De basis van het elektriciteitsnet

Het elektriciteitsnet is een ingewikkeld systeem. We proberen het in een notendop aan je uit te leggen. Het net is verdeeld in drie grote brokken, het hoogspanningsnet, het middenspanningsnet en het laagspanningsnet. Als consument zitten we op het laagspanningsnet.  Het laagspanningsnet is in principe beveiligd tot 230 Volt met een toegestane schommeling van 10% meer of minder. Komt de spanning boven de 253 Volt? Dan schakelt bijvoorbeeld jouw omvormer uit en wekken je zonnepanelen op dat moment geen stroom op voor jou.

Hoe groot is de kans dat jouw omvormer uitschakelt?

Het uitschakelen van jouw omvormer is afhankelijk van een aantal factoren;

  • Het aantal zonnepanelen in jouw buurt. Heeft jouw hele wijk zonnepanelen op het dak liggen? Dan is de kans groter dat er overbelasting op het net ontstaat. Bijvoorbeeld op een dag midden in de zomervakantie waarbij de opbrengst hoog is, maar het verbruik laag. Heeft niemand anders in de wijk zonnepanelen? Dan is de kans op overbelasting op dit soort piekmomenten veel kleiner.
  • De spanning op jouw systeem. Een zonnepaneleninstallatie heeft bij voorkeur slechts 1% kabelverlies. Wanneer een kabel niet de juiste diameter of lengte heeft, zorgt dit voor een hoger kabelverlies en een hogere spanning, dat vergroot de kans op het uitvallen van de omvormer.
  • Jouw gebruik van elektriciteit. Wek je veel stroom op, op de momenten dat je dit zelf niet gebruikt? Ook dan is de kans op het uitvallen van jouw omvormer groter omdat de belasting op het laagspanningsnet dan hoger is.

Welke bekabeling heb ik nodig?

We onderscheiden twee soorten kabeltrajecten. Het traject tussen de omvormer en de zonnepanelen (DC) en het traject tussen de meterkast en de omvormer (AC). Bij voorkeur zijn de kabels in beide trajecten korter dan 20 meter om zoveel mogelijk kabelverlies te voorkomen. De DC bekabeling verzorgen de monteurs van de Saman Groep altijd voor je. Hier hoef je dus niet naar om te kijken.

Wel wordt er regelmatig afgesproken dat de AC bekabeling vooraf door de woningeigenaar zelf wordt aangelegd. Een richtlijn voor de juiste kabel vind je dan hier:

Vermogen ↓ Kabellengte➝ 5 meter 10 meter 15 meter 20 meter
1 kW 3 x 2,5 mm2 3 x 2,5 mm2 3 x 4 mm2 3 x 4 mm2 3 x 4 mm2
2 kW 3 x 2,5 mm2 3 x 4 mm2 3 x 4 mm2 3 x 4 mm2 3 x 6 mm2
3 kW 3 x 4 mm2 3 x 4 mm2 3 x 4 mm2 3 x 6 mm2 3 x 6 mm2
4 kW 3 x 4 mm2 3 x 4 mm2 3 x 6 mm2 3 x 6 mm2 3 x 6 mm2
5 kW 3 x 4 mm2 3 x 6 mm2 3 x 6 mm2 3 x 6 mm2 3 x 10 mm2

 

Let op! Dit zijn slechts richtlijnen. In alle gevallen is het verstandig de juiste keuzes te maken in overleg met een erkend installateur die jouw situatie heeft gezien. De Saman Groep is niet verantwoordelijk voor de eventuele gevolgen van het zelf aanleggen van jouw bekabeling. Heb je liever dat één van onze experts het traject voor je aanlegt? Vraag dan een offerte aan via deze link.