Wat is een zonneboiler?

Een zonneboiler gebruikt zonlicht om water te verwarmen via zonnecollectoren op uw dak. Een zonneboiler is hierdoor een duurzame oplossing op uw tapwater te verwarmen en woning bij te verwarmen.

> Lees meer over de werking van een zonneboiler

Wat kost een zonneboiler?

Overweegt u om een zonneboiler aan te schaffen, dan bent u uiteraard benieuwd naar de kosten. Echter kunnen we daar geen eenduidig antwoord op geven. De gewenste watercapaciteit en het aantal zonnecollectoren dat nodig is om het water te verwarmen, bepalen voor een groot deel de kosten van de zonneboiler. Ook andere factoren, zoals het type zonneboiler, benodigd aansluitmateriaal en eventuele aanpassingen aan een woning, kunnen de totale kosten verder beïnvloeden. De investering in een zonneboiler bij de Saman Groep kost circa tussen de € 2.000 en € 6.500, afhankelijk van het type installatie.

Hoeveel bespaart een zonneboiler?

De gemiddelde levensduur van een zonneboilerinstallatie ligt rond de 25 jaar. Gemiddeld genomen ligt de terugverdientijd van een zonneboilerinstallatie tussen de 10 en 15 jaar. Daarna levert de zonneboiler u geld op. Door de steeds verder stijgende kosten voor gas, wordt de aanschaf van een zonneboiler steeds interessanter. Een standaard zonneboiler bespaart maximaal 60% van het energieverbruik voor warm tapwater. Zo bespaart u dus 60% van de energiekosten die anders nodig zijn om het water te verwarmen. Een gemiddeld huishouden bespaart op deze manier jaarlijks ongeveer 200 m³ aardgas, of € 150. Vervangt de zonneboiler geen gasketel, maar een elektrische boiler, dan is de gemiddelde besparing groter. In dat geval bespaart u zo’n 800 kWh, of ruim € 200 per jaar.

Ontzettend duurzaam

Wellicht denkt u nu; interessant verhaal, maar voor de productie van een zonneboiler zijn toch ook fossiele brandstoffen nodig? Dat klopt. Toch weegt het verbruik tijdens de productie niet op tegen de energiebesparing uit fossiele brandstoffen die een zonneboiler oplevert. In één jaar tijd produceert een gemiddelde zonneboiler namelijk net zoveel energie als er nodig is om één boiler te maken. Tijdens de rest van de levensduur van de installatie is iedere m³ aan gasbesparing winst voor het milieu. Een zonneboiler levert een interessant rendement op en is ontzettend duurzaam. 

Subsidie op zonneboilers

De investering is nu nog extra aantrekkelijk. U ontvangt namelijk onder voorwaarden een interessante subsidie (ISDE) van tussen de € 500 en € 2.300 op de zonneboiler. Met deze subsidie stimuleert de overheid dat Nederlandse woningen en bedrijven minder door gas worden verwarmd, maar meer door duurzame warmte. Hierdoor kan energie worden bespaard en de CO2-uitstoot worden teruggedrongen. Zo stimuleert de overheid het gebruik van duurzame energie en bespaart u op uw energierekening.

Meer informatie

Al sinds 2004 geeft de Saman Groep energie met producten waarmee de samenleving over kan gaan op duurzame energie. Wilt u meer informatie over een zonneboiler of een offerte? Neem dan contact met ons op.

Vrijblijvende offerte aanvragen

Binnen twee werkdagen nemen wij vervolgens contact met u op voor het maken van een afspraak om te bellen, videobellen of bij u thuis langs te komen voor een persoonlijk adviesgesprek.

  • Onzichtbare velden

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.