22 mei 2024

Het nieuwe kabinetsplan: toekomst van salderen en zonnepanelen

De coalitie van PVV, NSC, VVD en BBB hebben een voorlopig hoofdlijnenakkoord bereikt. In deze plannen staat ook het voornemen om de huidige salderingsregeling per 2027 af te schaffen. In februari stemde de Eerste Kamer nog tegen het afbouwen van de salderingsregeling. Van de coalitiepartijen was alleen de VVD voorstander, de andere partijen niet. Toch willen zij nu dat de salderingsregeling per 1 januari 2027 verdwijnt. Hoe kan dit en wat betekent dit voor de zonnepanelen?

Wat zijn de plannen?

Het nieuwe kabinetsplan richt zich op de afschaffing van het salderen voor zonnepanelen. Dit idee is echter nog in de plan fase en moet nog worden omgezet in de wetgeving. De afschaffing van het salderen moet daarna nog door zowel de Tweede als de Eerste Kamer goedgekeurd worden. Het is nog dus lang niet zeker of dit lukt, want de nieuwe coalitie heeft in de Eerste Kamer geen meerderheid en tot op heden is er geen enkel voorstel aangenomen over het salderen. Het voorstel tot afschaffen van het salderen is dus nog steeds slechts een plan zonder definitieve status.

Wat zijn de verwachtingen?

Wij verwachten dat de overheid een zachte landing zal bewerkstelligen voor de afschaffing van het salderen. Nederland telt inmiddels meer dan drie miljoen huizen met zonnepanelen, wat neerkomt op 50% van de koopwoningen. Een plotselinge afschaffing zou een aanzienlijke impact hebben, dus wordt verwacht dat de overgang geleidelijk zal verlopen om deze effecten te minimaliseren. Hier hebben belangenbehartigers zoals Verenging Eigen Huis zich in het verleden ook hard voor gemaakt.

Momenteel profiteren huishoudens die kiezen voor zonnepanelen nog minstens 2,5 jaar van de huidige salderingsregeling. Binnen deze periode hebben zij al de helft van hun investering terugverdiend. Ondanks de onzekerheid over de toekomst, blijft de verwachting dat eventuele veranderingen in saldering over een langere periode zullen worden afgebouwd, zelfs als de plannen in 2027 van kracht worden.

Zonnepanelen Overijssel

Voordelen van zonnepanelen, ook bij veranderingen van het salderen

Ook als de salderingsregeling wordt aangepast, blijven zonnepanelen aantrekkelijk vanwege de volgende voordelen:

Slimme energiesystemen

Slimme energiesystemen spelen een nieuwe rol in de toekomst van zonne-energie. Momenteel ligt het directe verbruik uit zonnepanelen gemiddeld op 30%. Direct verbruik wil zeggen stroom die op hetzelfde moment wordt verbruikt als opgewekt, bijvoorbeeld een koelkast die altijd aanstaat als de zon schijnt.

Met behulp van een slimme energiemanager kan dit makkelijk stijgen naar meer dan 70%. Dit maakt het mogelijk om de impact van het afschaffen van saldering te verkleinen en de besparingen te vergroten.

Zeer binnenkort lanceren wij ons eigen Saman Energie Manager (SEM). Dit systeem helpt bewoners hun directe verbruik van zonnepanelen te verhogen, waardoor ze efficiënter omgaan met hun opgewekte energie. Jij bent dus ook in de toekomst bij de Saman Groep aan het juiste adres voor het slimmer maken van jouw energiesysteem in de woning.

Ben jij geïnteresseerd in een slim energiesysteem?

Conclusie

Het nieuwe kabinetsplan met betrekking tot de afschaffing van het salderen is een belangrijk onderwerp dat al jaren in de politiek circuleert. Hoewel er nog geen definitieve beslissingen zijn genomen, verwachten we dat de overheid streeft naar een geleidelijke overgang om de impact op huishoudens te minimaliseren.

Zonnepanelen blijven een waardevolle investering, zelfs met veranderingen in de salderingsregeling, dankzij de voordelen op het gebied van onafhankelijkheid, het verdwijnen van de terugleverheffing, en duurzaamheid.

Slimme energiesystemen, zoals de Saman Energie Manager, zullen een nieuwe rol spelen in het maximaliseren van de efficiëntie en de voordelen van zonnepanelen in de toekomst.

Kortom; zonnepanelen zijn en blijven in de toekomst interessant!

Duurzaam comfort, zo geregeld!

De energietransitie is één van de grootste maatschappelijke opgaven, maar wij begrijpen dat jouw wooncomfort net zo belangrijk is. Bij de Saman Groep combineren wij beide aspecten in ons aanbod en zijn ze ook op de lange termijn voordeliger. De slimme keuze dus! Een persoonlijke aanpak is voor ons de sleutel van een succesvolle samenwerking. Of het nu gaat om een warmtepomp, airco of zonnepanelen, het begint met het juiste advies. Geen situatie is hetzelfde en daarom bieden we persoonlijke begeleiding die aansluit bij jouw behoeften. Met onze A-merk producten en vakkundige installateurs is duurzaam comfort ook voor jou zo geregeld!

  • Al ruim 100 jaar ervaring

  • Al 60.000 klanten gingen jou voor

  • 24/7 support en storingsdienst

  • Altijd een vestiging bij jou in de buurt

Binnen twee werkdagen reactie!

Offerte of vrijblijvend advies aanvragen

Aanhef *

Voornaam *

Achternaam *

E-mailadres *

Telefoonnummer *

Postcode en huisnummer *

Over welke product(en) wil je meer informatie ontvangen? *

Onze partners

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Wil je op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen rondom onze duurzame installaties én nooit de laatste aanbiedingen missen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

Voornaam

Achternaam

E-mailadres