Waar bestaat de energieprijs uit?

Allereerst is het goed om te weten hoe de energieprijs is opgebouwd. Deze bestaat namelijk uit drie onderdelen:

1. Netbeheerder circa 25%

De kosten van de netbeheerder nemen ongeveer een kwart van jouw energierekening in beslag. Jouw energieleverancier staat dit bedrag af aan de netbeheerder. Van dit bedrag verzorgt de netbeheerder het onderhoud aan het netwerk, de aansluiting op het energienet en de meters in jouw meterkast.

2. Overheid circa 40%

Over alles betalen we belasting. Dus ook over jouw energierekening. Jij betaalt energiebelasting, ODE en uiteraard 21% BTW. ODE staat voor Opslag Duurzame Energie- en klimaattransitie. Het bedrag wat binnenkomt via de ODE, gebruikt de overheid om de productie van duurzame energie te betalen. Ook maakt het de energierekening duurder. Zo wil de overheid stimuleren om zelf energie op te wekken en om zuiniger met energie om te gaan.

3. Energieleverancier circa 35%

Het is slechts een derde van jouw energierekening die de daadwerkelijke leveringskosten van de energieleverancier in beslag neemt. Dit is het bedrag wat jij betaalt per kWh stroom en m3 gas. Ook zitten er vaste leveringskosten in, ongeacht jouw verbruik.

Wat veroorzaakt de stijgende energieprijzen?

De energieprijzen stijgen flink dit jaar. Maar, hoe kan dit eigenlijk gebeuren? In de kern kunnen we drie ontwikkelingen benoemen die bijdragen aan de stijging van de energieprijzen.

Het koude voorjaar

Wanneer we een warm voorjaar hebben, gaat de verwarming minder vaak aan en is er dus minder vraag naar gas. Dit voorjaar was redelijk koud en niet heel zonnig. Dit zorgt ook voor mindere opbrengsten van de zonnepanelen, waardoor er ook meer stroom wordt gevraagd. Dit effect merken we echter nu pas. De energieleveranciers hadden wintervoorraden, nu raken deze op. Door het mindere voorjaar zijn de voorraden niet volledig bijgevuld. Bovendien is de vraag wél hoger geweest dan voorheen. Er is dus een stijgende vraag naar stroom en gas en minder aanbod. Dit drijft de prijs op.

De CO2-emissies in de EU

Binnen de Europese Unie is er een systeem om de uitstoot van CO2 terug te dringen. Voor alle CO2 die uitgestoten wordt, moet betaald worden. De EU vergeeft en verkoopt deze emissierechten. Ieder jaar bieden zij minder emissierechten aan om zo duurzame energie te stimuleren. Omdat er steeds minder van deze rechten beschikbaar zijn, worden ze extra gewild en stijgt de prijs hiervan. De kopers van deze rechten, rekenen de stijgende kosten hiervan door aan de consument.

De aantrekkende economie

In de coronacrisis bereikten de gas- en stroomprijzen een dieptepunt. Hier profiteerden alle consumenten van mee. De energieprijzen daalden. Nu we weer uit het dal klimmen van de coronacrisis, stijgen de prijzen ook mee. Kijkend naar dit jaar is de stijging fors, maar we komen ongeveer terug op het prijsniveau van 2019.

Meer stroomverbruik in de toekomst

Om de klimaatdoelstellingen te halen zal er minder gas verbruikt gaan worden en meer stroom. Het elektriciteitsnet is hier nu nog niet klaar voor. De kosten om de capaciteit op het elektriciteitsnet uit te breiden zal jij uiteindelijk ook terug gaan zien op jouw energierekening. Het is verstandig om tegen die tijd zo veel mogelijk stroom zelf op te wekken.

Meer stroom zelf opwekken

Met deze ontwikkeling in het vooruitzicht is het verstandig om meer stroom zelf op te wekken, dit doe je bijvoorbeeld middels zonnepanelen. De stroom die je zelf opwekt hoeft je ook niet af te nemen bij jouw energieleverancier. Bovendien kun je met de zelf opgewekte stroom, ook jouw warmtepomp voorzien van stroom. Een warmtepomp helpt je om geheel (of gedeeltelijk) van het gas af te gaan. Zo ben je voorbereid op de toekomst, handel je duurzaam én bespaart je direct op jouw energiekosten.

Energie opwekken met de Saman Groep

Bij de Saman Groep is duurzaamheid ons specialisme. Wij helpen je verder met al jouw duurzame wensen. Dus of je nu zelf stroom op gaat wekken met zonnepanelen of helemaal van het gas af gaat met een warmtepomp? De Saman Groep helpt je verder. Neem direct contact met ons op om een vrijblijvend adviesgesprek in te plannen.

Neem direct contact met ons op!