20 juli 2023

Zonnepanelen op jouw bedrijf? 5 tips voor ondernemers!

In 2030 moet de CO₂-uitstoot in Nederland met 50% gereduceerd zijn. Veel ondernemers kiezen ervoor om zakelijk te investeren in zonnepanelen. Logisch, want dat is duurzaam, maatschappelijk verantwoord en verlaagt de energiekosten aanzienlijk. Bovendien kun je als ondernemer vaak profiteren van fiscale regelingen en subsidies, waardoor de zakelijke aanschaf van zonnepanelen extra aantrekkelijk is. Kies je ook voor zonnepanelen op uw bedrijf? De Saman Groep geeft ondernemers vijf tips om de slimste keuze te maken.

Tip 1: bedenk hoeveel je wil besparen, wat jouw energieverbruik is en bepaal je budget.

Denk voordat je opzoek gaat naar een installateur eerst na over hoeveel je wilt besparen, hoe hoog jouw energieverbruik is en wat jouw budget is. Wil je met zonnepanelen volledig kunnen voorzien in jouw stroombehoefte? Het is belangrijk om hierbij ook na te denken over de nabije toekomst. Stijgt jouw stroomverbruik door bijvoorbeeld uitbreiding of wil je over een aantal jaar ook laadpalen of een warmtepomp plaatsen? In dat geval is het wellicht verstandig om hierop voor te sorteren door voorafgaand al meer vermogen te laten installeren of de mogelijkheid te hebben om later extra zonnepanelen te plaatsen. Bovendien mag je als kleinverbruiker de stroom die je zelf opwekt tot jouw eigen jaarverbruik nog tot en met 2022 salderen. Besluit tot slot ook wat voor je het meest belangrijk is; een korte terugverdientijd, hoge opbrengst per m², garantie of optimaal rendement gedurende 25 jaar. Dit bepaalt namelijk mede de keuze voor een bepaald merk en type installatie.

Tip 2: bepaal waar de zonnepanelen op jouw bedrijf moeten komen

Zonnepanelen kunnen op verschillende plaatsen worden geïnstalleerd. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het dak van jouw bedrijfspand, op een overdekte parkeergarage of op een maatwerkframe in een veld. Houd er echter wel rekening mee dat je in sommige situaties een vergunning nodig heeft om zonnepanelen te plaatsen, bijvoorbeeld bij monumenten en beschermde stads- of dorpsgezichten. Besloten waar de zonnepanelen moeten komen? Laat vervolgens een offerte en legplan maken door een erkend installateur. Daardoor krijg je onder andere inzicht in hoeveel kWh er opgewekt kan worden met zonnepanelen en hoeveel rendement je kunt maken. Zo weet je precies waar je aan toe bent.

Tip 3: maak gebruik vaan subsidie of fiscale regeling voor zonnepanelen zakelijk

Een van de grootste voordelen van zakelijk investeren in zonnepanelen, is dat je nu nog gebruik kunt maken van een subsidie of fiscale regeling. Onder voorwaarden kun je namelijk profiteren van de subsidie Stimulering Duurzame Energieproductie (Zon SDE++) of Energie Investerings Aftrek (EIA).

Financiele voordelen zonnepanelen kleinzakelijk

Kies voor zonnepanelen op je bedrijfspand en profiteer nu nog van de subsidies en fiscale voordelen! We leggen graag uit aan welke voorwaarden je moet voldoen om hiervoor in aanmerking te komen.

Tip 4: kies voor een gecertificeerde zonnepanelen installateur

Niet iedere zonnepaneleninstallateur komt op locatie de situatie bekijken en jouw wensen bespreken. Kies altijd voor een installateur die dit wel doet, zodat je een betrouwbaar en compleet totaalbeeld krijgt van de installatie en de kosten. Bovendien kent een ervaren en erkend installateur de bijzondere aandachtspunten van een (groot)zakelijke zonnepaneleninstallatie. Vraag daarnaast ook naar garanties op de volledige installatie, zodat je achteraf niet voor onverwachte verassingen komt te staan. Wanneer je een besluit maakt voor een installateur, onderzoek dan onder ander de volgende punten:

  • Is de installateur in het bezit van een InstallQ certificaat?

