Gemiddeld minder energiebelasting betalen in 2020

Het kabinet heeft als doel gesteld dat een huishouden met een gemiddeld energieverbruik circa 100 euro minder energiebelasting in 2020 gaat betalen. Dit is gebaseerd op een voorspelling van Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) op basis van het verwachte gemiddelde stroomverbruik in 2020. Dit gemiddelde zou in 2020 uitkomen op 1.179 m³ gas en 2.525 kWh stroom. Of je daadwerkelijk minder energiebelasting gaat betalen in 2020 hangt af van de hoeveelheid stroom en gas je in dat jaar verbruikt. Dit zie je terug op de jaarrekening en weet je dus pas na 2020.

Saman Groep | Saman EnergiQ | Energiebelasting 2020

GEWIJZIGDE OVERHEIDSHEFFINGEN IN 2020

Elk jaar wijzigen de overheidsheffingen. De reden hiervoor is dat de overheid je wil stimuleren om duurzame maatregelen te treffen. Wat verandert er nu precies dit jaar? In het kort:

  • De energiebelasting op gas stijgt in 2020
  • De energiebelasting op stroom daalt in 2020
  • De Opslag Duurzame Energie (ODE) stijgt in 2020
  • De vermindering energiebelasting wordt verhoogd in 2020
  • De netbeheerkosten stijgen in 2020
Saman Groep | Saman EnergiQ | Voorbeeld offerte

WAT HOUDEN DE WIJZIGINGEN in de energiebelasting 2020 IN?

Afgelopen jaar betaalden huishoudens 9,86 cent per kWh voor stroom aan energiebelasting. In 2020 is dit tarief gedaald met 0,09 cent per kWh. Dit tarief zal de komende jaren nog verder dalen. Daarnaast betaalden huishoudens vorig jaar voor gas 29,31 cent per kubieke meter. Het tarief is dit jaar gestegen met 3,99 cent per kubieke meter.

De Opslag Duurzame Energie (ODE) is een belasting over jouw verbruik van gas en stroom. De ODE verandert jaarlijks. Voor een groot deel bepaalt de ODE wat je betaalt aan stroom en gas. Jouw energierekening bestaat namelijk voor bijna 40% procent uit belastingen.

Ter compensatie heeft de overheid de vermindering van de energiebelasting verhoogd in 2020. Dit uit zich in  heffingskorting. In 2019 kreeg je € 311,62 incl. BTW terug op jaarbasis van de overheid. Dit jaar is dat € 527,17 incl. BTW geworden. Dat is dus een stijging van € 215,55! Hierdoor betalen huishoudens weer minder energiebelasting in 2020.

Tot slot gaan de netbeheerkosten, het transport van elektriciteit en gas, dit jaar omhoog. Dit zal ongeveer € 5,- zijn. Hierbij maakt het niet uit bij welke energieleverancier jij zit. Het maakt ook niet uit hoeveel stroom of gas je verbruikt. Deze kosten zijn namelijk vaste bedragen en staan los van jouw verbruik. Volgens netbeheerders zal dit bedrag in de toekomst nog meer gaan stijgen. Voor het grootste deel zit de stijging in het transport van gas.

Saman Groep | Saman EnergiQ | Energierekening 2020

Voorbeeld
In bovenstaand voorbeeld zie je dat een gemiddeld huishouden van drie personen jaarlijks 3.500 kWh aan stroom en 1.500 m3 aan gas verbruikt. De energierekening voor de energiebelasting gaat in 2020 voor een gemiddeld huishouden met € 66,- omlaag.

Warmtepomp en zonnepanelen extra aantrekkelijk in 2020

Om de klimaatveranderingen tegen te gaan, wil de overheid het verbruik van aardgas terugdringen. Door de belasting op gas te verhogen, hoopt de overheid dat meer mensen hun woning isoleren en overstappen op een hybride- of elektrische warmtepomp voor de verwarming van de woning. Op een warmtepomp krijg je tevens (ISDE) subsidie, waardoor de aanschaf nog aantrekkelijker is. Verder hoef je over de stroom die je zelf opwekt met zonnepanelen en zelf verbruikt, geen energiebelasting te betalen in 2020. Dat maakt verduurzamen voor jou extra interessant.

Lees ook: 10 energiebespaartips: bespaar tot honderden euro’s per jaar

Energie besparen in jouw woning

Benieuwd wat energiebesparende installaties, zoals een warmtepomp of zonnepanelen jou kunnen opleveren? Vraag een vrijblijvend adviesgesprek aan met één van onze adviseurs. De aanschaf is nu nog extra aantrekkelijk. Je profiteert namelijk t/m 31 december 2019 van 5% korting op onder andere warmtepompen en zonnepanelen.

Vrijblijvende offerte aanvragen