27 november 2024

Wanneer is een thuisbatterij écht rendabel?

Je eigen stroom opslaan én besparen? Dat kan met een thuisbatterij!

De energietransitie brengt ons steeds meer innovatieve oplossingen om duurzamer te wonen. Eén van deze oplossingen is de slimme thuisbatterij. Maar is een thuisbatterij rendabel? Dit is een vraag die veel mensen zich stellen, vooral met het oog op de stijgende energiekosten en de afbouw van de salderingsregeling. In deze blog duiken we in de voordelen, nadelen en kosten van een thuisbatterij, zodat jij een weloverwogen keuze kunt maken.

Monteur thuisbatterij

Wat is een thuisbatterij?

Een slimme thuisbatterij is een apparaat waarmee je de overtollige energie, opgewekt door je zonnepanelen, kunt opslaan. In plaats van deze energie terug te leveren aan het net, kun je deze later gebruiken wanneer je zonnepanelen minder of geen stroom produceren, bijvoorbeeld in de avonduren. Dit verhoogt jouw energieonafhankelijkheid en kan potentieel veel kosten besparen. Verder kun je de slimme thuisbatterij inzetten om te profiteren van uurtarieven, maar ook om slim te handelen. Hier later meer over.

Waarom kiezen voor een thuisbatterij?

Het belangrijkste voordeel van een thuisbatterij is dat je meer van je zelfopgewekte energie kunt benutten. Dit heet ook wel ‘zelfconsumptie’. Door de salderingsregeling, die momenteel wordt afgebouwd, was het jarenlang financieel aantrekkelijk om overtollige stroom terug te leveren aan het net. Maar naarmate de salderingsregeling wordt afgebouwd, wordt het steeds belangrijker om zoveel mogelijk van je eigen opgewekte stroom te gebruiken. Hierdoor is het belangrijk om ook de volgende vraag te stellen: is een thuisbatterij rendabel zonder de salderingsregeling?

Thuisbatterij 17 kWh van de Saman Groep

Wat kost een thuisbatterij?

De aanschaf van een thuisbatterij brengt natuurlijk kosten met zich mee. Afhankelijk van de capaciteit en het merk kunnen de kosten van een thuisbatterij variëren tussen de €4.000 en €8.000. Dit lijkt misschien een flinke investering, maar de besparing op je energierekening kan aanzienlijk zijn. Vooral met de stijgende energieprijzen kan de terugverdientijd van een thuisbatterij korter worden.

Ontdek de mogelijkheden!

Ons assortiment

Voorkom terugleverkosten

Dyness Home

check

Beschikbaar in 5kWh en 10kWh

check

Optimale benutting zonne-energie

check

Voorkom terugleverkosten

Vanaf3.995,-
voor 5kwh, incl. montage en btw
Dé totaaloplossing

Dyness Tower Pro

check

Beschikbaar van 7kWh t/m 38kWh

check

Grootste besparing

check

Geld verdienen met jouw stroom

Vanaf5.895,-
voor 7kwh, incl. btw en montage

Is een thuisbatterij rendabel op de lange termijn?

Het antwoord op deze vraag hangt af van meerdere factoren:

Download de thuisbatterij keuzegids

Alle informatie over de thuisbatterij in één handige brochure? Download de thuisbatterij keuzegids! In de keuzegids vind je alle informatie over onze thuisbatterij, zodat ook jij altijd kunt profiteren van de goedkoopste stroom!

E-mailadres

Thuisbatterij 17 kWh van de Saman Groep

3 manieren om geld te verdienen met je thuisbatterij

Terugverdientijd van een thuisbatterij

Bij de Saman Groep krijgen we vaak de vraag: Is een thuisbatterij rendabel in mijn situatie? Het antwoord is: dat hangt af van jouw persoonlijke situatie. Wat we wél zeker weten, is dat de juiste combinatie van zonnepanelen en een thuisaccu steeds interessanter wordt.

Terugverdientijd

De gemiddelde terugverdientijd van een thuisbatterij is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de capaciteit van je thuisbatterij, je energieverbruik en of je gebruik wilt maken van de verschillende verdienmodellen. Het rendement van je thuisbatterij hangt dus sterk samen met hoe slim je de opgeslagen energie gebruikt. Gebruik jij alle slimme verdienmodellen? Dan is jouw terugverdientijd tussen de 5-7 jaar.

Vrijblijvende berekening

Bij de Saman Groep kijken we altijd naar jouw verbruik, de opbrengst van je zonnepanelen en de levensduur van de thuisbatterij die het beste bij je past. Op die manier zorgen we ervoor dat jouw investering op de lange termijn écht iets oplevert – voor je portemonnee én voor het klimaat. Wil je weten of een thuisaccu rendabel is in jouw situatie? Onze adviseurs staan voor je klaar om samen te kijken naar de beste oplossing.

Inspiratiecentrum thuisbatterij

Aansluiting en capaciteit thuisbatterij

Wil je een thuisbatterij installeren? Dan is het belangrijk om samen te werken met een erkende installateur. Zo ben je zeker van een veilige installatie, correcte aansluiting én het recht op BTW-teruggave. De installateur bekijkt jouw situatie en bepaalt welke opslagcapaciteit (uitgedrukt in kWh) het beste bij je past. Voor een gemiddeld gezin is dat vaak 10 tot 17 kWh, maar heb je een warmtepomp of laadpaal, dan is een grotere batterij vaak interessant. Laat je goed adviseren, want een batterij die te groot of te klein is, verlaagt je rendement.

Installatie van jouw thuisbatterij

De installatie en het aansluiten van een thuisbatterij gebeurt meestal in één dag. De batterij wordt gekoppeld aan je bestaande zonnepaneleninstallatie en rechtstreeks aan je meterkast. Zo kun je overtollige zonne-energie efficiënt opslaan en verbruiken wanneer het nodig is. Dankzij slimme technologie werkt het systeem volledig automatisch, en via een app volg je je energieverbruik en batterijstatus in realtime op.

Duurzame doorontwikkeling

Nu ook beschikbaar met noodstroomvoorziening

Een slimme thuisbatterij helpt jou besparen, maar wist je dat je nu nog meer met je thuisbatterij kan? Het is nu ook mogelijk om de slimme thuisbatterij uit te breiden met noodstroomvoorziening! Zo staan bij jou het licht, tv en alle belangrijke apparaten nog gewoon aan tijdens een stroomstoring. Meer weten over deze ontwikkeling? Lees meer in het blogartikel.

Duurzaam comfort met de Saman Groep

Bij de Saman Groep geloven we in het toegankelijk maken van duurzame oplossingen voor iedereen. Of je nu overweegt om zonnepanelen, een warmtepomp, of een thuisbatterij aan te schaffen, wij begeleiden je graag in dit proces. We begrijpen dat duurzaamheid en wooncomfort hand in hand moeten gaan. Daarom bieden wij maatwerkoplossingen aan die aansluiten op jouw specifieke situatie en behoeften.

Wil je meer weten over de voordelen van een thuisbatterij en ontdekken of dit voor jou rendabel is? De vraag “is een thuisbatterij rendabel?” hangt af van je persoonlijke situatie en toekomstplannen. Maar één ding is zeker: met de juiste begeleiding en informatie kun je een duurzame stap zetten richting een energieonafhankelijk en comfortabel thuis. Vraag jouw vrijblijvend adviesgesprek aan en ontdek of een thuisbatterij rendabel is in jouw situatie!

Saman Groep monteur - Duurzaam comfort, zo geregeld

Onze partners

Onze partners - Partners van de Saman Groep

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

E-mailadres