  • Geeft de installateur helder en deskundig advies en uitleg over de mogelijkheden, de gemiddelde onderhoudskosten en levensduur van de installatie?

  • Is de offerte helder en volledig? Zijn de prijs inclusief BTW, installatiekosten en materiaalkosten helder beschreven?

  • Is helder waarom deze zonnepanelen en omvormer wordt geadviseerd?

  • Hoe is de service geregeld wanneer de installatie onverhoopt niet naar behoren werkt?

Tip 5: meld de zonnepanelen aan bij energieleveren.nl en jouw opstalverzekering

Besloten om zakelijk zonnepanelen aan te schaffen? Vergeet deze dan niet voor de installatie aan te melden bij www.energieleveren.nl, zodat de netbeheerder weet hoeveel stroom er eventueel teruggeleverd wordt op het net. Bovendien zorgt de netbeheerder hiermee voor een juiste verrekening van de teruglevering op de jaarafrekening van jouw energieleverancier. De netbeheerder heeft een wettelijke publieke taak en gebruikt jouw gegevens niet voor commerciële doeleinden. Ze blijven dus strikt vertrouwelijk. Verder is het belangrijk dat je de zonnepanelen meldt bij jouw zakelijke opstalverzekering, zodat deze goed meeverzekerd zijn. En zijn de zonnepanelen geplaatst? Dan kan je tot slot jouw maandbedrag bij jouw energieleverancier laten verlagen. Je wekt vanaf dat moment immers zelf stroom op die je niet hoeft af te nemen bij jouw energieleverancier.

Saman Groep: specialist in zakelijke zonnepanelen

Ook jij hebt een belangrijke rol in de energietransitie. Met zonnepanelen kan jouw bedrijf groeien (profit), draagt je maatschappelijk bij aan de samenleving (people) en werk je mee aan een duurzaam milieu (planet). De Saman Groep is dé toonaangevende partij in Zuidwest-Nederland voor het verduurzamen van woningen en bedrijfspanden. Wij willen – als totaalinstallateur – duurzaam en comfortabel wonen, leven en werken bereikbaar maken door samen te werken en te kijken naar de juiste oplossingen en toepassingen. Of het nu gaat over zonnepanelen, warmtepompen, laadpalen of andere installatie- of constructie werkzaamheden. Van zzp’ers tot grootverbruikers. Energie besparen en daarmee de energiekosten reduceren, is voor iedereen interessant. Dankzij onze jarenlange ervaring leveren wij altijd een installatie dat het beste past bij jouw specifieke situatie.

Benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw bedrijf? Door de sterk wisselende energieverbruiken en grote diversiteit in juridische bedrijfsvormen, is geen enkele situatie vergelijkbaar. De adviseurs van de Saman Groep zijn op de hoogte van alle regelgeving en mogelijkheden. Wij komen graag langs voor een vrijblijvend adviesgesprek.

Duurzaam comfort, zo geregeld!

De energietransitie is één van de grootste maatschappelijke opgaven, maar wij begrijpen dat jouw wooncomfort net zo belangrijk is. Bij de Saman Groep combineren wij beide aspecten in ons aanbod en zijn ze ook op de lange termijn voordeliger. De slimme keuze dus! Een persoonlijke aanpak is voor ons de sleutel van een succesvolle samenwerking. Of het nu gaat om een warmtepomp, airco of zonnepanelen, het begint met het juiste advies. Geen situatie is hetzelfde en daarom bieden we persoonlijke begeleiding die aansluit bij jouw behoeften. Met onze A-merk producten en vakkundige installateurs is duurzaam comfort ook voor jou zo geregeld!

  • Al ruim 100 jaar ervaring

  • Al 60.000 klanten gingen jou voor

  • 24/7 support en storingsdienst

  • Altijd een vestiging bij jou in de buurt

Binnen twee werkdagen reactie!

Offerte of advies aanvragen

Bedrijfsnaam *

Aanhef *

Voornaam *

Achternaam *

E-mailadres *

Telefoonnummer *

Postcode en huisnummer *

Kies je product(en) *

Bericht