#1 Stekker uit het stopcontact

Zet uw apparaten helemaal uit of haal de stekker uit het stopcontact. Zo voorkomt u onnodig stroomverbruik. De meeste apparaten verbruiken ook stroom als ze niet gebruikt worden. Deze tip is van toepassing op al uw elektrische apparaten, ook buiten de keuken!

#2 Volle afwasmachine aan

Er zijn allerlei factoren die meespelen bij het verbruik van uw afwasmachine. Zet uw afwasmachine pas aan als deze helemaal vol is. Zo hoeft de afwasmachine minder vaak te draaien. Heeft u een eco-stand? Gebruik deze dan! Dit bespaart niet alleen stroom maar ook water.

#3 Gebruik niet te grote pannen

Gebruik tijdens het koken geen pannen die veel groter zijn dan nodig. Het opwarmen van een grote pan kost namelijk veel meer tijd en energie, dan het opwarmen van een kleine pan. Kijk van te voren naar de hoeveelheid eten die u gaat maken en pas daar uw pan op aan. Bovendien bespaart u ook water met deze tip.

#4 Afzuigkap uit

Een afzuigkap voert niet alleen geur af maar ook de warmte. Laat de afzuigkap niet onnodig aanstaan. Naast het energieverbruik van de afzuigkap zelf, verliest uw woning daarmee ook warmte. Kijk ook eens naar het type verlichting in uw afzuigkap. Wellicht kunt u hierin nog overstappen naar LED-verlichting.

#5 Goede afsluiting

Zorg voor een goede afsluiting van de koelkast en vriezer. De deur moet droog zijn en er mogen geen scheuren in de rubbers zitten. Zo voorkomt u dat er kou uit uw apparaten uw woning in komt. De meeste gezinnen zetten ook regelmatig restjes van het avondeten in de koelkast. Laat deze portie eerst afkoelen alvorens u deze in de koelkast plaatst. Anders verbruikt uw koelkast extra stroom om te compenseren voor het nog niet afgekoelde eten.

#6 Vriezer ontdooien

Ook kunt u er aan denken om uw vriezer goed te vullen. Een vriezer verbruikt minder stroom wanneer deze vol zit dan wanneer deze leeg is. Een lege vriezer krijgt bovendien sneller ijs aan de wanden. Probeer de vriezer dus vol te houden dan hoeft u de vriezer minder vaak te ontdooien. Hoe dikker de laag ijs in uw vriezer, hoe meer energie uw vriezer verbruikt. Ontdooi uw vriezer dus zodra dit nodig is. Hoe u uw vriezer goed ontdooit, leest u hier.

We hopen op u weer wat inspiratie te hebben gegeven om extra stroom te besparen! Met welke tip gaat u vandaag aan de slag?

Vrijblijvende offerte aanvragen