigenlijk gerecycled worden? Ja! Net als andere elektrische apparaten worden omvormers ook gerecycled. Daarbij haalt de recyclingfabriek alle bruikbare onderdelen – zoals koperdraad – uit het apparaat. Ieder onderdeel wordt vervolgens gesorteerd per grondstof. Daardoor krijgt bijna alles aan uw omvormer een nieuw leven.

Hoe zit het met de kosten van het recyclen?

Wanneer wij zonnepanelen inkopen, wordt vanzelf een afvalbeheerbijdrage doorberekend. Uiteindelijk betaalt de eindgebruiker dit bedrag. Echter staat dit zelden tot nooit op een factuur vermeld. Ook op de factuur van de Saman Groep staat dit niet vermeld, maar dankzij deze bijdrage worden de onderdelen van alle zonnepanelen weer bijna volledig hergebruikt.

Conclusie

Naast dat zonnepanelen 25 jaar lang duurzame stroom opwekken, is de installatie zelf dus ook ontzettend duurzaam, doordat vrijwel alle materialen gerecycled kunnen worden. Kies je ook voor zonnepanelen? Vraag hieronder een vrijblijvende offerte aan of bestel direct in onze webshop.

Binnen twee werkdagen reactie!

Offerte of vrijblijvend advies aanvragen

Aanhef *

Voornaam *

Achternaam *

E-mailadres *

Telefoonnummer *

Postcode en huisnummer *

Kies je product(en) *

Offerte of vrijblijvend advies *