Waarom de maatregel voor verduurzamende stappen?

In het Klimaatakkoord is afgesproken dat we in 2030 de uitstoot van broeikassen halveren en in 2050 helemaal draaien op duurzame energie. De nieuwe maatregel draagt hieraan bij. Zo zorgen we er samen voor dat zoveel mogelijk klimaatdoestellingen behaald worden. Wanneer een ingrijpende verbouwing plaatsvindt, is de stap minder groot om ook verduurzamende stappen te zetten. Grote kans dat u het verwarmingssysteem al aanpakt. Dan plaats je hier direct een duurzame bron voor terug. Zo ben je klaar voor de toekomst. En bovendien bespaar je op uw energierekening; win-win!

Wanneer moet je je aan deze maatregel houden?

Niet iedere verbouwing of renovatie moet zich aan deze maatregel houden. De overheid heeft hiervoor een aantal voorwaarden opgesteld. Dit doen zij om je niet op onnodig hoge kosten te jagen of af te schrikken om te verbouwen en renoveren. Je moet je aan deze maatregel houden wanneer;

  • Je tenminste 25% van de oppervlakte van de integrale gebouwschil vernieuwd, veranderd of vergroot. Je wijzigt de integrale gebouwschil wanneer een dak of gevel volledig wordt opengelegd en vernieuwd. In de praktijk is het dan vaak zo dat er door minimaal 25% van het gebouw ‘van binnen naar buiten’ gekeken kan worden. Isoleer je bijvoorbeeld alleen binnenshuis of in uw spouwmuren? Dan is de maatregel niet van toepassing voor jouw verbouwing.
  • De verwarmings- en/of koelinstallatie deel uitmaakt van de verbouwing. Denk daarbij aan het plaatsen van vloerverwarming, het vervangen van radiatoren of het toepassen van een WTW ventilatiesysteem .
  • De terugverdientijd van de duurzame installatie maximaal tien jaar is.

Hoe wordt deze maatregel gehandhaafd?

Om te starten aan een ingrijpende verbouwing heb je een vergunning nodig van de gemeente. Bij het aanvragen van de vergunning toetst de gemeente of je binnen deze maatregel valt. Wanneer dit het geval is, stellen zij je hiervan op de hoogte. Een volgende stap voor jou is dan om te kijken welke duurzame stappen je wilt zetten.

Welke duurzame stappen kunt u zetten en wat leveren deze op?

1) Warmtepomp

Eén van de voorbeelden die genoemd wordt is een warmtepomp om jouw woning en tapwater duurzaam te verwarmen. Een warmtepomp gaat perfect samen met het verbeteren van uw isolatie. Hoe hoger jouw isolatiewaarde, hoe hoger het rendement van uw warmtepomp. Bovendien kunt u met een all-electric warmtepomp volledig van het gas af. Kies je een hybride warmtepomp? Dan bespaar je tot 70% op jouw gasverbruik. Daarnaast kan hiermee jouw gebouw of woning vaak ook koelen in de zomer.

Bekijk hier onze warmtepompen

2) Zonnepanelen

Zonnepanelen zijn misschien wel de meest laagdrempelige manier om te verduurzamen. Zonnepanelen op jouw dak vangen zonlicht op en wekken zo stroom op. Zo voorzie je jouw woning of gebouw van stroom, maar je kunt bijvoorbeeld ook jouw warmtepomp op deze manier voorzien van stroom. Zonnepanelen en een warmtepomp is een duurzame combinatie. De gemiddelde terugverdientijd van zonnepanelen is 5 tot 7 jaar. Dit verschilt per situatie.

Bekijk hier onze zonnepanelen

3) Zonneboiler

Ook een zonneboiler behoort tot de suggesties van de overheid. Dankzij een zonneboiler voorzie je jouw woning of bedrijf van warm tapwater via zonlicht. De zonnecollectoren op jouw dak verwarmen het water in het boilervat. Zo bespaar je tot 60% op uw gaskosten voor warm tapwater. Bijkomend voordeel? De collectoren kunnen perfect naast zonnepanelen geplaatst worden!

Bekijk hier onze zonneboilers

Voor jouw duurzame installaties kan je bij de Saman Groep terecht. Zowel zakelijk als privé, kan je bij de Saman Groep terecht. Wist je bijvoorbeeld dat je op een warmtepomp en zonneboiler ook subsidie kunt ontvangen? Onze specialisten helpen je graag, maak vrijblijvend een afspraak.

Neem contact met ons op