24 oktober 2023

Daarom reinig je jouw zonnepanelen!

Zonnepanelen reinigen is verstandig

Jouw  zonnepanelen liggen in weer en wind op je dak en krijgen allerlei weersomstandigheden te verduren. Uiteraard zijn zonnepanelen hiervoor gemaakt. Ze zijn immers uitgebreid getest en ijzersterk. En hoewel regen veel vuil van de zonnepanelen ‘wast’, blijft bijvoorbeeld vogelpoep zitten.

Rendement van jouw zonnepanelen

Als je de zonnepanelen niet reinigt verlies je gemiddeld 5% van je opbrengst. Eigenlijk is dat helemaal niet zo gek. Op onderstaande foto zie je hoe zonnepanelen eruit zien als er één jaar geen reiniging heeft plaatsgevonden. De laag vervuiling die zich over het paneel heeft gevormd houdt het optimaal opnemen van zonlicht tegen. De mate van vervuiling is ook afhankelijk van jouw woonomgeving. Woon je vlakbij een haven of in een bosrijk gebied, dan zal de vervuiling erger zijn dan in een gemiddelde woonwijk.

Defecten aan jouw zonnepanelen

In uitzonderlijke gevallen kan vervuiling zelfs voor defecten zorgen. Bijvoorbeeld in een bosrijke omgeving. Wanneer vuil te lang op de zonnepanelen blijft liggen kan dit na verloop van tijd inbranden. Dit kan ervoor zorgen dat je paneel defect raakt. Dit kun je voorkomen door jouw zonnepanelen periodiek te (laten) reinigen.

Zonnepanelen zelf reinigen

Er zijn diverse punten belangrijk wanneer je jouw zonnepanelen zelf wil reinigen. De veiligste optie is om het uit te laten voeren, bijvoorbeeld door de Saman Groep of een andere partij. Wil je het toch zelf doen, houd dan rekening met de volgende punten;

  1. Controleer of je op een veilige manier bij jouw zonnepanelen kunt komen. Is dit niet het geval? Geef de reiniging dan uithanden en loop geen onnodig risico.

  2. Reinig jouw zonnepanelen uitsluitend met osmosewater en gebruik geen schoonmaakmiddelen. Zo laat je geen sporen van kalk en mineralen achter op jouw zonnepanelen.

  3. Reinig jouw zonnepanelen uitsluitend met een zachte doek of veger. Zo maak je geen krassen of beschadigingen in de toplaag van de zonnepanelen.

Zonnepanelen in de sneeuw

Liggen de zonnepanelen onder een laagje sneeuw? In principe hoef je jouw zonnepanelen niet sneeuwvrij te maken. Het is het beste om te wachten tot de zon gaat schijnen, dan verdwijnt de sneeuw vanzelf. Bovendien kunnen de zonnepanelen het gewicht van de sneeuw aan. De zonnepanelen zijn namelijk uitgebreid getest onder allerlei weersomstandigheden, zoals sneeuw maar bijvoorbeeld ook hagel.

Een professionele reiniging

Zie je het niet zitten om zelf het dak op te gaan? Sluit dan bij de Saman Groep een onderhoudscontract af om jouw zonnepanelen periodiek te laten reinigen. De reiniging vindt dan jaarlijks plaats en je hoeft je geen zorgen te maken. Wel zo prettig. Meer weten of direct online het onderhoudscontract afsluiten? Klik op onderstaande button!

Duurzaam comfort, zo geregeld!

De energietransitie is één van de grootste maatschappelijke opgaven, maar wij begrijpen dat jouw wooncomfort net zo belangrijk is. Bij de Saman Groep combineren wij beide aspecten in ons aanbod en zijn ze ook op de lange termijn voordeliger. De slimme keuze dus! Een persoonlijke aanpak is voor ons de sleutel van een succesvolle samenwerking. Of het nu gaat om een warmtepomp, airco of zonnepanelen, het begint met het juiste advies. Geen situatie is hetzelfde en daarom bieden we persoonlijke begeleiding die aansluit bij jouw behoeften. Met onze A-merk producten en vakkundige installateurs is duurzaam comfort ook voor jou zo geregeld!

  • Al ruim 100 jaar ervaring

  • Al 60.000 klanten gingen jou voor

  • 24/7 support en storingsdienst

  • Altijd een vestiging bij jou in de buurt