4 december 2023
Met een volledig elektrische of hybride warmtepomp kun je efficiënt elektrisch verwarmen. Een warmtepomp gebruikt energie uit de buitenlucht of aardwarmte en zet dit om in energie om je huis te verwarmen. Er zijn verschillende soorten warmtepompen:
Volledig elektrische warmtepomp - Helemaal van het gas af
Hybride warmtepomp met een nieuwe cv-ketel - Tot 70% gasbesparing, een-op-een vervanging van je cv-ketel
Hybride warmtepomp met jouw bestaande cv-ketel - Tot 70% gasbesparing, werkt samen met je bestaande cv-ketel.
Comfort; een warmtepomp werkt het meest optimaal met vloerverwarming. Als je met vloerverwarming verwarmt, zet je de temperatuur 's-nachts niet naar beneden. Daarom is het al comfortabel als je in de ochtend beneden komt.
Verwarming en tapwater; de warmtepomp zorgt voor de verwarming van je woning. Bij een hybride warmtepomp zorgt het cv-deel voor je tapwater. Heb je een volledig elektrische warmtepomp? Dan zit je warme water in de boiler opgeslagen.
Buitendeel; een warmtepomp heeft een binnen- en een buitendeel. Een cv-ketel heeft alleen een binnendeel. Er komt dus een deel bij buiten. Je plaatst dit doorgaans op de grond of op een platdak. Aan de gevel bevestigen is ook mogelijk, houd dan wel rekening met het geluid. Het buitendeel kan niet geplaatst worden aan een schuin dak of op een dakkapel, vraag jouw situatie na bij één van onze adviseurs.
Meterkast; je meterkast moet vaak een drie-fase aansluiting hebben om een warmtepomp aan te sluiten.
Verwarming; een volledig elektrische warmtepomp werkt alleen met vloerverwarming of radiatoren op lage temperatuur. Een hybride warmtepomp werkt met vloerverwarming en/of radiatoren op hoge of lage temperatuur.
All-electric warmtepompen heb je als lucht-water of water-water variant. Hybride warmtepompen zijn er alleen als lucht-water variant. Wat dit betekent leggen we je uit:
Een lucht-water warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht en draagt dit over naar een watergedragen afgiftesysteem. Dit zijn radiatoren of vloerverwarming.
Lucht-water warmtepompen zijn goedkoper dan de water-water variant. Er hoeven namelijk geen dure grondboringen gedaan worden. Het rendement van deze variant ligt iets lager, omdat de temperatuur van de buitenlucht constant varieert. Dit type warmtepomp is het meest gekozen en best toepasbaar.
1. De warmtebron wordt over een warmtewisselaar (verdamper) geleid. Het in de verdamper aanwezige vloeibare koudemiddel neemt de warmte van de warmtebron op en verdampt.
2. De damp wordt door een compressor aangezogen en samengeperst, waardoor de druk en de temperatuur ervan oplopen.
3. In een tweede warmtewisselaar (condensor) condenseert de damp weer tot vloeistof. In deze fase levert de warmtepomp energie aan het water voor ruimte- of tapwaterverwarming.
4. Daarna wordt met een expansieventiel de druk van het koudemiddel weer verlaagd en begint de kringloop van vooraf aan.
Een water-water warmtepomp haalt warmte uit de bodem om je woning en het water om bijvoorbeeld te douchen te verwarmen. Om dit te realiseren worden er buizen in de grond geboord met een diepte variërend van 25 tot 150 meter. Aangezien de temperatuur van het grondwater op deze diepte altijd constant is, behaal je met een water-water warmtepomp het hoogste rendement. Een water-water warmtepomp is door de boorwerkzaamheden eigenlijk alleen mogelijk in nieuwbouw woningen.
Door het gebruik van aardgas komt er CO2 in de atmosfeer. Dat is slecht voor het milieu. Ook wordt gas steeds duurder. Afhankelijk van de situatie, is er met een warmtepomp nauwelijks tot zelfs helemaal geen gas meer nodig.
Combineer je een warmtepomp met zonnepanelen, dan is jouw hele energievoorziening duurzaam en zelfvoorzienend. Zo bespaar je optimaal op jouw energiekosten!
Iedere gemeente heeft een eigen visie op het milieu en hun invulling om daar positief aan bij te dragen. Vraag de visie van jouw gemeente op. Zo zie je vanzelf of jouw wijk in de toekomst helemaal van het gas af gaat of niet.
Wij krijgen vaak de vraag of warmtepompen op korte termijn goedkoper gaan worden. Dat durven wij ook niet te zeggen. Ook weten wij nu nog niet of de overheid met extra maatregelen komt of niet. Een warmtepomp gaat ongeveer 15 jaar mee en is een investering voor de lange termijn.
Een warmtepomp kan de woning ook koelen, als daar bij de aanleg rekening mee wordt gehouden. Hiermee verhoogt ook in de zomer het wooncomfort. Afhankelijk van het type, wordt er actief of passief gekoeld.
Bij actief koelen wordt er warmte uit de binnenlucht gehaald en vervolgens afgegeven aan de buitenlucht. Bij passief koelen wordt er kou uit de bodem of water gehaald om de woning te koelen. Actief koelen zorgt voor een hoger energie verbruik terwijl passief koelen vrijwel gratis is.
De energietransitie is één van de grootste maatschappelijke opgaven, maar wij begrijpen dat jouw wooncomfort net zo belangrijk is. Bij de Saman Groep combineren wij beide aspecten in ons aanbod en zijn ze ook op de lange termijn voordeliger. De slimme keuze dus! Een persoonlijke aanpak is voor ons de sleutel van een succesvolle samenwerking. Of het nu gaat om een warmtepomp, airco of zonnepanelen, het begint met het juiste advies. Geen situatie is hetzelfde en daarom bieden we persoonlijke begeleiding die aansluit bij jouw behoeften. Met onze A-merk producten en vakkundige installateurs is duurzaam comfort ook voor jou zo geregeld!
Al ruim 100 jaar ervaring
Al 60.000 klanten gingen jou voor
24/7 support en storingsdienst
Altijd een vestiging bij jou in de buurt
Aanhef *
Voornaam *
Achternaam *
E-mailadres *
Telefoonnummer *
Postcode en huisnummer *
Over welke product(en) wil je meer informatie ontvangen? *