2 september 2024
Er is de laatste tijd veel nieuws over negatieve stroomprijzen. We krijgen dan ook steeds vaker de vraag van onze klanten of het dan ook slim is om hun zonnepanelen uit te zetten. Het korte antwoord op die vraag is: bijna nooit. Hieronder leggen we uit hoe dat zit.
Bij een vast energiecontract betaal je een vaste prijs voor je stroom en gas. Dit tarief staat meestal voor 1, 3 of 5 jaar vast. Bij een vast energiecontract betaal je tegenwoordig bijna altijd een terugleverheffing (ook wel terugleverboete) voor opgewekte zonnestroom die je niet direct verbruikt. Onder direct verbruiken verstaan we de stroom die je in de woning op hetzelfde moment gebruikt als dat je het opwekt.
Bij een variabel energiecontract heb je ook een vaste prijs voor je stroom en gas. Dit tarief kan echter ook elke maand worden aangepast door de energieleverancier. Dit type contract heeft geen vaste looptijd en kan je elke maand zonder boete opzeggen als klant. Ook bij dit type contract is er meestal een terugleverboete.
Het dynamische energiecontract is een relatief nieuw soort energiecontract. We noemen dit ook wel een dynamisch uurtarief contract omdat je bij dit type contract op elk uur van de dag een ander tarief hebt. De tarieven volgen de prijzen op de energiemarkt (ook wel beursprijzen genoemd). Als er veel stroom beschikbaar is, bijvoorbeeld omdat er veel wind en zonne-energie is, dan is de prijs laag. Als er weinig stroom beschikbaar is en veel vraag, dan is de prijs hoog. Gemiddeld liggen de beursprijzen ver onder de vaste tarieven van een vast- of variabel contract. Als consument weet je echter vooraf niet waar je aan toe bent en als de prijzen ineens hard stijgen gaan direct ook de maandelijkse kosten omhoog. Bij een dynamisch uurprijzen contract is er nooit sprake van een terugleverboete, je volgt immers de marktprijzen. Dit betekent dus ook dat wanneer je overdag veel stroom aan het net levert als de energieprijzen laag zijn je hier maar heel weinig vergoeding voor krijgt.
Bij een variabel of vast contract is het eigenlijk nooit aantrekkelijk om je zonnepanelen uit te zetten. Door de salderingsregeling mag je je niet direct verbruikte stroom wegstrepen tegen je verbruik op een later moment. Negatieve energieprijzen hebben op deze contracttypen geen invloed, je hebt immers een vaste prijs bij dit type contract. Wel heeft de terugleverboete effect op de “waarde” van je opgewekte stroom. In de tabel hieronder zie je de recente tarieven van een grote duurzame energieleverancier voor opgewekte zonnestroom.
* dit betreft het ‘overschot’ aan zonne-energie boven het eigen verbruik: als je bijvoorbeeld per jaar 3.000 kilowattuur stroom verbruikt en 4.000 kilowattuur opwekt, heb je een overschot van 1.000 kilowattuur waarvoor je per kilowattuur een zogenaamde netto terugleververgoeding ontvangt. De terugleververgoeding bedraagt hier 14,5 eurocent per kilowattuur, waar de terugleverkosten nog vanaf moeten. Dan blijft er dus een kleine 3 cent over.
Zonnepanelen uitzetten bij dit type contract is dus nooit interessant want je stroom heeft altijd een waarde van meer dan nul. Wel loont het om zoveel mogelijk stroom direct te verbruiken want hoe meer stroom je direct verbruikt hoe hoger de waarde van je stroom is. Dit kan door apparaten in de woning te gebruiken op het moment dat je veel opwek hebt of bijvoorbeeld met een slimme thuisbatterij.
Zoals beschreven betaal je met een dynamisch contract met uurprijzen elk uur een andere prijs omdat je de marktprijzen volgt. Deze prijs kan ook onder nul gaan, in dat geval zou het slim zijn om de zonnepanelen uit te zetten want dan moet je betalen voor de stroom die je niet gebruikt en het net op gaat
Is een dynamisch contract dan slim als je zonnepanelen hebt? Het is situatie afhankelijk of de combinatie van zonnepanelen en een dynamisch energiecontract interessant is. Heb je de mogelijkheid om energie die je opwekt voor een groot deel direct te gebruiken, bijvoorbeeld door het opladen van een elektrische auto, dan kan een dynamische energiecontract slim zijn. Verbruik je weinig energie op de momenten dat je veel stroom opwekt, dan is een dynamisch uurprijzen contract meestal niet slim.
Als je een thuisbatterij toevoegt wordt de dynamisch uurprijzen contract wel interessant. Met een thuisbatterij kan je jouw directe verbruik van gemiddeld 30% verhogen naar 80%. Dit doe je door overdag stroom op te slaan en deze in de avond te gebruiken. Daarnaast kan je de thuisbatterij laden als de stroom goedkoop is met een dynamisch uurprijzen energiecontract.
Heeft het dus zin om je zonnepanelen uit te schakelen? Eigenlijk niet. Als je alleen zonnepanelen hebt is het meestal niet slim om een dynamisch energiecontract te nemen. Je kan dan beter kiezen voor een vast of variabel contract (zelfs als hier een terugleverheffing bij zit). Met een vast of variabel energiecontract heb je altijd een positieve prijs voor de zonnestroom die je opwekt en loont het dus nooit om je zonnepanelen uit te zetten. In beide gevallen loont het om zoveel mogelijk stroom direct te gebruiken. Dit kan je doen door apparaten aan te zetten op het moment dat je stroom opwekt of bijvoorbeeld met een thuisbatterij. Wil jij meer weten over de thuisbatterij? Klik dan hier.
Aanhef *
Voornaam *
Achternaam *
E-mailadres *
Telefoonnummer *
Postcode en huisnummer *
Over welke product(en) wil je meer informatie ontvangen? *
Wil je op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen rondom onze duurzame installaties én nooit de laatste aanbiedingen missen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres