3 juni 2022

Geluid omvormer zonnepanelen

De omvormer van je zonnepanelen zet de opgewekte zonnestroom om in energie die je in huis kunt gebruiken. Maar, houdt er wel rekening mee dat bepaalde omvormers geluid maken. De Saman Groep legt het je uit.

Waarom maakt een zonnepanelen omvormer geluid?

Zodra er daglicht op jouw zonnepanelen valt, gaat de zonnepaneleninstallatie werken. De omvormer start op en de zonnepanelen wekken stroom op. Wanneer je een traditionele string-omvormer hebt, zoals een Solis omvormer, hangt deze in huis. We krijgen vaak de vraag: maakt een omvormer geluid?

Omvormer tikkend geluid

Een string-omvormer maakt een tikkend geluid bij het opstarten. Het tikken komt doordat de omvormer tijdens het opstarten checkt of er voldoende spanning aanwezig is om op te starten.

Houdt het tikkende geluid erg lang aan? Dan kan het zijn dat jouw omvormer verkeerd is ingesteld. De omvormer probeert dan op te starten met te weinig spanning en moet gecorrigeerd worden. Deze aanpassing is over het algemeen eenvoudig uit te voeren door een van onze installateurs.

Omvormer zoemend geluid

Naast tikken, kan een zonnepanelen omvormer ook een licht zoemend geluid maken. Dit geluid wordt veroorzaakt door de ventilator in bepaalde omvormers. Deze ventilator heeft echter wel een belangrijk doel. Hierdoor wordt de omvormer namelijk goed gekoeld. Op deze manier kan deze optimaal presteren.

Bij de nieuwste generatie omvormers zien we dat de ventilator pas aan gaat op piekmomenten. Daardoor hoor je het lichte gezoem alleen op bijvoorbeeld een zomerse middag wanneer de meeste stroom wordt opgewekt door de zonnepanelen.

Omvormer brommend geluid

Tot slot kan een zonnepanelen omvormer een brommend geluid maken. Dit geluid ontstaat wanneer het omvormproces van gelijkspanning (zonnestroom) naar wisselspanning (stroom die je in huis kunt gebruiken) onder een bepaalde frequentie gebeurd. Daardoor gaan delen van de omvormer trillen. Dit noem je ook wel resoneren.

Van dit brommende geluid heb je vooral last wanneer de omvormer direct op de muur is gemonteerd. Hierdoor gaat de muur meetrillen. Het brommende geluid kunnen we eenvoudig voorkomen en verhelpen door bijvoorbeeld trillingsdempers te monteren. Daardoor hangt de omvormer los van de muur.

Hoeveel geluid maakt een omvormer van zonnepanelen?

De meeste zonnepanelen omvormers maken tussen de 25 en 40 decibel geluid. Maar, hoeveel is dat? Ter vergelijking hebben we hieronder een aantal voorbeelden gezet:

  • 25 dB stille kamer

  • 30 dB fluisteren

  • 40 dB rustige woonkamer

  • 50 dB vaatwasser

Een omvormer is dus erg stil. Zeker wanneer deze op een plek hangt waar je niet dagelijks bent.

Waar kun je een omvormer het beste plaatsen tegen geluidsoverlast?

Een string-omvormer kun je op veel plekken in huis hangen. Het is daarbij in ieder geval belangrijk dat deze niet al te stoffig kan worden en zijn warmte goed kwijt kan. Een krappe meterkast is daarom geen goede plek. Een garage of een zolder bijvoorbeeld wel.

Om zo min mogelijk energie te verliezen, is het belangrijk om de kabels zo kort mogelijk te houden. Kies daarom een plek dicht bij de zonnepanelen. Hoewel de omvormer heel erg weinig geluid maakt, kun je deze soms wel horen. De meeste mensen kiezen om deze reden een ruimte die zij niet elke dag gebruiken.

Het is ook belangrijk om te letten op de achterwand. Hout of een dunne gipsplaat kunnen bijvoorbeeld makkelijk mee meetrillen, waardoor het geluid van de omvormer op zolder zelfs te horen is in de slaapkamer daaronder.

Zijn zonnepanelen micro-omvormers de oplossing tegen geluid?

Tegenwoordig zijn er naast traditionele string-omvormers, ook micro-omvormers te verkrijgen. De Saman Groep gebruikt Enphase micro-omvormers voor deze oplossing. Maar, hoe zit het met het geluid bij micro-omvormers?

Bij deze oplossing heb je niet te maken met één omvormer voor je totale zonnepaneleninstallatie, maar krijgt elk zonnepaneel zijn eigen micro-omvormer. Het grootste voordeel daarvan is dat de zonnepanelen onafhankelijk van elkaar werken. Daardoor zorgen ze onder alle omstandigheden voor de hoogste opbrengst.

Maar, ook het ontbreken van geluid is een groot voordeel. Omdat de micro-omvormer direct onder elk zonnepaneel op het dak wordt gemonteerd en niet in huis, heb je binnen geen last meer van geluid door de omvormer.

Zonnepanelen van de Saman Groep

Jaarlijks installeert de Saman Groep meer dan 100.000 zonnepanelen. Een echte zonnepanelen installateur dus. Bovendien hebben we al ruim 15 jaar ervaring in zonne-energie. Hierdoor ben je verzekerd van een ervaren installateur.

Wij kopen onze materialen grootschalig in. Daarmee garanderen we de beste prijs-kwaliteitsverhouding en scheppen we voor jou de beste voorwaarden. Mogen wij binnenkort ook bij jou zonnepanelen installeren?

Duurzaam comfort, zo geregeld!

De energietransitie is één van de grootste maatschappelijke opgaven, maar wij begrijpen dat jouw wooncomfort net zo belangrijk is. Bij de Saman Groep combineren wij beide aspecten in ons aanbod en zijn ze ook op de lange termijn voordeliger. De slimme keuze dus! Een persoonlijke aanpak is voor ons de sleutel van een succesvolle samenwerking. Of het nu gaat om een warmtepomp, airco of zonnepanelen, het begint met het juiste advies. Geen situatie is hetzelfde en daarom bieden we persoonlijke begeleiding die aansluit bij jouw behoeften. Met onze A-merk producten en vakkundige installateurs is duurzaam comfort ook voor jou zo geregeld!

  • Al ruim 100 jaar ervaring

  • Al 60.000 klanten gingen jou voor

  • 24/7 support en storingsdienst

  • Altijd een vestiging bij jou in de buurt

Binnen twee werkdagen reactie!

Offerte of vrijblijvend advies aanvragen

Aanhef *

Voornaam *

Achternaam *

E-mailadres *

Telefoonnummer *

Postcode en huisnummer *

Over welke product(en) wil je meer informatie ontvangen? *