24 augustus 2023

Zonnepanelen recyclen? Zo zit dat!

Levensduur van zonnepanelen is circa 25 jaar

Zonnepanelen kunnen jarenlang op jouw dak liggen om stroom op te leveren. Zoals alle installaties verouderen ze na verloop van tijd en brengen ze minder zonne-energie op. Dat noemen we degraderen. Hoe snel jouw zonnepanelen degraderen hangt af van het merk en type zonnepaneel. Gemiddeld varieert de degradatiesnelheid tussen de 0,5% en 2% per jaar. Door samen te werken met ’s werelds beste leveranciers, verzekerd de Saman Groep jou van zonnepanelen van de hoogste kwaliteit. Daardoor hebben onze zonnepanelen een levensduur van zo’n 25 jaar.

Tot 96% van zonnepanelen recyclen

Wanneer jouw zonnepanelen te oud zijn om voldoende zonne-energie op te wekken, is het tijd voor nieuwe panelen. De oude zonnepanelen kun je bij de meeste gemeenten inleveren in de milieustraat. Daarnaast zijn er verschillende recycling-initiatieven, specifiek voor zonnepanelen, zoals Stichting Zonne-Energie Recycling Nederland en PV Cycle. Zonnepanelen worden gerecycled door het zonnepaneel uit elkaar te halen. Daarna worden de verschillende materialen van het paneel gescheiden. Daardoor kan tot 96% van een zonnepaneel hergebruikt worden.

Waaruit bestaan zonnepanelen?

Dat zonnepanelen voor het grootste deel recyclebaar zijn, is natuurlijk fantastisch. Maar, wat kunnen we dan precies recyclen? 

Silicium

Jouw zonnepanelen bevatten silicium. Dit zit bijvoorbeeld ook in zand. Silicium is eenvoudig te recyclen. Vaak wordt het versmolten met nieuw silicium om nieuwe zonnepanelen van te maken.

Glas

Net zoals je glas naar de glasbak brengt, is het glas van zonnepanelen recyclebaar. Het glas van zonnepanelen wordt opnieuw versmolten voor bijvoorbeeld potten en glazen. 

Aluminium

In jouw zonnepanelen zit ook aluminium. Dit kan vaak 100% gerecycled worden, doordat het opnieuw omgesmolten kan worden. Daardoor kan het oneindig opnieuw gebruikt worden. 

Koperdraden

Tot slot bevatten de zonnepanelen koperdraden. Deze koperdraden krijgen na jouw zonnepanelen een nieuw leven als kabel of koperdraad voor andere apparaten.

Hoe zit het met het recyclen van de omvormer?

Heb je zonnepanelen, dan heb je ook een omvormer. Kan deze eigenlijk gerecycled worden? Ja! Net als andere elektrische apparaten worden omvormers ook gerecycled. Daarbij haalt de recyclingfabriek alle bruikbare onderdelen – zoals koperdraad – uit het apparaat. Ieder onderdeel wordt vervolgens gesorteerd per grondstof. Daardoor krijgt bijna alles aan uw omvormer een nieuw leven.

Hoe zit het met de kosten van het recyclen?

Wanneer wij zonnepanelen inkopen, wordt vanzelf een afvalbeheerbijdrage doorberekend. Uiteindelijk betaalt de eindgebruiker dit bedrag. Echter staat dit zelden tot nooit op een factuur vermeld. Ook op de factuur van de Saman Groep staat dit niet vermeld, maar dankzij deze bijdrage worden de onderdelen van alle zonnepanelen weer bijna volledig hergebruikt.

Hoe zit het met de kosten van recyclen?

Hoe zit het met de kosten van het recyclen?Wanneer wij zonnepanelen inkopen, wordt vanzelf een afvalbeheerbijdrage doorberekend. Uiteindelijk betaalt de eindgebruiker dit bedrag. Echter staat dit zelden tot nooit op een factuur vermeld. Ook op de factuur van de Saman Groep staat dit niet vermeld, maar dankzij deze bijdrage worden de onderdelen van alle zonnepanelen weer bijna volledig hergebruikt.

Conclusie

Naast dat zonnepanelen 25 jaar lang duurzame stroom opwekken, is de installatie zelf dus ook ontzettend duurzaam, doordat vrijwel alle materialen gerecycled kunnen worden. Ben je ook zonnepanelen aan het overwegen? Vraag dan een vrijblijvend adviesgesprek aan en onze adviseur komt bij jou langs!

Duurzaam comfort, zo geregeld!

De energietransitie is één van de grootste maatschappelijke opgaven, maar wij begrijpen dat jouw wooncomfort net zo belangrijk is. Bij de Saman Groep combineren wij beide aspecten in ons aanbod en zijn ze ook op de lange termijn voordeliger. De slimme keuze dus! Een persoonlijke aanpak is voor ons de sleutel van een succesvolle samenwerking. Of het nu gaat om een warmtepomp, airco of zonnepanelen, het begint met het juiste advies. Geen situatie is hetzelfde en daarom bieden we persoonlijke begeleiding die aansluit bij jouw behoeften. Met onze A-merk producten en vakkundige installateurs is duurzaam comfort ook voor jou zo geregeld!

  • Al ruim 100 jaar ervaring

  • Al 60.000 klanten gingen jou voor

  • 24/7 support en storingsdienst

  • Altijd een vestiging bij jou in de buurt

Binnen twee werkdagen reactie!

Offerte of vrijblijvend advies aanvragen

Aanhef *

Voornaam *

Achternaam *

E-mailadres *

Telefoonnummer *

Postcode en huisnummer *

Over welke product(en) wil je meer informatie ontvangen? *