24 januari 2025
Een thuisbatterij is een slimme oplossing om zelf opgewekte zonne-energie op te slaan en deze energie efficiënter te gebruiken. De juiste locatie voor de installatie van een thuisbatterij speelt een cruciale rol in de prestaties, veiligheid en levensduur van het systeem. In dit blogartikel ontdek je waar je een thuisbatterij het beste kunt plaatsen en hoe de Saman Groep je kan adviseren bij deze belangrijke keuze.
Een thuisbatterij slaat overtollige zonne-energie op die overdag door zonnepanelen wordt opgewekt om later te gebruiken. Hierdoor hoef je geen energie af te nemen van het energienet en bespaar je op je energiekosten. Naast lagere energiekosten zorgt een thuisbatterij voor meer onafhankelijkheid van het elektriciteitsnet. In combinatie met zonnepanelen, een laadpaal en energiemanagementsystemen wordt het energieverbruik in huis optimaal geregeld.
Alle informatie over de thuisbatterij in één handige brochure? Download de thuisbatterij keuzegids! In de keuzegids vind je alles over de verdienmodellen, hoeveel ruimte je nodig hebt en welke soorten thuisbatterijen er zijn.
E-mailadres
De thuisbatterij bestaat uit een batterij en een omvormer en deze apparaten moeten dicht bij elkaar in de buurt staan. De locatie van de thuisbatterij en omvormer moet voldoende ruimte bieden en goed bereikbaar zijn voor installatie en onderhoud. Vaak zijn ruimtes zoals de garage, bijkeuken of zolder geschikt. Zorg ervoor dat de thuisbatterij en omvormer niet geheel ingebouwd worden en plaats de thuisbatterij en omvormer 5 cm van de muur af.
Een thuisbatterij kan in principe in elke ruimte geplaatst worden, maar toch zijn er een paar zaken om rekening mee te houden. Allereerst moet het mogelijk zijn om kabels naar de meterkast aan te leggen. De batterij moet namelijk aangesloten worden aan het stroomnet en dit gebeurd in de meterkast. Ten tweede is het belangrijk dat de ruimte goed geventileerd is. In principe is elke normale kamer in een huis goed genoeg geventileerd, maar bijvoorbeeld een vochtige kelder is geen optie. Ten derde moet de thuisbatterij gemonteerd worden op een stevige vloer. Een thuisbatterij is compact, maar wel zwaar! Grotere batterijen wegen ongeveer 200 kilo en moeten dus op een stevige vloer staan.
Veiligheid staat altijd voorop bij de installatie van een thuisbatterij. Al onze monteurs zijn gecertificeerd om de werkzaamheden uit te voeren bij een thuisbatterij installatie.
Ook niet geheel onbelangrijk: is die thuisbatterij dan brandveilig? Onze thuisbatterij is een lithium-ijzerfosfaat (LFP) thuisbatterij. LFP-batterijen staan bekend om het brandveilige materiaal en dit maakt het een veilige keuze voor plaatsing in en rondom huis.
Wel is het belangrijk dat de thuisbatterij in een goed geventileerde ruimte wordt geplaatst tegen brandwerend materiaal. Indien gewenst kan de Saman Groep bij de installatie een brandwerende plaat plaatsen waar de thuisbatterij en omvormer tegen geplaatst kunnen worden. Zo ben jij altijd zeker van een veilig huis.
De afstand tussen de thuisbatterij, omvormer en de meterkast is belangrijk. Hoe korter de kabels, hoe efficiënter de installatie en energieoverdracht. Daarnaast is een stabiele internetverbinding nodig voor monitoring en beheer van het energiemanagementsysteem.
Een thuisbatterij kan alleen binnen geplaatst worden. De thuisbatterij laadt namelijk niet op onder de 0 graden en is gevoelig voor vocht en hitte. Bij thuisbatterij installeren buiten kan de thuisbatterij kapotgaan door de weersomstandigheden dus wij adviseren enkel binnenplaatsing. Onze adviseurs zullen alle informatie rondom plaatsing toelichten in een vrijblijvend adviesgesprek zodat jij de beste keuze kan maken.
De Saman Groep biedt deskundig advies, professionele installatie en betrouwbaar onderhoud. De Saman Groep staat klaar om je te begeleiden bij deze keuze met deskundig advies en professionele installatie. Maak je woning klaar voor een duurzame toekomst!
E-mailadres