7 juli 2025
Een thuisbatterij is een slimme stap richting duurzaam wonen. Met een thuisbatterij kun je eenvoudig energie opslaan en op een later moment gebruiken. Je wilt natuurlijk dat de thuisbatterij jarenlang goed blijft werken. Dat vraagt niet alleen om een goede installatie, maar ook om zorgvuldig gebruik. Met het juiste onderhoud verleng je de levensduur en blijft je investering rendabel.
In dit blogartikel lees je alles wat je moet weten over de levensduur van een thuisbatterij en hoe je de batterij in topconditie houdt.
De gemiddelde levensduur van een thuisbatterij hangt af van hoe vaak je de batterij gebruikt. Elke keer dat je de batterij oplaadt en weer ontlaadt, noem je een cyclus. Hoe meer cycli, hoe meer slijtage. Maar moderne batterijen gaan gelukkig lang mee.
De Dyness Home thuisbatterij heeft een levensduur van zo’n 6.000 cycli en de Dyness Tower Pro heeft zelfs 8.000 cycli. Bij normaal gebruik komt dat neer op zo’n 10 tot 15 jaar. Daarna werkt de batterij nog steeds, maar met een lagere opslagcapaciteit. De productgarantie vervalt zodra het maximale aantal laadcycli is bereikt of zodra de batterij 10 jaar oud is. Toch kan de thuisbatterij vaak langer meegaan dan dat. Ook de omvormer heeft standaard 10 jaar garantie. Na de garantieperiode behoudt de batterij nog minimaal 70% van de oorspronkelijke opslagcapaciteit. Zo weet je zeker dat je lang plezier hebt van je investering.
Wil je zeker weten dat jouw thuisbatterij optimaal presteert? De Saman Groep staat klaar met advies en onderhoud, zodat jij zorgeloos kunt besparen én bijdragen aan een duurzame toekomst.
Thuisbatterijen vragen nauwelijks onderhoud. Dat komt doordat de batterij zo is ontworpen dat er geen onderdelen zijn die je regelmatig hoeft te controleren. In de praktijk betekent dit: weinig omkijken en veel gemak.
Er zijn wel verschillende factoren die de levensduur van je thuisbatterij kunnen verlengen. Ten eerste is het belangrijk om de ruimte rondom de thuisbatterij goed te ventileren. Tevens raden wij aan om de thuisbatterij nooit volledig te ontladen, net zoals bij een andere accu. Gelukkig hoef je hier zelf niet naar om te kijken. Dit wordt volledig geregeld door de bijbehorende app van de Saman Energie Manager (SEM). SEM zorgt ervoor dat de thuisbatterij niet wordt ontladen als de capaciteit onder de 15% komt. Zo blijft de batterij langer in topconditie met een lange levensduur!
Wat je ook regelmatig moet doen: het testen van de aardlekschakelaar. Dit kun je eenvoudig zelf doen met de testknop op de schakelaar. Door dit regelmatig te doen, zorg je ervoor dat je installatie veilig blijft werken – en dat geeft een gerust gevoel. Uiteraard kun je altijd contact opnemen met onze klantenservice bij vragen of een eventuele storing aan de thuisbatterij installatie.
Met een thuisbatterij zorg je voor een duurzame oplossing voor energieopslag in jouw woning. Denk je erover na om een thuisbatterij te laten plaatsen? Vraag dan een vrijblijvend adviesgesprek aan. Een van onze adviseurs kijkt samen met jou welk type batterij het meest geschikt is in jouw situatie. De Saman Groep staat voor je klaar!