Wat is de salderingsregeling?

Laten we bij het begin beginnen. We leggen uit wat de salderingsregeling nu nog inhoudt. Wanneer je stroom opwekt, maar deze stroom op dat moment niet zelf gebruikt, lever je dit terug aan het net. Op dit moment krijg je daar een vergoeding voor die even hoog is als het bedrag wat jij zelf betaalt wanneer je stroom afneemt. Je kunt dus één op één stroom uitwisselen met jouw energieleverancier, dit noemen we salderen.

Waarom zouden we van de salderingsregeling afstappen?

Omdat steeds meer woningeigenaren voor zonnepanelen kiezen, wordt er steeds meer stroom opgewekt. Hierdoor raakt het stroomnet overvol. Om het stroomnet te ontlasten, ontstond er een voorstel om de salderingsregeling vanaf 2023 af te bouwen. Door het formeren van een nieuw kabinet, is deze wijziging uitgesteld. Ondertussen is er een nieuw besluit genomen.

Wat is het nieuwe besluit voor de salderingsregeling?

In het nieuwe besluit start de afbouw van de salderingsregeling pas in 2025. Dus twee jaar later dan verwacht. Echter is de einddatum ongewijzigd. Vanaf 2031 kunnen we niet langer salderen. Dit betekent dat het steeds gunstiger wordt om de stroom die je opwekt direct te gebruiken. Zo ziet de nieuwe afbouwregeling eruit:

 Kalenderjaar Te salderen bij 2 jaar uitstel
2022 100 procent
2023 100 procent
2024 100 procent
2025 64 procent
2026 64 procent
2027 55 procent
2028 46 procent
2029 37 procent
2030 28 procent
2031 0 procent

 

Blijven zonnepanelen dan interessant?

Daarover kunnen we kort zijn, ja! Zonnepanelen blijven een interessante investering, ook als de salderingsregeling wordt afgebouwd. Je hebt een set zonnepanelen gemiddeld binnen 5 jaar terugverdiend. Met de huidige spaarrente leveren jouw zonnepanelen meer financieel rendement op dan op de bank. Bovendien bespaar je iedere maand weer op jouw energierekening. Tot slot misschien wel het allerbelangrijkste; je verkleint jouw ecologische voetafdruk. Ook wordt een thuisbatterij in de toekomst steeds aantrekkelijker. Zo lang je die nog niet hebt, kun je natuurlijk ook kiezen om jouw vaatwasser overdag te laten draaien op het moment dat de zon schijnt. Zo gebruik je jouw eigen opgewekte stroom direct. Heb jij interesse in zonnepanelen? Vraag dan jouw offerte aan via onderstaand formulier!

Vraag jouw offerte aan