14 mei 2024

Slim laden: De toekomst van elektrisch rijden

In een wereld waar duurzaamheid steeds belangrijker wordt, is slim laden dé innovatieve oplossing voor elektrische voertuigen. Maar wat is slim laden eigenlijk?

Slim laden gaat verder dan simpelweg je auto aan de stekker zetten. Het is een geavanceerd systeem waarbij het opladen van je elektrische auto wordt afgestemd op verschillende factoren, zoals de stroomprijs, de beschikbaarheid van groene energie en de belasting van het stroomnet. Met slim laden heb je controle over het tijdstip en de snelheid van het opladen, waardoor je je elektrische auto duurzamer en goedkoper kunt opladen, terwijl je tegelijkertijd het elektriciteitsnet minder belast.

De voordelen van slim laden

Waarom kies je voor slim laden? We zetten de belangrijkste voordelen op een rij:

Besparingen met slim laden

Door slim te laden, kun je aanzienlijk besparen op je jaarlijkse laadkosten, tot wel 75%. Deze besparingen zijn afhankelijk van verschillende factoren, waaronder het type energiecontract, het bezit van zonnepanelen, de hoogte van de stroomprijzen en je eigen energieverbruik.

Slim laden met een dynamisch energiecontract en eigen zonnepanelen levert de meeste besparing op.

Slim laden met daltarief

Als je een vast energiecontract hebt, kun je ook besparen met slim Laden. Door je laadschema in te stellen op de daluren, profiteer je van het voordelige daltarief tijdens het opladen van je elektrische auto.

Rekenvoorbeeld slim laden daltarief

Een voorbeeld: stel, je rijdt een auto met een accucapaciteit van 60 kilowatt en je laadt deze drie keer per week op. Het verschil tussen het normaal- en daltarief bedraagt gemiddeld € 0,025 per kilowatt. Door slim te laden, bespaar je per week dus 60 x € 0,025 x 3 = € 4,50. Op jaarbasis komt dat neer op een besparing van ongeveer € 230.

Slim laden met een dynamisch contract

Als je een dynamisch contract hebt, kun je profiteren van de lagere stroomtarieven.

Rekenvoorbeeld slim laden met een dynamisch contract

Stel, je rijdt een auto met een accucapaciteit van 60 kilowatt en je laadt deze drie keer per week op. Het verschil tussen vast/variabele tarieven en dynamische uurtarieven is gemiddeld 35% goedkoper.

Gemiddelde prijs voor stroomprijs bij vast en variabel contract = €0,30 per kilowatt

Gemiddelde prijs voor stroomprijs bij dynamisch contract = €0,195 per kilowatt

Door slim te laden, bespaar je per week dus 60 x € 0,105 x 3 = € 18,90 . Op jaarbasis komt dat neer op een besparing van ongeveer € 982...

Bekijk onze laadpalen

We hebben een mooi assortiment aan laadpalen, geschikt voor elke situatie.

Wat is verschil tussen slim laden en dynamic load balancing?

Als jouw laadpaal is uitgerust met dynamic load balancing, wordt er op een slimme manier gekeken naar het totale energieverbruik in huis. De laadpaal analyseert de gegevens van je slimme meter om te bepalen hoeveel stroom er op dat moment in huis wordt gebruikt, en past het laadvermogen van je elektrische auto daarop aan. Bijvoorbeeld, als de wasmachine draait, zal de laadsnelheid van je auto tijdelijk verminderen. Zodra de wasmachine klaar is, wordt het laadvermogen automatisch weer verhoogd.

Aan de andere kant werkt slim laden anders. Met behulp van slim laden wordt er op een intelligente manier gekeken naar de prijs van elektriciteit. We laden je auto op wanneer de stroomprijs laag is, meestal op momenten waarop de vraag naar stroom ook laag is. Door op deze momenten te laden, ontlasten we het elektriciteitsnet. De combinatie van dynamic load balancing en slim laden vormt de ideale oplossing om duurzaam te laden zonder het elektriciteitsnet te overbelasten.

Wat heb je nodig om slim te laden?

Om slim te kunnen laden, heb je enkele essentiële componenten nodig:

  • Een laadpaal: Een eigen laadpaal thuis stelt je in staat om optimaal gebruik te maken van je eigen opgewekte stroom en dynamische tarieven.

  • Een slimme app: Of het nu gaat om een slimme laadpaal of een app van je energieleverancier, een slim apparaat is nodig om je laadproces te optimaliseren.

Veel energieleveranciers met dynamische contracten bieden een eigen app aan die je kunt koppelen aan je laadpaal en auto. Hiermee kun je je laadpaal instellen om op dynamische tarieven te laden. Vaak is deze applicatie gratis te gebruiken.

  • (Dynamisch) energiecontract: Wil je profiteren van de laagste stroomtarieven? Dan is een dynamisch energiecontract essentieel. Je kunt jouw laadgedrag dan afstemmen op de meets gunstige tarieven. Slim laden zonder dynamisch contract kan ook. Je profiteert dan vooral van de stroom die je opwekt met jouw zonnepanelen.

  • Een slimme meter: Een slimme meter in je meterkast stelt de slimme laadpaal of applicatie in staat om efficiënter met je energieverbruik om te gaan en duurzamere keuzes te maken.

Hoe kan de Saman Groep jou helpen met slim laden?

Jaarlijks installeert de Saman Groep honderden laadpalen. Een echte duurzame installateur dus. Bovendien hebben we al ruim 15 jaar ervaring in duurzame laadoplossingen. Hierdoor ben je verzekerd van een ervaren installateur.

Met onze laadpalen bieden we altijd een passende laadoplossing. Dit kan een laadpaal zijn met een slimme applicatie vanuit de energieleverancier, of een slimme laadpaal als jouw auto nog niet wordt ondersteund vanuit de energieleverancier. Wij kopen onze materialen grootschalig in. Daarmee garanderen we de beste prijs voor een uitstekende kwaliteit. Wij scheppen voor jou de beste voorwaarden. Wil jij ook een laadpaal? Neem dan contact op voor een vrijblijvend adviesgesprek en offerte.

Binnen twee werkdagen reactie!

Offerte of vrijblijvend advies aanvragen

Aanhef *

Voornaam *

Achternaam *

E-mailadres *

Telefoonnummer *

Postcode en huisnummer *

Over welke product(en) wil je meer informatie ontvangen? *

Onze partners

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Wil je op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen rondom onze duurzame installaties én nooit de laatste aanbiedingen missen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

Voornaam

Achternaam

E-mailadres